Skip to content

Plante roser der roser pleide å være. Må du fjerne all gammel jord ??

11 de april de 2021

En av nøklene til å plante roser i jord der roser pleide å være, er mye kompost! I dette tilfellet eldet hestegjødsel.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEn av nøklene til å plante roser i jord der roser pleide å være, er mye kompost! I dette tilfellet eldet hestegjødsel.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesDu har kanskje lest eller hørt et sted at du aldri skal plante en rose i jord der andre roser har vært. Årsakene som er sitert er fordi de nye rosene ikke vil gjøre det bra og til og med kan dø.

Det er blandede følelser om dette med noen som sier at det er sant, og noen sier at det ikke er det. Vi kommer ikke til å komme inn i den debatten her, men vi vil anbefale deg å gjøre noen få ting hvis du planter roser i jord der roser pleide å være rett og slett fordi de uansett er en god ide!

Den gamle metoden for å håndtere roseplant sykdom var å fjerne all gammel jord og erstatte den med fersk jord. Jeg antar at den som kom på denne ideen, kunne ansette noen til å gjøre det. Jeg kan fortelle deg at de ikke bodde der jeg bor med tung rød leire! Heldigvis er det en mye enklere metode.

Det er bevist at roser behandlet med mykorrhizalsopp trives i jord der roser pleide å være.

Mycorrhizal sopp har et symbiotisk forhold til planter. I hovedsak hjelper de plantene med å ta opp vann og næringsstoffer, samtidig som de fungerer som en buffer mot visse skadelige mikrober og patogener som kan ha blitt etterlatt av rosene som pleide å være der. Ved å bruke mycorrhizal sopp er det ikke behov for å erstatte den gamle jorda.

Mycorrhizal sopp påføres ved å børste dem på røttene før plantingen, legge dem til plantehullet eller ved å dyppe bare rotroser i flytende form. Hvordan du bruker det vil avhenge av om du planter bare rot eller beholderoser og hvilken metode du føler er enklest. Du kan kjøpe mycorrhizal sopp fra noen lokale hagesentre eller på internett. Bare fortell dem hva du gjør, og bestem deretter hvilken metode som er best for deg.

Den andre nøkkelen til å sikre at dette fungerer, er å forstå at mycorrhizal sopp trenger organisk materiale og næringsstoffer for å gjøre jobben sin. Det er derfor den andre tingen du må gjøre når du planter roser i et område der roser pleide å være, er å legge til mye godt råtnet gjødsel og / eller kompost.

Og til slutt husk dette.

Bruk aldri kjemiske drenker eller kjemiske alt-i-ett-gjødsel fordi de vil drepe de gunstige soppene i jorden.

Så hvis du er bekymret for roseplant sykdom, eller selv om du ikke er det, er de enkle trinnene vi har skissert, en god ide uansett. De vil virkelig berike jorden din og dermed rosene dine.

Her er noen få tommelfingerregler:

  1. Legg til mye godt råtnet gjødsel eller god hagekompost i jorden.
  2. Behandle de nye rosene med mycorrhizal sopp, enten ved å pusse den på, legge den i hullet eller legge røttene i dem.
  3. Bruk aldri kjemiske skyllinger eller alt i en rosebehandling fordi du kan skade jorda.

Glad Roseing
Paul