Skip to content

Patridge eye (Adonis vernalis)

11 de juni de 2021

Visste du at det er mange urteaktige planter som i tillegg til å være dyrebare og enkle å ta vare på, har medisinske egenskaper? En av dem er den som er kjent under det vitenskapelige navnet Adonis vernalis, som produserer gule blomster av god størrelse og spektakulær skjønnhet.

Den raske veksten gjør den til en av de plantene som lager en hage; det vil si at de gir liv til stedet. Vet vi det?

Opprinnelse og egenskaper

Adonis vernalis plante

Hovedpersonen vår er en årlig urt (livssyklusen varer ett år) hvis vitenskapelige navn er Adonis vernalis, selv om det populært kalles det som patridge eye eller spring adonis. Den er innfødt i Midtøsten, men har blitt naturalisert i Europa (inkludert den iberiske halvøya), Asia og Nord-Afrika.

Nå en høyde på 10 til 45 centimeter høy, og utvikler en ujevn eller sprø stamme som sessile blader spirer ut, grønne i fargen som gir den et fjæraktig utseende. Blomstene er 3 til 8 cm i diameter, og består av 10-20 kronblader. Frukten er 3-4 mm achene, nesten klumpete og pubescent.

Det brukes som medisin, samles fra april til mai og tørker deretter med varm luft. Dermed blir det en veldig komplett plante, siden den regulerer hjertefunksjoner, er hypotensiv, krampestillende, antiepileptisk og forhindrer også myokarditt.

Er det forbudt i Spania?

Adonis blomst

Dessverre ja. Det er giftig for husdyr. Og det er så mye at det sies at kyr og geiter som konsumerer det, kan overføre giftigheten gjennom melk til mennesker.

ORDER SCO / 190/2004, fra 28. januar, forbyr salg av både planten og dets tilberedninger til offentligheten, men begrenser bruken til tilberedning av medisiner og homeopatiske stammer – så lenge en lege kontrollerer og sporer.

Men det betyr ikke at hun er pen, ikke sant? 🙂