Skip to content

Rosa damascena, den mest dekorative blomsten

19 de juni de 2021

Rosa damascena, også kjent som Rosa de Damasco eller Rosa de Castilla, er en hybridrose som har tjent sin plass i hager og uteplasser.. Blomstene har en veldig behagelig aroma, så mye at de brukes i parfymer eller til å lage rosevann.

Men ikke bare det: kronbladene er spiselige, og det kan også hjelpe deg mot stress. Synes du det er interessant? Fortsett å lese 🙂.

Kjennetegn på Rosa damascena

Rosa damascena med rød blomst

Hovedpersonen vår, hvis vitenskapelige navn er Rosa x damascena, er en løvfellende busk som vokser til en høyde på 1,5 meter. Stilkene er sylindriske og er beskyttet av buede pigger. Bladene er læraktige, pinnate, grønne. De fantastiske blomstene er doble, og kronbladene er ordnet i en ca. 10 cm bred rosett. Disse kan ha rød eller rosa farge, og vises om våren og sommeren.

Det er en veldig viktig hybrid i roseverdenen, siden den er en av de eldste. Men denne hybrid er i sin tur delt inn i to varianter som er:

  • Sommerdamasker (Rosa x damascena var. Damascena): blomstrer bare om sommeren.
  • Høstdamasker (Rosa x damascena var. Semperflorens): blomstrer fra vår til høst.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Rosa damascena rosa

Hvis du ønsker å ha et eksemplar hjemme, ta oppmerksom på tipsene våre slik at det blomstrer rikelig:

  • plassering: plasser planten din på et sted der den får direkte sollys i minst 5 timer om dagen.
  • Jord eller underlag: det er ikke krevende, men det vil vokse bedre hos de som har god drenering.
  • Irrigasjon: om sommeren må det være hyppig, slik at jorda ikke tørker ut. Resten av året vil vanningene være fordelt. Dermed vil det i de varme månedene bli vannet annenhver eller tredje dag, og i resten hver 4-5 dager.
  • Planting / Transplantasjonstid: på våren.
  • Beskjæring: Blomstene skal fjernes når de visner og stilkene trimmes i februar for å stimulere veksten av nye stilker.
  • Multiplikasjon: ved stiklinger på senvinteren (februar-mars på den nordlige halvkule).
  • Rustikk: tåler kulde ned til -7 ° C.

Hvilke bruksområder har den?

Rosa damascena i blomst

Rosa damascena brukes som prydplante, men også som medisin. Det er beroligende, betennelsesdempende, snerpende, antidepressivt og senker kolesterolnivået. For å dra nytte av fordelene, kan du bruke krem, krem, tinktur eller massasjeolje, men selvfølgelig må du aldri bruke den hvis du er gravid eller tror du kan være.

I tvilstilfelle, kontakt en fagperson.

Har du hørt om Rosa damascena?