Skip to content

Phlox

8 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om hvordan man kan dyrke en slekt av planter som vokser om sommeren og som fungerer som et perfekt supplement til hagen. Det handler om sjangeren Phlox. De er planter med en ganske behagelig aroma og som har noen varianter som vi vil se i dette innlegget. Det er noen varianter som er klatrere, andre er mosete som brukes til å dekke bakken, mens andre brukes til å dyrke den som en høyere plante.

I denne artikkelen skal vi lære deg hvordan du kan dyrke planter av slekten Phlox, og vi vil snakke om noen av hovedartene.

Såing av Phlox

Phlox

Det første er å velge hvilken type art du vil dyrke. Hver art vil ha spesielle egenskaper som du må vite for å vite godt hvordan du skal plante den og ta vare på den senere. Mer eller mindre, alle arter av Phlox De produserer blomster med mange farger, inkludert hvit, rosa, rød, lavendel og blå. Variantene tjener de forskjellige behovene i hagen. Det er noen som vil være bedre for deg å vokse på bakkenivå, andre for å fylle kantene på hagene, andre klatrere osv.

Plassering er viktig. Selv om det er en plante som knapt krever mye stell, trenger de fleste arter soleksponering. Noen av dem tåler delvis eller filtrert nyanse, men har en tendens til å produsere færre blomster hvis de er i skyggen. Hvis du legger det i skyggen, er de også mer sårbare for å lide av en slags typisk hagesykdom. Hvis du ser at du skal plante den i skyggen, se etter et utvalg som har motstand mot mugg.

Når det gjelder jorda, må du se etter et underlag som kan opprettholde en viss fuktighetsgrad, men som har god drenering. Phlox trenger fuktighet for å trives, men man må være forsiktig så den ikke blir overmettet med vann. Hvis jorden ikke har god drenering, vil den plaske og føre til at røttene råtner. For å se om hagen din har god drenering, se om den er i stand til å lagre eller danne pytter etter kraftig regn. Hvis det dannes pytter, er det fordi det er dårlig drenering. Ideelt sett bør området være fuktig, men ikke fuktig.

Jordarbeidsoppgaver

Phlox-varianter

Nå skal vi beskrive trinn for trinn hvordan du skal plante plantene og hva du skal gjøre som jordbearbeiding. Det første av alt er å pløye landet og legge til litt kompost. Planter av slekten Phlox trenger en jord med mange næringsstoffer. Og dermed, Komposten er ganske viktig slik at den kan utvikle seg på en sterk og sunn måte. Du bør pløye landet mer eller mindre til en dybde på ca 30 cm. Når du har riktig dybde, legger du til den organiske komposten.

Det er viktig å vente til vinterfrosten er helt slutt med å plante plantene i hagen. De er ikke flinke til å motstå kulde, så det anbefales å så om våren og nyte dem om sommeren. For å plassere flere kopier, lag hull med et skille mellom dem på ca 60 cm. Når du har introdusert prøvene i hullet, dekker du den med jorden, klapper og vanner den.

Vann disse plantene grundig. Det vil si at de i løpet av vekstsesongen trenger mer vann. Hvis du lar jorden tørke ut, vil planten begynne å lide. Det er viktig å vanne fra bunnen av planten og ikke stammen. Det samme med bladene, unngå å fukte bladene slik at det ikke dannes mugg på planten.

Foruten gjødsel, ville det være lurt å legge til mulch rundt plantene på forsommeren. Når dagene begynner å øke temperaturen allerede om sommeren, setter du mulken for å hindre at jorden tørker ut og for å være våt så lenge som mulig. I tillegg hjelper denne mulken til å kontrollere resten av veksten av ugress. Den ferske polstringen må fornyes en gang i året.

For vedlikehold av Phlox er det interessant å beskjære sortene som er høyere. Skjær ned til 5-7 stilker på hver plante. Dette øker luftsirkulasjonen til stilkene, forbedrer blomstringen og reduserer risikoen for sykdom.

Hovedvarianter

Phlox paniculata

Phlox paniculata

Det er en flerårig plante fra Nord-Amerika. Det begynner å blomstre fra forsommeren til midten av høsten. Det er en av plantene som gartnere foretrekker takket være sin motstand og lange blomstringsperiode. Den er perfekt for senger og har en ganske rask vekst.

Den trenger halvskygge for å være sunn, men hvis den vannes regelmessig, kan den tåle direkte sol. Vanning må sørge for at jorden alltid er fuktig og frisk. I tørketider må vanning økes. Det trenger kompost en gang i året.

Phlox subulata

Phlox subulata

Også kjent som Mossy Phlox. Også fra Nord-Amerika er det en flerårig torvtype. Det tjener til å danne gress. På stilkene finner vi blomster som danner grupper på 2 til 4 blomster i forskjellige farger. Blomstring foregår om våren. Det brukes ofte til bergarter, klumper, dannelse av veggtepper, grenser osv. Det er også de som bruker den i potter.

Støtter både full sol og halvskygge. Når det gjelder jorda, er lette jordarter med lite fuktighet å foretrekke. Du må opprettholde en viss fuktighetsgrad i jorden som gjør at planten kan være sunn og fremfor alt øke vanningen i varme årstider.

Phlox bifida

Phlox bifida

Denne arten er mindre kjent. De kan plantes i steinhager eller landskap med fundamenter. Det er en plante som har en vekstdekning på mellom 6 og 12 tommer. De produserer små rosa, hvite eller lilla blomster. Blomstringssesongen begynner om våren. Ideelt sett plant dem når vinterfrosten er avsluttet.

Den trenger eksponering for halvskygge, men hvis vanningen er høyere, kan den også være i direkte sol. Når det gjelder vanning, er det viktig å la jorden være litt fuktig og gjødsle en gang i året.

Jeg håper at du med disse tipsene kan lære mer om dyrking av planter av slekten Phlox.