Skip to content

Rosemary: A Robust Herb of Winter

22 de februar de 2021
  • De stikkende nålene med rosmarin gir robust smak til vinterretter. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Rosmarin (her overskygget av bukten) kan dyrkes i en hevet seng. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • En middelhavs urtehage i Texas, der rosmarin vokser utendørs året rundt.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger

Vi kan ikke hevde positivt at noen urt lysner tretthet eller depresjon, men vi blir alltid heiet når vi børster rosmarinblader gjennom fingrene for å frigjøre den forfriskende duften. Den karakteristiske duften av sjøkysten med furuer påvirker oss som en havbris tidlig på kvelden. Slyngene og sløyfene blåses bort, selv om vi er milevis fra havet og tåler frysedagene i februar.

Romerne transplanterte rosmarin til England, hvor det havmettede klimaet i sør var mildt nok til å favorisere det. Navnet er fra det latinske ros marinus, dugg fra havet. Den blomstret gjennom middelalderen og renessansen, hver hage har sine enkelte eller flere busker, ofte beskåret i fantasifulle eller symmetriske former. Noen favorittbruk av essensiell olje, eller bladene og blomstene, var i forfriskende bad, som insekt- og møllmiddel, som munnvann og i krydder.

Country Pea Suppe med Rosemary
Country Pea Soup with Rosemary lager en fin vintermiddag. Få oppskriften …

Rosmarin er ikke like populær en kulinarisk urt i USA som i Europa. I Italia, hvor det er høyt elsket, er en rosmarinkvist (og noen ganger også en salviegren) ofte inkludert i kjøp på slakterbutikker i Nord-Italia. Italienerne anser det som utmerket med stekt kjøtt, fjærfe og fisk. Grener av rosmarin blir vanligvis satt på kullene når lam og unger blir stekt. Den brukes også i gryteretter, bønneretter, med poteter og i visse søtsaker. Den serveres også med ostekurset, i stedet for dessert, finhakket og strødd over Pecorino-ost ​​dryppet med fin toskansk olivenolje.

Rosmarins aroma er en kombinasjon av gran, balsam og havluft. Komponentene av tannin og kamfer gir det en moderat bitterhet og pepperiness, som er spesielt god med mat som er rik på fett eller med kjedelig mat, som poteter eller belgfrukter. For noen er smaken av rosmarin veldig sterk, men dens mestere liker varmen og rikdommen den gir til solide retter og dens krydderi med mer delikat mat. Tørket rosmarin kan vanligvis brukes til fersk, med unntak av bruk med oster.

Rosmarin må tørkes i hele nålen for å bevare oljene, men den skal males eller bindes i osteklut for å forhindre følelsen av å tygge på furunåler. Styrken til den tørkede urten varierer veldig, men ofte er mengden som brukes en fjerdedel av fersk.

Hvordan dyrke rosmarin

Rosmarin i beholder
Rosmarin vokser godt i beholdere.

Selv om rosmarin er en ekte middelhavsplante og ikke vil overleve ekstremt kalde vintre, kan den dyrkes i potter med følgende forsiktighet. Oppbevar plantene i beholder av passende størrelse, transplanter etter behov. La det være god plass til røttene når du transplanterer. Bruk en blanding av perlit, storkornet sterilt sandgranittstøv og / eller kyllingkorn for god drenering og lufting sammen med en kombinasjon av humus og pottejord for å lage den beste blandingen for dyrking av middelhavsurter.

Sett plantene utendørs om sommeren, og pass på å vanne dem godt. Omtrent en måned før den første frosten forventes, før du plantene til et beskyttet område nær huset. Jeg holder rosmarinplantene mine på et beskyttet sted i nærheten av huset og tar dem bare innendørs når temperaturene skal synke til under 30 ° F. Så tar jeg dem inn i drivhuset mitt, som er passiv sol, så det er ganske kult der inne. De har det bedre utendørs med frisk luft til siste øyeblikk i stedet for innendørs med tørr varme. Rosemary elsker lys, og dette behovet må oppfylles i huset eller hagen. Jeg flytter dem tilbake utendørs så snart det virkelig kalde været har gått – vanligvis i mars i hage til sone 7.

Flytende raddeksel beskytter ømt rosmarin
Et flytende raddeksel gir rosmarin vinterbeskyttelse.

For de av dere i varmere klima, er du heldig som får dyrke rosmarin utendørs året rundt. Du kan se på bildene hvordan de trives i Texas. Det er noen hardere varianter du kan prøve å overvintre i sentrale USA, som «Salem», «Hill Hardy» og «Arp», men jeg har ikke funnet noen som var i stand til å overvintre dem utendørs i det nordlige fastslår. Hvis det kommer til å bli veldig kaldt med frysende temps, pakker vi rosmarinplantene våre med noen få lag Reemay (flytende raddekke) for å hindre at de fryser og tørker ut. Dette har fungert for oss så langt, og vi klarte å bringe dem gjennom en lang, kald vinter.

Middelhavs urtehageOver: Rosemary er fremtredende i en middelhavs urtehage i Round Top, Texas.

Til venstre: en buktbuske og en viltvoksende rosmarinplante i en hage i Texas.

Rosmarin og bukt i hevet hage

En kutting er den beste måten å starte rosmarin på, da frøspiring er langsom. Rotfisk er vanligvis tilgjengelig fra leverandører av urter eller barnehager. Rosmarinus officinalis er urten du kan kjøpe for kulinarisk bruk, og den enkleste å dyrke. Det finnes et stort antall varianter av R. officinalis, og fra kokkens synspunkt kan alle brukes med suksess – tynne eller tykkbladede, rosa eller blåblomstrede og furu-duftende. Alle typer rosmarin er bra for matlaging. Varianter har forskjellige aromaer, litt forskjellige smaker og ganske forskjellige fysiske egenskaper, som plante- og bladstørrelse, spragling, blomsterfarge og kuldehardhet. bli kjent med dem for å oppdage hvilke du liker.

'Prostratus' rosmarin
«Prostratus» rosmarin i full blomst.

Vann og tåke rosmarin regelmessig, og gjødsle hvert par måneder, både ute og inne. Redusert sollys og lavere dagtemperaturer i huset reduserer behovet for vann; la plantene tørke mellom vanning.

I tempererte hager gjør rosmarin seg veldig bra mot murstein eller stein. Noen fantastiske planter kan bli funnet å vokse mot vegger og låver i det sørlige USA og Middelhavsområdet, der plantene spres ved lagdeling. Den vokser pent som en frittstående busk, men krever mer oppmerksomhet for å unngå et uhyggelig utseende. Det kan bli en hekk hvis den får de rette voksende kravene. En lavvoksende mør sort, R. officinalis var. prostratus, gjør et fint bunndekke, vokser fra 10 til 12 inches høyt og sprer seg lett.

Bruk av salvie i varmende vinterretterMer robuste urter …

• Bruk av salvie i varmende vinterretter
• Enestående oreganoer og mild-manert merian
• Timian, en robust urt av mange bruksområder
• Velsmakende for vinterretter