Skip to content

Skrive fra veien

19 de februar de 2021
 • Elegant påskelilje Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
 • Rowdy tulipan Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Whiskered pansy Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger

Ah, det er vår for den omreisende gartneren. Noe som betyr at i stedet for å jobbe hjemme i min egen hage, er jeg på farten og lærer andre om hagerelaterte emner. Jeg skriver dette innlegget på en bærbar datamaskin som kjører nedover motorveien (nei jeg kjører ikke)! Dette er min travle tid på året for å vandre rundt i landet og holde foredrag for andre gartnere som er opptatt av at vekstsesongen skal begynne på nytt. Ikke misforstå meg – jeg elsker det jeg gjør – det er bare noen ganger jeg ikke får nok praktisk tid i hagen.

I løpet av den siste måneden har jeg vært i Texas, Arkansas, Florida og sist en biltur fra Maryland til South Carolina og tilbake. Årstidene har variert enormt – med vikarer fra 30 til 80-tallet – og klær fra støvler og kåper til flip-flops og sundresses. Som gartner er det mest merkbare for meg de forskjellige stadiene av plantevekst i hvert område.

Arkansas
Da jeg dro til Little Rock for omtrent en måned siden, hadde jeg vinterfrakken og støvlene på meg; i hagen min blomstret snødroppene mine, påskeliljene var bare en tomme eller to i høyden, de fleste trær var knapt knoppet i det hele tatt, og den grønne hvitløken var omtrent tre inches høy. Da jeg kom til Arkansas, fant jeg våren. Min medforfatter og urteangruppe, Tina Marie Wilcox, som er hagehager og urtemedisin ved Ozark Folk Center i Mountain View, Arkansas, hentet meg i en lastet pick-up som henter en tilhenger full av leiligheter med urteplanter. Påskeliljer og forsythia blomstret sterkt da vi dro sørover til Fort Smith for River Valley Garden Show. Trær spiret ut langs motorveiene og nabolagene viste bølle tulipaner og flerfargede violer. Det bestemte blomsterutstillingen har en overflod av de mest vennlige og hjelpsomme hagemesterne, som alle kaster inn og gir en imponerende potluck lunsj hver dag og mater alle utstillere og presentatører. Du går Fort Smith mestergartnere!

Derfra, nordover til Mountain View for Handpicked and Handmade Craft Show og Mountain View Spring Bluegrass Festival, så vi blomstrende ville plommetrær og redbuds som skiller seg ut fra de andre bare trærne i skogen. Vi losset lastebilen og skrudde på varmeren i Herb Shoppe mens vi satte opp til showet. Mens vi var der, rullet vi plastsidene på bøylehuset opp hver dag og lukket dem hver kveld. Bøylehuset har hevede senger med varmespoler som er fulle av flerårige urter som overvintrer lykkelig og ganske sunt under disse forholdene.

Hoop house på Ozark Folk Center

Mot slutten av en uke der hadde vårværet ført til en topp i påskeliljer og forsythia, og iris hadde begynt å åpne. Min klasse «Alt du alltid ønsket å vite om matlaging med urter» for Ozark folkeskole begynte, og vi var i stand til å tilbringe tid ute i skjortearmene og høste vårens urtebånd. Vi samlet kvist av mynte, peppermynte, sitronmelisse, oregano og gressløk som bare satte ny vekst i forskjellige hagesenger og beholdere. Vi beskjær kvist fra de woody, robuste staudene (som overvintrer i den sone 7 hagen) som timian, rosmarin i full blomst, salvie og bukt.

Chickweed Italiensk flatbladet persille Arugula i blomst

Villgrønnsalat

Kjøkkenhagen der forsynte oss med blader fra mange av de evige flekkene av både kultiverte og ville ugress som melder seg frivillig hver sesong – ruccola, koriander, sorrel, fennikel, persille, kjervel, kylling og løvetann. Vi høstet også rikdommen til noen få avlinger som overvintret, for eksempel grønnkål, collards og grønn hvitløk som var omtrent 12 til 15 tommer høye. Vi gledet oss over disse herlighetene fra våren og skapte supper, sauser, smør, sirup og eddik, scones, bounteous og vakre salater, og til og med sjokoladepudding med bay. Vår motstandsdyktighet kom fra sitrontreet som blomstret og fylte klasserommet vårt med en heftig duft. Duften inspirerte meg til å lage en sitronblomstegelato som var helt eterisk.

