Skip to content

Savory Spanakopita

22 de februar de 2021
  • Klikk på bildene til venstre for å forstørre dem. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Surr løken i olivenolje over moderat varme. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Vask og tørk greenene, og fjern eventuelle store stilker. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Legg bladene i løken. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Kok til greenene er visnet.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Kutting i diamanter før baking gir en bedre presentasjon. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

Ingredienser:

2 pund ferske greener: spinat, chard, grønnkål, løvetann, nesle, sennep, betegrønt
3 ss olivenolje
1 middels løk, terninger fin
6 fedd hvitløk, hakket
2 ss ferske greske oreganoblad, hakket eller 2 ts tørket smuldret gresk oregano
Salt og nykvernet pepper
4 ekstra store egg
Ca 10 gram fetaost, smuldret
Nytrevet muskat
1 eske full hvete filo, tint
Omtrent 2/3 kopp olivenolje

Denne versjonen av spanakopita er full av smak — den er deilig — i tillegg til å være bra for deg. Hele hvete phyllo eller filo finner du i fryseren i helsekostbutikken din. Hvis du ikke har jobbet med filo, er det ikke vanskelig, du får bare teknikken mens du følger med, den trenger ikke å være perfekt siden den blir dekket. I stedet for bare spinat, favoriserer jeg en blanding av greener for overlegen smak – bruk en kombinasjon av to eller tre – bare fjern eventuelle store stilker og reserver dem for annen bruk. Gresk oregano er veldig skarp og fungerer bra i denne retten. Jeg legger også til noen egg for å binde fyllet, noe som gir det litt quiche-aktig rikdom. I stedet for å bruke smør på filoen, foretrekker jeg å jobbe med olivenolje og liker smaken bedre. Du vil elske smaken av denne spanakopitaen.

Serverer 6 til 12

Pensle en 9 x 13-tommers panne med olivenolje. Forvarm ovnen til 375 ° F. Vask og tørk greenene og fjern de store stilkene. Grovhakk greenene og sett til side.

I en stor stekepanne, surr løken i 3 ss olivenolje over moderat varme, i ca 5 minutter. Tilsett greenene noen få håndfuller om gangen og rør, dekk til og kok til greenene er visnet, omrør av og til i ca 5 til 10 minutter. Når greenene er visnet, tilsett hvitløk og oregano, krydre sjenerøst med salt og pepper, rør, dekk og fjern fra varmen.

Pisk eggene i en bolle. Smuldre fetaen inn i eggene og smak til med muskat, salt og pepper. Fjern lokket fra greenene slik at de avkjøles litt.

Pakk ut filoen, brett den ut og hold den dekket med et litt fuktig håndkle.

Arbeid forsiktig med ett filoark om gangen, brett hvert ark i to og børst toppen av hvert ark lett med olivenoljen. Jeg synes det er lettere å plassere filoen i pannen og deretter pusse den med oljen i stedet for å pusse den og prøve å flytte den. Legg det første arket i bunnen av den tilberedte bakebollen. Gjenta med filoen, bruk ca. 5 eller 6 ark til, og ordne filoen slik at den dekker bunnen av pannen og overlapper sidene med 2 eller 3 tommer. Det tar 4 ark å delvis dekke bunnen og overlappe alle 4 sidene. Legg til et lag eller to for å dekke bunnen.

Kast greenene med egg- og osteblandingen. Fordel denne blandingen jevnt i den filofôrte pannen. Gjenta børstingen ca 3 eller 4 brett ark ark og legg dem på toppen. Brett de overlappende sidene av filoen over toppen for å lage en ferdig pakke. Pensle enda en gang med litt olje.

Skjær i trekanter eller diamantformer før du baker. (Hvis du venter med å kutte spanakopita til etter at den er bakt, vil det være vanskelig og filoen vil flasse i mange biter og se veldig rotete ut.) Stek i 35 til 40 minutter eller til spanakopitaen er gyldenbrun.

La sitte i 5 til 10 minutter før servering.

Les mer om oregano …