Skip to content

Potte gulrøtter

13 de juni de 2021

I følge avlingskalenderen i september vil såsesongen snart være over gulrøtter. Jeg ønsket å benytte meg av milde temperaturer, å så disse grønnsakene, med lang tradisjon i middelhavsdiet. Dens botaniske opprinnelse ligger i det gamle Persia (nåværende Iran), og de ble allerede fortært i det klassiske Hellas. De nåværende oransje og koniske rotvarianter ble introdusert av araberne til den iberiske halvøya på 1100-tallet.

Gulrot dyrkes av frø, da det ikke tåler transplantasjon godt. Vi vil plante dem, omtrent 5 cm fra overflaten. Frøet det vil spire om 10-15 dager. Du trenger et underlag med et volum på 2 l, det må være løst for å tillate god rotutvikling, og dybden må være rådende når du velger den mest passende beholderen. Når det er spiret, vil vi legge igjen en frøplante per gryte, eller, hvis den er på et voksende bord, en avstand på omtrent 8 cm mellom plantene, og eliminere resten av frøplantene.

Gulroten liker milde temperaturer, men tåler ikke veldig sterk frost. Det er en grønnsak med lang syklus: fra såing til høst tar det vanligvis noen få 90 dager, selv om det er varianter med en kortere syklus, opptil 75 dager. Hvis de høstes tidligere, vil størrelsen være mindre, men de vil være søtere. Uansett må du være forsiktig når du graver dem opp for ikke å rive av antennedelen.

De varianter Gulrøtter kan klassifiseres i henhold til formen på roten, størrelsen og vekstsyklusen. Det er viktig å velge varianter med en kort syklus, avrundet og liten i størrelse.

Angående dyrkingsforeninger, fungerer godt med løk, hvitløk, salat, reddiker, tomater og erter. Tvert imot, bør du unngå å knytte dem til grønnsaker fra samme familie (umbelliferous), som persille, selleri og fennikel.

Med respekt for irrigasjon, Du må opprettholde konstant fuktighet i underlaget for å forhindre at huden herder og sprekker roten.

Det er ikke for krevende mht ernæring. Gjødsel som er for fersk, bør unngås, da det kan forårsake rotbifurkasjon.

Deres skadedyr vanligste er:

  • Gulrotflue. Selv om det ikke er veldig hyppig i blomsterpotten, kan larvene danne gallerier i roten. For å forhindre dette skadedyret, kan det dyrkes i forbindelse med løk, som fungerer som et frastøtende middel, en funksjon som rosmarin og salvie også utfører.
  • Mugg. Assosiasjonen med løk kan også forhindre denne typen sopp, en av de vanligste i urbane hagen.

Mer informasjon – September avlingskalender, Organiske frø, De vanligste soppene i urbane hagen