Skip to content

Regntønner: Regnvann vanning

22 de februar de 2021
  • Foto av will merydith under Creative Commons Attribution Licnese 2.0.
  • Foto av jbolles under Creatibve Commons Attribution License 2.0.
  • Foto av Ken Mayer under Creative Commons Attribution License 2.0.

Jeg tror regnfat er et av de beste vanningsanleggene noensinne.

Vann faller fra himmelen sesongmessig hvert år, og det er strålende å samle og lagre denne dyrebare ressursen for de solfylte dagene fremover. Ikke at dette på noen måte er en moderne idé. Det folk har samlet inn i århundrer, kommer tilfeldigvis tilbake til moten. Visste du at bare en tomme nedbør kan gi 600 liter vann fra et tak på 1000 kvadratmeter? Det er et høyt glass vann.

For de av dere som ikke er helt klare med min rant (og rave): En regntønne er en stor container (kan være en faktisk tønne; kanskje ikke) som er koblet til enden av nedløpet som kommer ned fra endene av takrennene dine.

Når regnet skyller av taket, i stedet for å gå gjennom nedløpet og bli stormvannavrenning, samles det i et fat. Det er vanligvis en skjerm over åpne områder for å forhindre rusk, samt for å forhindre mygg i å sette opp hjem og reprodusere.

De fleste regnfat har en tapp i bunnen for enkel fylling fra en vannkanne eller bøtte. De er rett og slett vinn-vinn for enhver gartner, men de kan være uvurderlige for de som vokser i tørrere stater som California. Rett regnvann er heller ikke begrenset til utendørs. Den kan også brukes til å vaske klær, skylle toaletter og vaske biler.

Som alt annet i livet, skjer det litt kontrovers rundt innsamling av regnvann. Noen mennesker omtaler det som «naturlig mykt vann» fordi klor, fluor, mineraler og andre kjemikalier ikke har blitt tilsatt av mennesker. Atter andre hevder at det er urenheter i regnvann på grunn av kjemikalier som lekker ut av selve taket som potensiell forurensning fra luftforurensning.

Et annet, kanskje enda mer interessant, faktum er at det bare kan være ulovlig. Det er riktig. Tilsynelatende er det de som tror at vannet som faller over hjemmet ditt ikke tilhører deg, og det kan derfor være i strid med loven å høste det. Så før du blir glad i vannet, må du sørge for å sjekke at det er lovlig i staten din.