Skip to content

Rødbeter

27 de mars de 2021
  • Røde rødbeter er den perfekte maten for Valentinsdag.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Kombinasjonen av revet rødbeter og pepperrot er et gammelt krydder.
  • Borscht er en tradisjonell og deilig suppe som kan serveres varm eller kald; det er like mange varianter av denne retten som det er kokker.

Hvilke matvarer fikser du til dine nærmeste på Valentinsdag?
I tillegg til det åpenbare valget av sjokolade, hva mer går du til? Selvfølgelig er det kjente og populære afrodisiakum som østers, champagne, asparges, artisjokker, avokado, fiken, etc.

For moro skyld liker jeg å bruke mat som er rød eller til og med rosa i fargen. Så umiddelbart kommer rødbeter (Beta vulgaris) til hjernen. Ikke bare er de naturlig veldig rødlilla i pigmentering, fra betacyanin, som er et kreftbekjempende middel, de er en rotgrønnsak som er lett tilgjengelig denne tiden av året.

Noen andre røde grønnsaker er reddiker, som kan brukes som pynt i salaten din. Tomater og paprika, som ikke er i sesong, kan brukes hermetisert eller tørket; noen ganger lager jeg hjerteformet raviolis og serverer dem med en tradisjonell rød marinara-saus. Rødkål, som etter min mening egentlig er mer blå-lilla i stedet for rød, kan også strimles og tilsettes til salat.

De fleste røde frukter er heller ikke i sesong denne tiden av året, selv om rødhudede epler og pærer fortsatt er tilgjengelige, og til og med en og annen pose med tranebær. Det er mange sommerfrukter som inneholder de røde pigmentene: vannmelon, plommer, druer, granatepler, kirsebær, bringebær og jordbær. Hvis vi ikke har konservert, tørket eller frosset dem, kan vi fortsatt kjøpe dem ganske mye året rundt, men de sendes langt unna. Tørkede bær kan rekonstitueres i fruktjuice eller kombineres med epler og pærer for å lage paier eller smuldrer.

På Valentinsdag pleier jeg å gå på det tradisjonelle – en sjokoladedessert. Datteren min Cady elsker rød fløyelkake som ser ut til å være veldig trendy i disse dager. Du kan bruke rødbetejuice til å fargelegge den i stedet for rød matfarging.

Mange mennesker liker ikke rødbeter … eller tror de ikke liker dem. Jeg vokste opp på syltede rødbeter og har alltid likt dem. Jeg har konvertert påståtte betehatere til betekonvertitter med noen av følgende oppskriftsideer.

Selvfølgelig elsker jeg dem syltet og i borsjcht; bare stekt i ovnen er desidert det beste, enten spist varmt som tilbehør, eller kaldt på en salat. Stekte, kokte eller dampede rødbeter er herlige når de blir skåret og serveres varme eller kalde, med noen av følgende sauser: salsa verde, hvitløk aioli, skordalia eller surkrem og pepperrot. Jeg liker mørke, lilla-røde rødbeter, gyldne rødbeter, og den stripete italienske Chioggia er blendende og deilig. To favorittbetesalater er stekte rødbeter med ruccola og feta pyntet med ristede valnøtter og en balsamico vinaigrette; og skiver, stekte rødbeter servert på spinat eller blandede greener pyntet med appelsinskall og vårløk med en appelsinvinaigrette. Bakte rødbeter, (faktisk en hvilken som helst rotgrønnsak) lagd med rømme og / eller crème fraiche og mye fersk revet pepperrot drysset med tørre brødsmuler og bakt til bobling er suveren. En betepuré laget av dampede eller stekte rødbeter, kombinert med en stor knott smør eller noen spiseskjeer olivenolje, noen fedd fersk hvitløk, en håndfull terte sorrelblad, eller dill eller vannkress, krydret med salt og pepper til smaken er på en gang, søt, jordnær og velsmakende – jeg kan spise dette med skjeen.

Dette er bare noen få av mine favorittmåter å konsumere denne jordiske rotgrønnsaken, som inneholder mye naturlig sukker. de inneholder mye folat, kalsium, mangan og kalium. Rødbeter inneholder også mange jordmineraler og vitaminer: vitamin C, kobber, jern, fosfor og tryptofan. Rødbeter er en tonisk og rensende mat og har antioksidante, betennelsesdempende og foryngende egenskaper. Ikke kast disse rødbeterne! Jeg forbereder dem som jeg ville gjort med andre visne grønt og kombinerer dem ofte med chard, spinat, grønnkål, brennesle og / eller løvetanngrønt. de lager en fantastisk fylling for ravioli eller cannelloni eller spanakopita.

Klikk her for oppskriften Dilled Beet and Buttermilk Soup.