Skip to content

Plantetynning

22 de juni de 2021

Jeg tror at det ikke er nok å gå i barnehagen og kjøpe fruktbar jord for å plante frøene. Jeg sier dette fordi jeg har prøvd i årevis til jeg ga opp. Det var da jeg begynte å gå motsatt vei, det vil si at jeg først ble kjent med den grunnleggende pleien til planter og deretter begynte å jobbe med å dyrke.

Ellers var frustrasjonen stor: planter som spiret svakt eller vokste uten problemer til plutselig en sesongskifte, for mye sol eller rikelig regn endte drømmen om sin egen hage.

Det er derfor jeg i dag vil vie meg til et enkelt konsept med hagearbeid, men også veldig viktig: tynning.

Hva er det?

De tynning skjer i de tidlige stadiene av planten og det er ikke noe mer enn prosessen der noen av skuddene som er sådd, elimineres når frøene spirer.

Du lurer på hvorfor det er det fjern noen spirer når det som er søkt er stikk motsatt. Vel, dette er fordi planter trenger styrke og plass til å trives, og tynningsprosessen tjener til å styrke de sterkeste plantene. Selv om det på bekostning av de svakeste, selvfølgelig.

Lys planter

På tidspunktet for såing brukes generelt flere frø, men ikke alle utvikler seg likt, og det er når tynning velger de som har gitt de beste skuddene.

Til fjerning av svakere skudd gir nok plass til at sterkere planter kan utvikle seg bedre, samt røttene som deretter kan spres uten ulemper.

Hvordan gjøre det?

Tynning er en enkel oppgave, men det krever litt forsiktighet. Det viktigste er å unngå skade på planten, noe som kan skje, spesielt siden de er eksemplarer i full vekst og fremdeles svake.

De røttene er skjøre og trenger derfor ikke trekkes hardt men å fjerne skuddene litt etter litt, med små rykk, alltid veldig lette.

Den gode nyheten er at når spirene er samlet, skal de ikke kastes som de kan brukes på nytt. Du kan plante dem igjen så lenge røttene ikke har kommet i kontakt med luften og ikke får direkte sollys eller blir utsatt for kulde.

Lys planter