Skip to content

Pitanga omsorg

5 de juni de 2021

I nyere tid ser vi frukt i supermarkeder som vi aldri har sett før, en av dem er pitanga. Men hvilket anlegg produserer det? Tåler du kulde?

Hovedpersonen vår, hvis vitenskapelige navn er Eugenia uniflora, er en busk eller et lite eviggrønt tre kjent under de vanlige navnene ñangapiry, capulí, currant, cherry, cayenne cherry, og også pitanga.

Kjennetegn ved Pitanga

Pitanga er et eviggrønt tre

Den vokser i regnskogen i Argentina, Brasil, Paraguay, Bolivia og Uruguay. Den når en omtrentlig høyde på 7,5 meter. Bladene er enkle, motsatte, med hele margen, lysegrønne og 4 til 6,5 cm lange.

Blomstene, som spirer om våren, er hvite. De kan vises i grupper eller ensomme. Når de er pollinert, begynner frukten å modnes, som er en spiselig oblatbær opptil 4 cm i diameter, med åtte godt synlige ribber. Når den er ferdig modnet, er den dyp rød i fargen.

Inne er det normalt et sfærisk frø, men det kan være opptil tre. Fruktene vokser isolert, å kunne gi mellom ti og tjue frukter i samme klynge.

Hvis pitanga dyrkes i gjerder, dette tåler intens beskjæring, og oppnår dermed et tett løvverk fra det, selv om fruktproduksjonen vil være mindre enn i de trærne som ikke er beskåret.

Et annet interessant trekk ved denne frukten er at har kreft egenskaper, takket være mengden antioksidanter som finnes i massen og huden.

Pitanga kan brukes til å øke energien, da den inneholder en stor mengde protein og karbohydrater, og erstatter dermed raskt energien som er tapt under fysisk trening.

Du kan bruke skinnet av denne frukten til å behandle kolikk, diaré eller symptomer på det.

I få tilfeller er det sett at insekter påvirker pitanga siden bladene har frastøtende egenskaper, så de brukes også til å skremme fluer og andre insekter.

Takket være den store mengden fosfor den har, hjelper til med å eliminere alvorlige problemer i nyrene, det samme er gratis beregninger.

Hvordan er Pitanga-bladene

Denne planten har blader som er enkle, glatte, motsatte, ovale i form og med en intens grønn farge. Bladene på dette treet holdes vanligvis gjennom hele året, så den opprettholder løvet sitt permanent, og det vil forbli i fargen hele tiden, selv om høsten.

Det vil ikke være nødvendig at vi kan pitanga-treet, så pleien du må gi vil være mye mindre enn andre planter i hagen din. Takket være det faktum at pitangafrøene ikke tiltrekker fugler, vil disse ikke være noe problem for avlingen din.

Hvor lang tid tar pitanga å bære frukt?

Etter at du har gjort prosessen med å dyrke pitangaen i hagen din eller plass til det, du blir nødt til å bevæpne deg med tålmodighet for å vente på de første fruktene, siden dette anlegget vil ta tre år å gjøre det.

Gitt alle fordelene vi har fortalt deg om pitanga, er det imidlertid verdt å vente på, ikke sant?

Hvordan dyrkes den?

For å kunne dyrke pitanga trenger du ikke å gjøre mye arbeid, men vær veldig oppmerksom på noen ting som gjør at treet, blomstene og fruktene dine, har de rette forholdene å kunne ha en god innhøsting, spesielt i modningssyklusen, siden fruktens størrelse og smak avhenger av den, samt størrelsen som selve treet kan nå.

Det første du bør vite for å dyrke pitanga, er grunnleggende forhold som er nødvendige for dette og som er følgende:

  • plassering: den må sås utendørs, i full sol eller i halvskygge.
  • til vanlig: det nødvendige for pitanga er ikke krevende, men det må ha god drenering.
  • Irrigasjon: du må tømme den annenhver dag om sommeren, og hver 4-5 dag resten av året.
  • Abonnent: det anbefales å gjødsle den med gjødsel rik på fosfor for å forbedre fruktens kvalitet.
  • Rustikk: støtter opptil -3 ° C hvis det er kort tid.

Hvis du er interessert i å så pitanga, du må gjøre det med frø som er bokstavelig talt nyeDe som nettopp har spiret etter en måneds planting, siden ellers ville spiring muligens bli avbrutt.

Når du går til vanning av plantasjen til pitanga-planten, må du først kontrollere at jorden er veldig tørr siden dette treet støtter ikke land som har overflødig vann, som er kalkstein eller veldig saltvann. Det beste å gjøre er å legge til gjødselvann minst en gang i uken om våren og sommeren.

