Skip to content

Orkidémultiplikasjon med frø

4 de juni de 2021

Orkideer vakte spesiell interesse i Europa i løpet av forrige århundre, i en slik grad at noen eksemplarer ble solgt for gull av samlere. Tidligere fagpersoner og forskere kunne ikke formere dem raskt nok til å imøtekomme den høye etterspørselen.

Selv i dag er det mange tvil om hvordan er multipliseringen av orkideen med frø blant hobbyister, for hvis alle oppdaget mysteriet, kunne vi med stor sannsynlighet glede oss over disse vakre og elegante plantene enda mer.

Hvordan spirer orkideefrø i naturen?

Cattleya er en tropisk orkide

Det er mange planter som har etablert symbiotiske forhold til andre planter eller andre levende vesener. Faktisk er det blitt oppdaget at på samme måte som bartrær vokser mye sterkere hvis de finner visse helt spesielle sopper i jorden der de vokser til å danne mycorrhizae (symbiose mellom sopp og røtter), skjer nøyaktig det samme med orkideer mht. frøene.

Dette ble oppdaget på 1800-tallet av den franske botanikeren Noël Bernard. Microcurriza lar frøet spire i naturen. Driften er som følger: soppen nærer frøet, gir det næringsstoffer og vann, og til gjengjeld spiser det på karbohydrater og vitaminer at han ikke kan produsere i tilstrekkelige mengder.

I dag brukes ikke dette siden det er en veldig krevende metode, da det også krever omsorg for soppen.

Kan orkideer spire uten soppen?

Over tid ble det funnet at spiring av orkideen også er mulig uten sin uatskillelige sopp, ganske enkelt å velge en jord rik på mineralsalter, sukrose og andre elementer.

Hvordan så orkideefrø?

In vitro kultur av orkidefrø

In vitro-plantingen av denne planten ble moteriktig på 60-tallet. Orkidéfrø skal plasseres i godt næret jord i et helt sterilt miljø. (en kanne eller en glassflaske). Frøene spirer, når et mellomstadium og til slutt begynner bladene å vokse. Når de første 3-4 bladene vokser, transplanteres det til et annet land som er mer egnet for små orkideer.

Dens in vitro-kultur er vanligvis vellykket siden den første blomstringen vises 2-3 år, sammenlignet med de 7 årene det tar å oppstå når det er i naturen.

Tips for å oppnå høyere spirehastighet

For at et større antall frø skal spire, anbefaler vi følgende:

  • UnderlagVelg for eksempel knust trebark eller kokosfiber. Det er veldig viktig at det er et nytt substrat, eller i det minste sterilisert.
  • Vann: bruk alltid regn eller uten kalk. Det må være så rent som mulig. Det ville også være verdt vannet til konsum.
  • plassering fra såbedet: plasser det i nærheten av en varmekilde, i et område beskyttet mot direkte sol. Dette er veldig viktig ettersom orkideer er planter som vokser i skyggen av planter som er større enn de er.
  • Transplantasjon: la plantene dine være i beholderen der de har spiret til de når en størrelse på ca 5-7 centimeter. På denne måten vil det være lettere for deg å skille dem og få dem til å passere transplantasjonen.

Hvor viktig er in vitro-kulturen til orkideer for verden?

Utsikt over Laelia gouldiana orkide

Orkideer er planter som produserer veldig små frø, ofte mindre enn 1 millimeter. I tillegg trenger de denne mikrorhizalsoppen til å spire, så for å sikre den nye generasjonen produserer de tusenvis av frø, noen ganger opptil mer enn 100.000. Problemet er at av alle disse, bare ca. 1% spirer.

Og dette, hvordan kan det være ellers, har betydd at det er et stort utvalg av arter som har vært og fremdeles er i fare for å utryddes, fordi til dette problemet kommer andre som tap av habitat, ulovlig hogst og utvinning av eksemplarer fra naturen.

Takket være in vitro-dyrking, arter som Laelia gouldiana, som ikke lenger vokser naturlig, lever fortsatt i laboratorier, spesielt i kimplasmabanker. Men ikke bare dyrkes det på denne måten, men også praktisk talt alle kommersielle orkideer: Phalaenopsis, Dendrobium, Cambria og en lang osv. Begynner livet i en beholder som vanligvis er laget av glass.

Det må tas i betraktning at disse plantene noen ganger produserer keikier, som er kopier som spirer fra moderplanten, men ikke alle arter har hvert år, og det er ikke mulig å vite hvor mange de vil ha. I stedet, multiplikasjon med orkideefrø, selv in vitro, er noe som før eller senere vil være en mulighet for alle arter; ikke forgjeves, alle vil begynne å blomstre på et eller annet tidspunkt i livet.

Og med dette er vi ferdige. Vi håper du har lært mye om å plante orkideefrø, og at du oppfordres til å prøve 🙂. Det er ikke lett å komme foran deg, men selvfølgelig det er ikke umulig å få dem til å spire.