Skip to content

Peas: The Cold Weather Legume

9 de april de 2021
  • Foto av Andrew Michaels under Creative Commons Attribution License 2.0.

  • I denne hagen plantes ertene på ytterkantene av sengen hvor de kan ta tak i nettet når de vokser. Foto av Linda N. Under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Løftet om søte ting som kommer. Foto av Brooke Peterson under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Her er en kurv med sukkererter (alt som mangler er smør). Foto av Eraphernalia under Creative Commons Attribution License 2.0.

Snakket vi ikke bare om sommergrønnsaker?

Ikke frik oss, vi har fortsatt masse deilig vær igjen denne sesongen, og der alle sommerens skjønnheter som trenger høsting i flere uker ennå. Men det er alltid hyggelig å få et lite hopp på den kommende plantesesongen og i det minste begynne å tenke på hva vi vil se i høst- og vinterhagen. Nå er det en flott tid å lese frøkataloger og lokale barnehager for å ta en titt på hva som vil være tilgjengelig for deg når du vil (eller kan) få neste hage i nakken på skogen.

Erter er hageplanter av det kjølige været, og akkurat som alt hjemme dyrket, blir ikke erter bedre enn når de er friske fra vintreet. Det er flere erttyper å velge mellom; hver deilig på sin måte. Det er de tradisjonelle hageartene, som har en tøff belg, så du må panne disse gutta før du spiser dem. Snø erter eller kinesiske erter er som sukker snap og er innvarslet for sine ømme belger. Sukkerertene er de som er kjempefine å snappe av vintreet og nyte der i hagen.

Erter kommer i busk- eller løpervarianter akkurat som bønner, så det er noe du vil tenke på mens du planlegger. Sørg for å velge et utvalg som er motstandsdyktig mot pulveraktig mugg ettersom de er utsatt for det. De liker å vokse i godt drenert jord som inneholder mye organisk materiale (tenk kompost).

Her er litt som erfarne gartnere går rundt og rundt. Om det skal tilsettes litt nitrogen eller ikke når du først planter frøene. Noen gartnere sverger til dette trinnet, noen sier at det er helt unødvendig. Så, her er avtalen. Mens erter er belgfrukter og belgfrukter absolutt lager sitt eget nitrogen fra bakterier ganske effektivt, trekker de faktisk ikke dette kule trikset i noen få uker – så det kunne ikke skade å gi dem et bein oppe, ikke sant?

Erter plantes vanligvis in situ (hvor de vil leve ut livet sitt) og må plantes 1 ″ -2 ″ dypt. Hvis du planter en buskvariant, vil du plante dem i doble rader med 6 ″ -8 ″ bånd, slik at det blir mulig for 2′-4 ′ plantene å støtte hverandre. Disse kan også sås i «blokker» bare noen få centimeter fra hverandre. Hvis du planter stangtypen, plant ertene 2 ″ fra hverandre ved foten av en trellis eller en hvilken som helst annen støttende ramme, da de klatrer opp 6′-8 ′.

Netting er spesielt fint for å dyrke erter, fordi erter klatrer med små krøllete tendrils og trenger vertikal så vel som horisontal støtte. En av mine favorittmåter er å dyrke dem opp en kompostbunke som er laget av trådnett. En ting er sikkert, du vil ha den støtten du bestemmer deg for å få på plass samtidig som du planter erteveksten din, fordi det ikke er noe å løsne tendrils senere! Forresten, prøv å plante noen søte erter blant avlingene dine for litt vårfarge på høsten, samt deres sukkerholdige duft.

Avhengig av variasjonen i sonen din, har du de første ertebelgene dine alt fra 2 til 4 måneder etter planting. Sørg for å høste dem fra begynnelsen (uansett hvor få) fordi det oppfordrer flere bøtter til å sette på vinstokkene. Du vil høste erter når belgene er fulle, men ikke buler. Selv om du venter for lenge på å samle noen – trekk dem av uansett, ellers vil anlegget bli signalisert om å stoppe produksjonen helt. Ta sukkererter når både belgen og ertene er litt fulle, og snø erter når de når sin modne lengde, men ikke er fullt utviklet inni. Det krever litt øvelse å høste med presisjon på hvert sort – men du får taket på det.

Erter liker til og med vanning, noe som er som et «definitivt kanskje», vet jeg. Det som er viktig er at frøene trenger nok vann for å spire, men hvis de får for mye vann før blomstring, vil du ikke se så mange belger. Hvis plantene blir for tørre, spesielt når de blomstrer og produserer pod, vil du ikke få den beste smaksavlingen. Så …. ”Til og med” vanning, ok?

Snegler er en dødelig fiende for erter, fordi de er så ømme. En måte å bekjempe dem på er å dyrke erter under et flytende raddekke til de blir omtrent 6 ″ -8 ″ høye og blir etablert. Personlig foretrekker jeg en forebyggende streik av Sluggo (jernfosfat). Jeg drysser de tingene der ute der jeg skal plante og kaller gutta inn til deres død. Når kysten er klar, planter jeg med tillit.