Skip to content

Såbedene

3 de juni de 2021

Skal du så? Hvis du liker å dyrke plantene dine fra bunnen av, det vil si siden de er frø, er det veldig interessant å ha ting for hånden som kan tjene som frøbed. For eksempel yoghurt kopper, men de eksisterer kommersielle alternativer som kan anbefales, spesielt de som holder temperaturen om vinteren.

For de fleste planter er det interessant å lage en beskyttet såing i såbed, siden det i tillegg til å beskytte plantene, vil tillate oss å utnytte plassen i frukthagen eller hagen bedre, ved å velge valget av plantene vi skal dyrke i såbedet og ta dem til den endelige beholderen når de allerede har en viss utvikling.

Hvilke typer frøbed er det?

Frøplanter lar deg dyrke mange typer planter

Det finnes et bredt utvalg av frøplanter, både på markedet og hjemme. Derfor skal vi se hvilke som er hjemme:

Marked

Det finnes forskjellige typer såsenger på markedet:

  • Plastceller (i brett eller individuelt). Fordelen deres er at de kan brukes på nytt så lenge de vaskes godt etter hver bruk.
  • Alveoler av torv (i brett eller individuelt). Torv er en type underlag. Når du utgjør beholderen, er det ikke nødvendig å fjerne rotkulen i transplantasjonen, hele sokkelen er plantet, og dermed blir påvirkningen på plantene mindre.
  • Tabletter av presset torv. De er komfortable, siden det ikke er nødvendig å legge til ekstra underlag, må du bare våte tabletten.
  • Såsenger beskyttet. Noen frøplanter inkluderer et gjennomsiktig lokk for å unngå skader fra frost eller temperaturendringer, eller for å fremme plantingen.
  • Elektrisk spire. Om vinteren sørger vi for en temperatur over 20 grader. Det letter spiring av frøene våre og forhindrer skader fra frost eller temperaturendringer.

Hjemme

I hjemmene er det mange ting som kan tjene som såbed. De er også en god måte å spare penger og også for å beskytte miljøet. Disse er for eksempel de mest anbefalte:

  • Plast flasker: yoghurtkopper, melkebeholdere, flasker, … De er praktiske, vanntette og derfor nyttige for planter å spire uten problemer. Selvfølgelig, rengjør dem godt på forhånd med vann og litt såpe, og lag ett eller to små hull i underlaget.
  • Laminerte pappesker: Du vil ha en unnskyldning for å ta med deg skoboksene. Når du skal plante noe i dem, pakk dem inn med plast (de kan være handleposer) og lag et hull i basen.
  • Papirruller: Når du er ferdig med papiret, vil papp være veldig nyttig som såbed. Laminer den, og brett den så at den ene enden er dekket. Etter å ha laget et lite hull i underlaget, kan du fylle det med underlag og så.
  • Eggeskall: hvis de er delt i to og åpnet forsiktig, så er det bare å rengjøre innsiden med litt vann og fylle dem med torv. Det eneste er at du må huske på at de vil tjene deg i en veldig begrenset periode, siden de er ganske små, bare til frøene spirer og har vokst litt.

Hva er fordelene med frøplanter?

Såing i såbed har flere fordeler i forhold til direkte såing i bakken. Jeg har vært i hagearbeidet i mange år (siden 2006), og jeg har hatt muligheten til å oppleve begge typer planting. Uten tvil holder jeg på såsengene. Her forklarer jeg hvorfor:

Du har kontroll fra første øyeblikk

Plantebrett er nyttige for såing

Når du skal plante i en såbed, vet du hvor mange frø du har, og du bestemmer hvor mange du skal legge i hver. I tillegg, ved å ha dem på et veldig spesifikt sted, er vanning mye mer effektivt, siden du vet nøyaktig hvor frøene er og størrelsen på beholderen du brukte til å så dem.

Hvis du sår dem for eksempel i hagen, selv om du kan sette indikatorer, er det virkelig litt vanskelig å ha kontroll på såingen. Når den var vannet, kunne den samme kraften av vannet trekke frøene til et annet sted, eller pile dem opp.

Risikoen for at frøene ødelegges er lavere

Frøene har mange fiender, ikke bare planteetende dyr, men også mikroorganismer, som parasittiske sopp. I et badested Det er relativt enkelt å unngå at de ender med problemer, siden alt du trenger å gjøre er å kontrollere risikoen og utføre forebyggende behandlinger med et soppdrepende middel. (Jeg anbefaler kobber- eller svovelpulver om våren og høsten, og soppdrepende spray om sommeren).

Tvert imot, hvis du velger å så dem i bakken, vil både skadedyr og mikroorganismer dra nytte av det minste tilsynet for å gjøre sine egne ting.

Du kan så når som helst på året

De lar deg avansere sesongen, eller utvide den, noe som ikke kan gjøres hvis den plantes i jorda der du er veldig avhengig av miljøfaktorer. I tillegg kan en såbed være så komplett som du vil: et enkelt plastbrett med lokk gir deg muligheten til å spire grønnsaksfrø midt på vinteren, men hvis du vil plante palmer, legger du et termisk teppe under få dem til å vokse når som helst (så lenge de er levedyktige frø).

Du velger underlaget

Dette er kanskje den viktigste grunnen. Såing i bakken er greit, men bare for planter som spirer i jorden du har i hagen eller frukthagen; Med andre ord, hvis du har leirejord og vil spire lyng i den, ville det ikke vært bra for deg, siden disse plantene bare vokser i jord med lav pH (mellom 4 og 6), og ikke i en av 7-8 som har leirejordene.

Og dermed, frøbed er en mulighet til å spire frø av alle typer planter, siden du kan velge det underlaget som best passer dine behov.

Plantemaskiner kan brukes til planting

Og du, foretrekker du å så i såbed eller i bakken?