Skip to content

Ormekomposten, en hjemmelaget oppfinnelse

18 de juni de 2021

For hagearbeid og jordbruk er det mange hjemmelagde oppfinnelser som gjør livet vårt enklere, og vi kan gjøre dem på en økologisk måte uten å forurense eller skade miljøet vårt.

Fra organisk gjødsel til ormkompostbinger, Det er forskjellige hjemmelagde oppfinnelser som kan hjelpe oss i oppgavene våre. I dag skal vi fokusere på komposten med ormer.

Hva handler denne oppfinnelsen om?

For urbane hager og hager, er de nyttige å ha økologisk gjødsel uten behandling som ikke forurenser vårt sted eller vårt vann. En kompostbeholder er en maskin som genererer kompost gjennom nedbrytning av organisk materiale. Denne komposten kan brukes som gjødsel. Det er en type kompostering som kalles vermikompostering, som prøver å generere kompost gjennom nedbrytning av organisk materiale som et resultat av meitemarkens biologiske aktivitet.

Det er en hel handel på internett med forskjellige arter av ormer som er mer effektive når det gjelder å nedbryte organisk materiale og bidra til å oksygenere jorden. Salget av disse ormene for vermikompostering er en aktivitet som blir sett mer og mer i en verden av økologiske urbane hager.

Kompostdrift

hjemmelaget kompost som fungerer med ormer

Kompostbøtten hvis ”råmateriale” er meitemark har dimensjoner på bare 80 × 40 cm. På denne måten kan vi ha organisk gjødsel uten å ta for mye plass. I tillegg vil vi få fordelen av at vi ikke kaster bort vegetabilsk avfall.

Skaperen av denne komposteren døpte denne store oppfinnelsen som «Ormegården». I denne «gården» begynner ormene å utføre fôringsprosessen. Som et resultat av fordøyelsen og avføringen av ormene, får vi den flytende humusen fra ormene som vil hjelpe oss med befruktning av det automatiske vanningsvannet. I nedre del av gården er frøbedene for neste såing, og avslutter syklusen for å skaffe ferske grønnsaker gjennom året uten agro-toksiner.

Hvordan lage vår egen kompostbinge

hjemmelaget meitemark kompost

For å få dette underet i vår urtehage eller i hagen vår, må vi bore et 4-tommers rør hver 15. cm for å danne trinn som vi vil introdusere karbonfilteret gjennom, og det vil forbli perforert, på en slik måte at bunnen forblir de forskjellige hull for vanndrenering.

Perforeringer lages i bunnen av den andre beholderen for å inneholde ormene, og den festes på toppen av den forrige beholderen som allerede har et rør. En slange settes inn gjennom 4-tommers røret for å føre vanningsvannet gjennom. Til slutt introduseres humus (jord) i røret, vi sår plantene våre etter smak. Ormene plasseres i beholderen med litt jord og en porsjon vegetabilsk avfall.

Slik at for mye sollys ikke går gjennom og ikke påvirker ormenes aktivitet, er det laget et lite akryllokk for å forhindre lysgjennomgang. Det er laget tre hull i lokket der du i to av dem kan plante tomatbønner eller en hvilken som helst plantetype som trenger en viss høyde.

For å fullføre komposten vår, er det installert en vannpumpe på slangen og den er programmert til å gjøre vanningsintervaller i løpet av dagen. Fyll pumpebeholderen med vann, helst uten klor, og med flytende orm humus.

Som du kan se, er det hjemmelagde og økologiske oppfinnelser som kan hjelpe oss i hagene våre på en bærekraftig og sunn måte, både for miljøet og for oss. Takket være ormer kan vi gjøre ubehandlet planteavfall til en naturlig kvalitetsgjødsel av god kvalitet. Denne gjødselen går til vannbeholderen der den brukes til å vanne og gjødsle plantene i hagen vår. Når plantene våre er klare til å samles opp, kan vi erstatte dem med andre frøplanter for å spire dem kontinuerlig og ha en konstant produksjon.