Skip to content

Resultater fra Biltmore International Rose Trials

21 de februar de 2021

Athyfalaa. («Navnet» er faktisk en oppdretterskode som Mike Athy har tildelt rosen. Den vil få et «handelsnavn» når den sendes ut til publikum)
Foto / Illustrasjon: Mike Athy RosesBelindas drøm
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesBeverly
Foto / Illustrasjon: Kordes RosesDarcey Bussell
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesMilwaukees Calatrava
Foto / illustrasjon: Conard-Pyle CompanyRoxy
Foto / Illustrasjon: Kordes RosesSunshine Daydream
Foto / illustrasjon: Conard-Pyle CompanyAthyfalaa. («Navnet» er faktisk en oppdretterskode som Mike Athy har tildelt rosen. Den vil få et «handelsnavn» når den sendes ut til publikum)
Foto / Illustrasjon: Mike Athy RosesBelindas drøm
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesBeverly
Foto / Illustrasjon: Kordes RosesDarcey Bussell
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesMilwaukees Calatrava
Foto / illustrasjon: Conard-Pyle CompanyRoxy
Foto / Illustrasjon: Kordes RosesSunshine Daydream
Foto / illustrasjon: Conard-Pyle Company

Den første årlige Biltmore International Rose Trial Competition International Jury and Awards-dagen ble holdt 17. til 18. mai 2013 på den vakre Biltmore Estate i Asheville, North Carolina. Dette er bare den andre internasjonale roseprøven i USA og den første på østkysten. Den andre rettsaken holdes i Rose Hills i Whittier, California.

Internasjonale roseprøver holdes for det meste i Europa. Rosene blir bedømt av en permanent jury åtte ganger over en periode på to år. De bedømmer den samlede busken, ikke bare blomsten. Rosene er scoret i fem forskjellige kriterier; Vekstvaner og kraft, knopper og blomster, tilbakevendende blomst, motstand mot sykdom og duft. Den internasjonale juryen scorer etter de samme kriteriene på konkurransedagen. Poengene blir totalt og rosene med høyest poengsum får priser.

Biltmore-forsøkene bruker bærekraftige pleiemetoder på alle prøverosene. Ideen er å dyrke rosene på måter som gartneren enkelt kan duplisere. Dette vil gi gartnere tillit til å vite at vinnere av Biltmore-prøvene er roser de lett kan vokse i sine egne hager. Biltmore Rosarian Lucas Jack overvåker stellet av rosene i løpet av hver forsøks toårsperiode, sammen med mange av de andre fremragende gartnere på Biltmore.

Helgen begynte med en kveldsmottak for Vin og Hors d’oeuvres i Rose Garden, som ligger i den inngjerdede hagen på Estate. Den anerkjente landskapsdesigneren Fredrick Law Olmsted, som opprettet Central Park, tegnet eiendommen på Biltmore. Byggingen av den inngjerdede hagen var i gang i 1889, med huset offisielt åpnet i 1895. På sitt høydepunkt dekket eiendommen over 125 000 mål.

Dømmingen begynte lørdag morgen med kaffe og kontinental frokost i Rose Garden. Som æresformann åpnet World Federation of Rose Societies President Steve Jones dommen offisielt. Han inkluderte å lese en introduksjon fra Markus Brunsing fra Baden-Baden, Tyskland, som er den nåværende WFRS-formannen for Rose Trials. Han skrev:

“Kjære medlemmer av den internasjonale juryen,

Jeg sender deg mine beste ønsker og hilsener til de første internasjonale roseprøvene i Biltmore.

Hvert år skaper roseavlere mer enn 300 rosenyheter over hele verden. Det er den essensielle funksjonen til internasjonale roseforsøk å sjekke nye hageroser på forskjellige steder med varierende klima og vekstforhold, og å gi roselskere et sertifisert utvalg av de beste rosene for hagene sine.

I Europa avholdes roseprøver på tjue forskjellige steder i femten land. Jeg tror det nå er på tide å starte nye forsøk i USA som et supplement til de berømte prøvene i Rose Hills. Amerika trenger flere steder for å presentere og teste nye roser.

Jeg er mest takknemlig til arrangørene av Biltmore-prøvene for deres mot til å etablere nye roseprøver. Videre er jeg takknemlig for alle roseavlere som sendte nyhetene sine til de nye prøvene.

Og jeg ønsker alle medlemmer av den første årlige juryen godt arbeid og en rettferdig dom.

