Skip to content

Reddik (Raphanus sativus)

7 de juni de 2021

De reddik Det er roten til en hagebruk som vokser veldig bra både i hagen og i potter, så lenge sistnevnte er brede og fremfor alt dype.

Men, Hva er dine behov? Hva må du ta hensyn til for å få minst anstendig høst?

Opprinnelse og egenskaper

Visning av reddikeanlegg

Før vi snakker om alt det, er det viktig å kjenne plantens egenskaper, siden vi på denne måten vil vite hvor mye plass det opptar, samt andre data som kan være av interesse. Også. Det er en årlig eller toårig urteaktig – avhengig av klimaet – innfødt i Eurasia som har en veldig sterk taproot. Den når en høyde på omtrent 20 til 100 cm, med et oppreist og lite forgrenet lager..

Basalbladene på opptil 30 cm petiolerer og ser ut til å danne rosetter; og de øvre er ovale eller avlange lansettformede. Blomstene er gruppert i klynger på 10-50 enheter, og er hvitrosa eller lilla. Frukten er en silikk (dehiscent tørket frukt) 30-60 lang og 6-12 mm bred. Frøene er ca 3-4 mm lange, og er brune når de er modne.

Typer reddiker

Det er forskjellige typer, blant hvilke vi fremhever:

Av våren

De kalles også europeere. Vekstsesongen varer omtrent 30 dager etter at frøene ble sådd, og smaken er mild.

 • Kirsebærbel: den er stor, rund og rød. Det tar omtrent 28 dager å modnes.
 • Early Scarlet Globe: Den er formet som en ballong, og den er knallrød. Den høstes på omtrent 23 dager.
 • Brannlys: den er rund, dyp rød i fargen, med en langstrakt eller konisk form. Modnes på 25 dager.

Vår sommer

De er reddiker som kan sås fra tidlig til sen vår, og høstes til sommeren.

 • Fransk frokost: det er en rød reddik med en hvit spiss og en langstrakt form. Det tar omtrent 23 dager å modnes. Selvfølgelig må du så den på slutten av våren fordi den liker sommervarmen.
 • Istapp: det er en langstrakt og konisk hvit reddik på ca. 10 cm som modnes på omtrent 25 dager.

Av vinteren

De kan være japanske, kinesiske og europeiske varianter. De er generelt store, og det er derfor de trenger mer tid til å modnes, mellom 50-70 dager. De blir vanligvis sådd på sensommeren / tidlig på høsten.

 • China Rose: det er en rosa og langstrakt reddik, som modnes på 52 dager.
 • Kina Hvit eller hvit reddik: Den er stor og lang, og tar 60 dager å høstes.
 • Svart reddik: også kjent som vinterreddik, den har en avrundet form og noe større enn resten. Det tar 55 dager å modnes.

Hva bryr de seg om?

Reddik kan dyrkes i en gryte eller i hagen

Hvis du vil lære å dyrke den på terrassen eller hagen din, anbefaler vi at du husker følgende:

plassering

Det er en plante som vær takknemlig for å være i et lyst område, selv om den også tilpasser seg halvskygge. I alle fall må det alltid være utenfor.

Land

 • Blomsterpotte: bruk mulch (kjøp den). Beholderen må være bred, minst 40 cm i diameter og dyp. Et annet alternativ kan være å legge to dekk over, og bruke et stykke mesh og metallisk klut som underlag.
 • Grønnsakshage: det er viktig å forberede landet før såing. For dette må du fjerne gresset og steinene, gjødsle med organisk gjødsel som gjødsel, installere vanningssystemet og grave rader for å fortsette med såing eller planting.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning må være moderat og regelmessig, men å unngå vannlogging. Generelt, og avhengig av været, Det blir vannet 2-3 ganger i uken om våren og 4 ganger i uken om sommeren.. Uansett, hvis du er i tvil, sjekk jordens fuktighet før vanning, for eksempel ved å sette inn en tynn trepinne (hvis den kommer ut ren når du trekker den ut, kan du vanne).

Abonnent

Gjennom sesongen bidraget fra organisk og / eller hjemmelaget kompost er interessant og tilrådelig. Dermed vil den ikke mangle næringsstoffer og vil kunne vokse uten problemer.

Multiplikasjon

Reddiker multipliserer for frø om våren, følger denne trinnvis:

I såbed

 1. Først er en frøplantebrett (som denne som selges her) fylt med universelt voksende medium.
 2. Deretter vannes det bevisst.
 3. Etterpå sås det maksimalt to frø i hver stikkontakt.
 4. De blir deretter dekket med et tynt lag med underlag.
 5. Til slutt blir den vannet igjen og plassert ute, i halvskygge eller i solen.
Transplantasjon

Du kan overføre dem til større potter eller til hagen når de er omtrent 5-7 cm høye.

I hagen

For å så dem direkte i hagen, må du først grave rader rundt 15 cm dype, og la det være en avstand på 20 cm mellom dem. Deretter må du bare plassere frøene og etterlate en separasjon på ca. 20-25 cm.

Til slutt dekker du dem med litt jord og begynner med vanning rip.

Frøene spirer om 1-2 uker.

Plager og sykdommer

Grønne bladlus, et av skadedyrene som planter kan ha

Det er ganske motstandsdyktig, men kan påvirkes av:

 • Bladlus: de er veldig små insekter, mindre enn 0,5 cm, som spiser på celler av blader og blomster.
  Du kan bekjempe dem med kiselgur eller kaliumsåpe.
 • Kål larve: sommerfugllarver Pieris brassicae de spiser på bladene og stilkene. Du kan bekjempe det med et økologisk insekt som Bacillus thuringiensis Hva selger du .
 • Mugg: det er en sykdom forårsaket av parasittiske sopp preget av at det ser ut som en hvitaktig eller gråaktig form eller pulver på bladene, stilkene og fruktene.
  Det bekjempes ved å kontrollere risikoen og, hvis du vil, gjøre forebyggende / helbredende behandlinger med økologiske soppdrepende midler, som svovel. Se fil.
 • Svart smultring: møllarver Spodoptera littoralis de spiser på bladene, men du kan unngå dette og til og med forhindre ytterligere skade med Bacillus thuringiensis. Det bekjempes også med Chlorpyrifos, men å være et insektmiddel som er skadelig for miljøet (og for mennesker), anbefaler jeg ikke det.

Innhøsting

Som vi har sett før i »typer reddiker», avhenger det mye av sorten, det er de som tar lengst tid å være klare. Men i gjennomsnitt vil de være om 30-40 dager.

Hvilke bruksområder har reddik?

Kulinarisk

Reddik er en spiselig grønnsak

Det har mange bruksområder på kjøkkenet: i salater og forretter, som krydder, og til og med med de tørkede bladene kan du tilberede supper.

Medisinsk

Dens medisinske egenskaper er veldig interessante, siden det bidrar til at skjoldbruskkjertelen fungerer som den skal, og også det er vanndrivende og fordøyende.

Hva syntes du om reddiken?