Skip to content

Planter mot skadedyr: økologiske midler

23 de juni de 2021

Mellom økologiske midler mot skadedyr, det er veldig effektive voksende assosiasjoner eller hjemmemedisiner laget med andre planter. Det som skjer spontant i naturen, kan vi gjenskape i hagen eller blomsterpotten vår.

Vi har allerede sett løsningene med hvitløk eller hestehale. Hvitløk er en av de hjem rettsmidler mest brukt i hagen. Det brukes som et generelt insektdrepende middel, spesielt for bladlus, men det har også soppdrepende effekter og frastøter potetbille, så skummelt på denne tiden av året. Det oppnår dette takket være sine aktive syrer, som trenger inn i plantene der det påføres og sirkulerer gjennom saften, og virker som et frastøtende middel, spesielt effektivt mot mugg, bladlus eller midd.

Men vi har andre helbredende arter:

  • Malurt: Avviser maur, larver, snegler, bladlus og noen midd. I pære- og epletrær driver den bort carpocapsa. Høstes i begynnelsen av blomstringen når blomstene er godt gule. Stammen og bladet brukes, fersk eller tørket. Fermentert ekstrakt av 1 kg fersk plante i 10 l vann. Fortynnet med 10% mot kålsommerfuglen og carpocapsa. Sprøyting rent på bakken frastøter snegler.
  • Burdock: Stimulerer jordens og vegetasjonens levetid. Soppdrepende middel. Tørkede blader kan spres som mulch mot mugg av potet. Hele planten, inkludert røttene, brukes før blomstring. Fermentert ekstrakt på 1 kg i 10 l som sprayes fortynnet med 5% på potetbladene mot mugg.
  • Hestehale: Denne spesielle planten brukes som avkok for å forhindre angrep av sopp. Det gir også mange mineraler og gir styrke til planten med store doser silisiumdioksyd. Effektiv mot pulverisert mugg eller rust, og koadjuvans, sammen med brennesleekstrakt, mot rød edderkopp eller bladlus. Tilsett 15 gram hestehale hvis den er tørr, eller 100 gram hvis den er fersk, til en liter vann, og vi koker den i 15 minutter. Når det er avkjølt, vil vi tømme vannet og fortynne det 1: 3 (for hver del av forberedelse av hestehale vil vi legge tre deler vann) for å spraye plantene våre med det.
  • Balsam: Insectifuga mot bladlus, mygg, hvitflue og maur. Infusjon av 50 g blader og friske blomster for 1 liter vann. Bruk ufortynnet. Ikke vann frøene med sitronmelisseinfusjon fordi det reduserer spiring av grønnsakene.
  • Peppermynte: Insektflykt og insektmiddel på grønne, svarte og askebladlus. Infusjon av 100 g fersk plante til 1 liter vann. Fermentert ekstrakt fortynnet til 10%. Den gjærer veldig raskt. Ikke vann frøene fordi det reduserer spiring av grønnsakene.
  • Brennesle: Det gjærede ekstraktet av brennesle virker mot bladlus, men det stimulerer også veksten av yngre planter. Den får gjære i to eller tre dager 100 gram for hver liter regnvann. Deretter filtreres den og hver liter fortynnes i 10 liter vann.
  • Salvie: Ekstrakten bremser spiring. Det er insektmiddel og soppdrepende middel. Infusjon av 100 g fersk plante per l vann. Fermentert ekstrakt av 1 kg blader og blomster i 10 l vann, fortynnet 10% mot potet mugg.

Mer informasjon – Lag et insektmiddel hjemme med hvitløk, Lag et økologisk soppdrepende middel hjemme med hestehale, Pulveraktig mugg, Bladlus