Velkommen til den verdensomspennende familien av roseprøver! ”

Marily Williams, leder for den faste juryen, ga instruksjoner og dommen begynte. Det hadde regnet hele morgenen, men lykke ga en pause i været slik at dømmingen kunne gjøres. Etter å ha bedømt prøverosene plantet i 2011 (de som er kvalifiserte for utmerkelser denne dagen), dømte internasjonale jurymedlemmer også de som ble plantet i 2012 (kvalifisert for utmerkelser våren 2014). Til tross for fuktigheten kom dommerne helt ned i rosene for å bedømme duft og de andre fire kriteriene.

Etter dommen kjørte alle eller ble transportert til Biltmores Lioncrest-restaurant for å nyte lunsj, inkludert en spesiallaget rosesorbet. Etter lunsj begynte Paul Zimmerman, Coordinator of The Trials, prisutdelingen med introduksjonen av en kortfilm med tittelen «Across The Generations» som dekker historien til Vanderbilt-familiens uavbrutte eierskap til Biltmore som fortsetter til i dag.

Steve Jones ble introdusert som WFRS-president for å si noen ord og ga Biltmores leder for hagebruk Parker Andes et WFRS-sertifikat for spesiell anerkjennelse «For å feire de første internasjonale roseforsøkene» som ble avholdt i Biltmore. Jolene Adams ble introdusert som ARS-president og takket Biltmore for å være vert for rettssakene og indikerte deres betydning for roseverdenen. Kjendisdommer Eric Johnson sa også noen ord for å hedre anledningen.

Dini Pickering som er nestleder i styret for Biltmore Company og George og Edith Vanderbilt’s Great Grandaughter, ble deretter introdusert for å dele ut prisene. Hun begynte med å takke alle for å komme og si hvor stolt bestefar hennes ville ha vært da han elsket innovasjoner innen hagebruk, spesielt skogbruk. Mr. Vanderbilt hyret Gifford Pinchot til å utvikle sin skogforvaltningsplan, den første i sitt slag i USAs Pinchots etterfølger, den tyske skogbrukeren Dr. Carl A. Schenck, utviklet mange skogforvaltningsmetoder som fortsatt brukes i dag og startet Biltmore Forest School, først i USA for å trene profesjonelle skogbrukere.

Fru Pickering avsluttet med å be alle foredragsholderne komme fram for å hjelpe til med utmerkelsene og kunngjøringene om vinnerne begynte. De første vinnerne av Biltmore International Rose Trial Competition var.

Award of Excellence For Best Established Rose «Belinda’s Dream» oppdrettet av Dr. Robert E. Basye, USA

Award of excellence for International Jury Favorite «ATHYfalaa» avlet av Mike Athy fra Mike Athy Roses, New Zealand.

Frederick Law Olmsted Award for Beste Groundcover «Roxy» oppdrettet av Kordes Rosen, Tyskland.

Edith Wharton-pris for beste Floribunda «Milwaukee’s Calatrava» ™ «Radfragwhite» PP # 22988 oppdrettet av William Radler fra Conard-Pyle / Star Roses, USA.

Den ærverdige John Cecil-prisen for Open Group «Sunshine Daydream» ™ «Meikanaro» PP # 23551 Grandiflora rose avlet av Michèle Meilland Richardier, Frankrike.

Gilded Age Award for beste klatrer «ATHYfalaa» oppdrettet av Mike Athy fra Mike Athy Roses, New Zealand.

Pauline Merrell Award for beste hybridte «Beverly» oppdrettet av Kordes Rosen, Tyskland.

Chauncey Beadle Award for beste busk «Darcey Bussell» oppdrettet av David Austin fra David Austin Roses, Storbritannia.

Cornelia Vanderbilt Cecil Award for Most Fragrant Rose «Beverly» avlet av Thomas Proll fra Kordes Rosen, Tyskland.

William Cecil Award for beste vekstvaner «ATHYfalaa» oppdrettet av Mike Athy fra Mike Athy Roses, New Zealand.

Lord Burleigh Award for mest sykdomsresistente «ATHYfalaa» oppdrettet av Mike Athy fra Mike Athy Roses, New Zealand.

George & Edith Vanderbilt Award for Most Outstanding Rose Of The Trials «ATHYfalaa» oppdrettet av Mike Athy fra Mike Athy Roses, New Zealand.

Dagen ble avsluttet med at Steve Jones offisielt avsluttet prøvene.

Prisene ble dekket for sosiale medier av Brenda Haas, aka BG_Garden, og det ble også gjort et spesielt program for Rose Chat Radio som inkluderte intervjuer med vinnerne, dommerne og noen av Biltmore-ansatte. Dette er tilgjengelig via podcast på www.rosechatradio.weebly.com.

Alle som deltok var veldig gratis av arrangementet og gleder seg til å komme neste år. Rose Trials av denne typen er ekstremt viktige, og roseverden er takknemlig for Biltmore for å være villig til å gjennomføre disse prøvene og være vert for en slik begivenhet.