Skip to content

Romanescu, den mest dekorative spiselige grønnsaken

19 de juni de 2021

Hvis det er en grønnsak som er deilig og som også er dekorativ, er det den romanescu. Men hvor kommer denne planten fra? Hvordan dyrkes den? Og er det relatert til matematikk?

Vi skal snakke om alt dette og mye mer i denne spesialen. Kommer du til å savne det?

Kjennetegn ved romanescu

Denne rare og nysgjerrige grønnsaken er faktisk en hybrid av brokkoli som har en mer intens smak enn dette. Den kommer fra kryssingen av variantene »Italica» (Brassica oleracea var. italica) og »Botrytis» (Brassica oleracea var. botrytis), som betyr at dens egenskaper er de samme som begge plantene, som er følgende:

Romanesco er en toårig plante, det vil si den har en to-årig livssyklus der den spirer og vokser i løpet av det første året, og blomstrer og deretter vilter i løpet av det andre året. Den danner en rosett av blader som ikke overstiger 30 cm i høyden eller 40 cm i diameter. Blomstene vises i blomsterstand med fraktal geometri. Hva betyr dette? Vi forteller deg:

En fraktal er et geometrisk objekt hvis grunnleggende eller fragmenterte struktur gjentas i forskjellige skalaer. Det er mange planter som har fraktal geometri, som Aloe polyphylla eller bregner. Når det gjelder vår hovedperson, er blomsterstanden hennes, så nysgjerrig og slående, fraktal.

Hvordan dyrkes den?

Forbered bakken

Hvis du vil ha en eller flere romanescos, har du kultiverings- og stellguiden nedenfor, slik at du kan få en utmerket høst 🙂:

Såing

Den mest anbefalte tiden å så frøene er forsommeren, når temperaturen er høy, men ikke overstiger 20 ° C. I tilfelle du bor i et veldig varmt område, er det bedre å så dem om våren slik at flere frø kan spire.

For å gjøre dette må du følge denne enkle trinn for trinn:

 1. Det første du må gjøre er å velge hva du skal bruke som såbed. Som sådan kan du bruke frøplantebrett, torvtabletter, melkebeholdere, yoghurtkopper av plast, blomsterpotter, … Kort sagt, hva du enn har mer for hånden.
 2. Deretter fyller du det – hvis det er aktuelt – med substrat for frøplanter – du finner det i barnehager – med svart torv blandet med 30% perlit.
 3. Fukt det nå til det punktet at det er godt gjennomvåt.
 4. Sett deretter maksimalt to frø i hver stikkontakt / gryte. Hvis du bruker torvpellets, kan du bare legge til en.
 5. Dekk dem med litt underlag, bare slik at vinden ikke kan blåse dem bort.
 6. Til slutt sprayer du underlaget med vann slik at frøene blir bedre hydrert og plasser såbedet utenfor, i et område der det utsettes for direkte sol i minst en halv dag.

Hvis underlaget holdes fuktig, begynner frøene å spire etter 4 til 6 dager.

Transplantasjon

Når de har en manipulerbar størrelse, det vil si når de har nådd en høyde på minst 5 cm, vil det være på tide å overføre dem til en individuell krukke med en diameter på 20 cm eller til hagen. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Gå til en enkelt pott

 1. Først må du trekke ut frøplanten du vil transplantere fra stikkontakten eller potten. I tilfelle to sammen har spiret, kan du skille dem ved å fjerne jorda som fester seg til røttene forsiktig. Et triks for å gjøre det lettere er å legge jordbrødet i en beholder med vann, da på denne måten blir jorden myk og det blir mye lettere å fjerne det.
 2. Etterpå må du fylle potten med underlag, nesten helt. Faktisk kan du fylle det helt og deretter lage et hull ved å stikke en finger i midten.
 3. Så plant frøplanten forsiktig slik at den delen som forbinder røttene med luftdelen – bladene – ikke er under kanten av potten eller for mye over den.
 4. Gi den deretter en sjenerøs vanning.
 5. For å fullføre, plasser potten i et solrikt område.

Når du ser røtter komme ut av dreneringshullene, transplanterer du den igjen, denne gangen, i en gryte med en diameter på minst 35 cm.

Planting i hagen

 1. Det første du bør gjøre er å forberede bakken: urtene og steinene må fjernes. For dette kan du hjelpe deg selv med en rototiller hvis terrenget er bredt, eller med haken.
 2. Deretter legger du til et 3 cm tykt lag med organisk kompost, og kylling eller geitgjødsel er spesielt tilrådelig.
 3. Rake for å gjøre det jevnt, og grave furer som er 20 cm dype.
 4. Legg nå plantene i dem, og la det være en avstand mellom prøvene på 30 cm. Selvfølgelig er det viktig at de verken ligger under bakkenivå eller mye over, siden de ellers kunne forbli tørre eller tvert imot oversvømmet når de ble vannet.
 5. Til slutt, vann.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig. Romanescu tåler ikke tørke, så det er nødvendig å forhindre at jorden tørker ut. Hyppigheten vil variere avhengig av vær og sted, men generelt det skal vannes annenhver dag om sommeren, og hver 3-4 dag resten av året.

Skadedyr

Bladlus

Det er en plante som vanligvis ikke har skadedyrsproblemer, men du må være oppmerksom på bladlus allerede ormer. Førstnevnte forhindres ved å plassere selvklebende anti-bladlusfeller. Hvis du allerede har det, kan du fjerne dem med kaliumsåpe.

For å drepe ormene kan du bruke Nacillus thuriengensis, som er et giftfritt og ikke-skadelig biologisk insektmiddel.

Du finner disse produktene i barnehager og i nettbutikker.

Multiplikasjon

Romanesco multipliserer bare med frø, ved å følge trinnene beskrevet ovenfor.

Rustikk

Det er en av de mest motstandsdyktige grønnsakene, og tåler frost ned til -10 ° C. Det er likevel tilrådelig å beskytte avlingene med gjennomsiktig plast hvis det forventes snøfall. Ikke plasser plantene inne i hjemmet, da de ikke vil tilpasse seg.

Bruk av romanescu

Romanesco den brukes hovedsakelig på kjøkkenet. Den kan konsumeres rå, kokt eller dampet. I tillegg har den medisinske egenskaper, da den er rik på vitamin C (viktig for et sterkt og sunt immunsystem), løselig fiber (viktig for at fordøyelsessystemet fungerer som det skal) og karotenoider (viktig for et godt minne og for å forhindre øyeproblemer samt hjerte- og karsykdommer).

Har du hørt om denne nysgjerrige planten?