Skip to content

Peanøtter

8 de april de 2021
  • Bare høstede peanøtter er en sunn og sunn godbit. Klikk på en annen piksel for å forstørre og lese bildetekster. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Felt av peanøtter som venter på høst i South Carolina.
  • Peanøtter blomstrer lyse gule blomster over bakken – etter at blomsten falmer – vokser pinnen nedover hvorpå en peanøtt dannes i jorden under planten.
  • Noen uker før modenhet, begynn å sjekke peanøttene noen få dager for å se om de er klare til å høstes. Å bruke en hagegaffel er den enkleste måten å grave peanøtter til denne hjemmegartneren.
  • Plasser gaffelen ved drypplinjen til planten som vender innover. Når du er løs, løfter du hele planten forsiktig.
  • Det er best å grave peanøtter når jorden er sprø, slik at peanøttene lett løftes ut; hvis jorden er tørr og hard eller våt og tung, kan peanøttene brekke av.
  • Her er gartner Tina Marie Wilcox, som høster lykkelig goobere i Ozark Folk Center Heritage Garden.
  • Peanøtter skal fylle skallet når de er modne. Etter graving må planter tørkes i to til tre uker.
  • Nyhøstede peanøtter er i sesong nå – så vær sikker og nyt den nye avlingen – etter tørking kan peanøtter fryses eller kjøles i bøylene, eller stekes og lagres i noen måneder.
  • Bare stekt er min favoritt måte å spise peanøtter på.

Det er peanut-pickin «tid her i det sørlige USA. Det er ingenting bedre enn å shellin» og spise «bare-stekte, friske peanøtter. En sørlending kan imidlertid krangle om at så mange ser ut til å nyte kokte peanøtter … som jeg tror du kanskje må vokse opp med å spise kokte peanøtter … eller få en smak for dem. Stekt eller kokt, er det nå på tide å nyte den nye høsten av goobere, da de ofte også blir henvist til. Ordet kommer fra nguba, som er det afrikanske bantuordet for peanøtter. De blir også referert til som jordnøtter (siden de vokser under jorden) og pindere.

«Erter, erter, erter, erter, eatin «goober-erter … godhet hvor deilig … eatin» goober-erter!»

I mitt siste blogginnlegg nevnte jeg hvordan peanøtter dyrkes. / item / 14338 / on-the-road-autumn-in-arkansas

Peanøtter (Arachis hypogaea) er en belgfrukter som tilhører pulser som erter og bønner; de er egentlig ikke en nøtt (de fleste vokser på trær) da de vokser under jorden i belger fra en pinne som er droppet etter blomstring over bakken. Hvis du kjører gjennom sørstatene i jordbruksland, kan du se grønne felt av peanøtter med bladverket deres begynner å bli gul. Noen avlinger er høstet allerede, hvis de ble plantet tidlig; peanøtter tar alt fra 130 til 150 dager til modenhet, avhengig av variasjon og klima. Noen mennesker liker å høste og spise peanøttene sine grønne. Imidlertid høstes de fleste peanøtter og lar dem tørke i to til tre uker før de lagres, stekes eller kokes.

Hvordan forteller man når peanøtter er høstklare? Løvverk som blir gult er en sikker indikasjon på at det er på tide å grave. Ellers er det best å grave opp en plante og kontrollere modenheten til belgene … hvis du ikke har mange planter, kan du bruke hånden eller et verktøy som en horihori og grave ned rundt en plante til du føler en peanøtt og trekk den opp for å ta en titt. Begynn å sjekke avlingen noen få dager noen uker før forventet modenhet. Modne peanøtter skal fylle skallet, de papirholdige skinnene skal være blekrosa, og ofte blir venen i skallet mørkt. Hvis belgene høstes for tidlig, krymper peanøttene i skallene når de tørker. Høstet for sent, noen av peanøttene vil lett bryte av stilkene, og du vil miste noen.

Det er best å høste peanøtter når jorden er sprø, siden hard tørr jord eller tung våt jord også vil føre til at peanøttene bryter av planten, og du vil ikke kunne hente dem alle. Jeg bruker en hagegaffel til å grave peanøtter, men en spade vil gjøre det. Sett gaffelen i omkretsen av planten som vender mot stilken, og løft planten forsiktig. Rist bort overflødig jord, og peanøttene vil henge fra bunnen av planten. Når du er gravd, flytt peanøttene til et skyggelagt område med god luftsirkulasjon og spre dem ut for å tørke. Plasser plantene slik at peanøttene vender opp og greenene er under. Peanøttene skal få tørke i skallet i to til tre uker.

Når peanøttene er tørket, er det noen måter å lagre dem på. Trekk belgene fra planten; de kan fryses uten avskalling i et år eller så eller kjøles i omtrent tre måneder. De kan avskalles og kjøles i noen måneder eller blancheres i kokende vann og fryses i ett år.

Nylig, på Herb Harvest Fall Festival, spiste vi ferske stekte peanøtter, og de var så gode! Phyllis Williams stekte 50 pund, og vi spiste eller solgte dem alle. Jeg spurte Phyllis hvordan hun gjør peanøttene sine, og hun sa at hun stekte de ferske tørkede peanøttene i skroget, la dem på bakeplater og stekte i en 300-graders ovn i omtrent en halv time. Hun byttet skuffene rundt og ristet dem noen ganger under stekeprosessen. For å se om de er ferdige, smak en peanøtt og se om du er fornøyd med smaken. De skal ikke lenger smake «grønt», og du vil ikke at de skal bli for brune, ellers smaker de lett. La peanøttene avkjøles, og pakk dem deretter – Phyllis lagrer de ristede peanøttene i burlap-sekker. De holder i et par måneder ved kjølig romtemperatur (hvis de varer så lenge!).

I Sør høster folk ofte peanøtter før de er fullt modne – vask dem – og kok dem uhullet i saltet vann. Du kan kjøpe dem på veikant i sørstatene når de er i sesong.

Peanøtter er en av verdens ledende matavlinger, da de er ganske enkle å dyrke, billigere å produsere enn mange bønner og korn, og de er en god proteinkilde. De har sin plass i kjøkken over hele kloden som er omtalt i retter fra supper til desserter. Flertallet av peanøtter dyrket i USA brukes til å lage peanøttsmør.

Det er peanøttsesongen akkurat nå, så hvis du ikke dyrker din egen, kan du se om du kan kjøpe dem fra en lokal bonde eller et coop. De lager en god matbit. Bedre ennå, prøv oppskriften min på Peanut and Sweet Potato Soup with Coconut Milk. Jeg forberedte dette til programmet mitt på Herb Harvest Fall Festival i forrige uke, og det var en hit. Den har sesongens grønnsaker, er lett å tilberede og er flott laget en dag fremover.