Under dyrkingsprosessen må du gjøre vedlikehold av plantene, men ikke bekymre deg, det er noe ekstremt enkelt. Bruk en hagesaks til å beskjære pitangatreet, kutte de grenene som er mer forverrede, men uten å beskjære for mye, fordi du kan eliminere grener som har godt tre for fruktens vekst.

Når du går for å fjerne frukten fra pitanga, ikke trekk den ut, du må bare berøre den og la den falle i hånden din. Husk at jo mindre du beskjærer treet, jo mer frukt får du av det.

Passer den til interiør?

Nei, selv om pitanga kan utvikles nesten hvor som helst, må den være plassert utendørs, siden trenger å være i kontakt med ham eller i halvskygge, samt å ha god vanndrenering.

Hvis du har det inne i huset ditt, er det tryggeste at planten ikke vil utvikle seg, blomstene og selvfølgelig heller ikke dets frukter.

Er den egnet for lave temperaturer?

Lave temperaturer tillater ikke pitanga å utvikle seg bra, så som du bør plante den utenfor huset ditt, det mest tilrådelige er at klimaet på stedet ikke har temperaturer under -3 ° C, siden under den temperaturen vil planten ikke motstå.

Er den egnet for direkte sol?

Selv om denne planten kan plantes utendørs der solen skinner direkte på den, må du vurdere at når det er en veldig varm årstid, kan den ikke motstå den, så det er best at du ser etter et sted som har halvskygge eller at i tider hvor solen har høy intensitet, kan den ikke påvirke den.

Pitanga sykdommer og skadedyr

Noe som folk heller ikke vet er det pitanga er en av få planter som ikke påvirkes av noen type skadedyr, takket være de frastøtende egenskapene den har, så det er helt usannsynlig at et insekt eller enda verre, et skadedyr, vil ønske å være i det.

Hvordan plante den

Pitanga er en tropisk busk

Ved mange anledninger begrenset du deg sikkert til å dyrke trærne dine fordi du trodde at en hage eller et stort landområde var nødvendig for det, når virkeligheten er at du kan starte med en enkel pott for det.

Ettersom dimensjonene på pitanga ikke vil være større enn 7,5 meter, vi kan plassere den perfekt i en gryte, som må være i stand til å tømme det lille vannet det trenger for å opprettholde seg selv.

Bruk de nylig spirede frøene til en annen pitanga-plante som du har eller som en nabo har, begraver den i potten 1 cm dyp og på kort tid vil du begynne å se treet vokse. I tillegg må du legge til gjødsel rik på fosfor, slik at frukten av denne planten kan vokse ordentlig, når det gjelder smak og størrelse.

Bruk av pitanga

Vi snakker om en frukt som er spiselig, og som har, som vi allerede har nevnt, mange egenskaper som er gunstige for helsen, takket være den store mengden vitaminer, fosfor, jern og kalsium den har.

Pitanga-frukten kan spises hel, eller knuses. Den kan brukes til tilberedning av syltetøy, konserver, juice eller infusjoner, da det også kan være til nytte for deg med sine medisinske egenskaper for å behandle fordøyelsesproblemer, diuretika, blant andre.

En annen bruk som det blir gitt i næringsmiddelindustrien, selv om det er mer i brennevindelen, er for tilberedning av alkoholholdige drikker som konjakk.

Utover det spiselige, med pitanga blir også parfymer laget og til og med antiinflammatoriske midler for å lindre tannkjøtt.

Bladene tas også som en infusjon. For å gjøre dette må du bare sette dem på et skyggefullt sted og vente på at de tørker. Deretter kan du legge dem i en kjele med vann til det koker.

Selvfølgelig brukes den som en prydplante. Størrelsen og blomstene er veldig dekorative, og da den ikke tar mye plass du kan ha i små og mellomstore hager.

Alle de allerede nevnte egenskapene til pitanga, de kan ha bedt om mer oppmerksomhet og at avlingene deres når regioner der de aldri har kjent om henne før.

Pitangas, spiselige frukter

Som du har sett gjennom artikkelen, pitanga er en frukt som har mange egenskaper som vi kan brukeDessuten er det ikke noe å skrive hjem om å dyrke det, så vi kan godt ha det i hagen til husene våre.

Hvis du er interessert i å dyrke pitanga, følg våre praktiske tips for det, som vi er sikre på vil hjelpe deg. Men hvis du trenger de helbredende egenskapene til dette, er det også en måte å begynne å vite mer om det.