Texas
Folkeskolen ble avsluttet ved middagstid, og vi lastet opp pickupen til Tina med bagasjen, kjøleren, koffertene med bøker, rekvisitter og mer (Beverly Hillbillies-bildet kom til hjernen, bortsett fra at vi ikke hadde en gyngestol!), Og satte kursen sørover mot Herbal Forum i Round Top, Texas. Veien til Texas førte oss inn i et mye varmere klima, og floraen utviklet seg fra sen vår til forsommeren. Jeg ble imponert over vinterkålen og kålene som var i full blomst utenfor Comfort Inn – jeg har aldri sett dem blomstre sånn tilbake i Maryland! Motorveiene var en konstant kilde til undring da vi passerte felt og masser av lyse skarlagenrød indisk pensel og Texas Bluebonnets med sine nyanser av indigo. Når vi nådde International Festival-Institute at Round Top, fant vi hagene i full sommerblomstring.

Texas Bluebonnets

Etter min estimering av en gartner i sone 7 hadde floraen i Arkansas omtrent en måneds ledetid til hagen min, og Texas var minst to måneder foran i veksten av planter. Alle trærne og buskene var fullblade, og de flerårige urtene som lavendel, rosmarin, salvie osv. Var runde og fulle av buskete vekster – noen av lavendelene viste allerede frem sine lilla blomsterpinner. Valmuer, iris, ødemarker, kalenduler og roser var i full blomst; hagene var i full sving med farger og søte dufter parfymerte den varme ettermiddagsluften.

Været var perfekt for Herbal Forum, som er en årlig begivenhet, sammen med det imponerende utvalget av planter på Plantsalget. Cirka 250 urter og gartnere deltok på arrangementet fra hele landet. Henry Flowers, som er Garden Director på Festival Hill, høstet nydelige middelhavsurter til programmet mitt og ga meg fem forskjellige sorter av Laurus nobilis til programmet mitt på Herb of the Year 2009.

Madalene Hill
Det bittersøte notatet til denne hendelsen var bortgangen til en av våre eldste og mest respekterte urtemedisiner, Madalene Hill. Kjære Madalene gikk i en alder av 95 år omtrent to uker før vi skulle til Texas for å presentere på årets Herbal Forum. Vi gledet oss så til å besøke henne igjen og ble sammenfalt for å høre nyheten om hennes bortgang.

Imidlertid følte jeg meg heldig å være i Round Top for Madalenes minnestund. Det fant sted i Festival Concert Hall, og det var nydelig, følelsesladet, rørende og knyttet til alle som deltok. Datteren hennes, Gwen Barclay, samlet bilder, memorabilia, priser, etc. og laget en utrolig visning. Hun valgte å snakke om ti planter og regissøren av Festival Hill spilte tre klassiske stykker på baby grand. Det er unødvendig å si at mange tårer ble kastet.

Henry Flowers & Madalene Hill Nærbilde av hendene til Madalenes
Urter og blomster til velsignelse av hagen på Festival Hill

Madalene var virkelig et fantastisk vesen og en inspirasjon for oss alle. Ville vi kunne følge i hennes vei og undervise som et levende eksempel til slutten. Jeg var sammen med henne i fjor, og hun var så viktig – hun elsket bøker, læring og deling – nysgjerrighet fikk det beste ut av henne regelmessig. Hun gikk turen sin ved hjelp av en sassafrasrør og luktet urter og blomster underveis; da hun ikke lenger kunne gå rundt hagene, skaffet hun seg et firehjuls kjøretøy kalt Jazzy, og la meg si deg – jeg måtte praktisk talt løpe for å holde tritt med henne på den tingen – selv over ulendt terreng! Hun var en av heltene mine. Noen sa treffende at «å miste Madalene var som å miste et bibliotek», noe som stemmer.

Hun vil etterlate seg et stort tomt rom på Round Top, så vel som HSA-funksjoner og urteverdenen. Det var en trist anledning på Festival Hill, men likevel var det en sammenkomst og en feiring av mange urter som kom for å hedre denne doyenne av urter. Jeg gråt med Henry i hagene; han fortsetter tradisjonene sine med å gi hageturer, stopper og plukker et blad, gnir og lukter. Jeg gråt med Billi Parus i Menke House hvor Madalene og Gwen gjorde hjemmet sitt i så mange år; Jeg gråt med Lucia Bettler da hun ga årets velsignelse av hagen; og jeg gråt store tårer med Tina Marie på parkeringsplassen da vi trakk opp og alle flaggene fløy i halv mast. Madalene vil leve videre i våre hjerter og minner og i de mange tingene hun har lært oss.

Hjem igjen og tilbake til våren

Svart fittepil i blomst

Vi måtte reise umiddelbart etter minnesmerket, for å kunne kjøre tilbake til Little Rock for å gjøre flyet mitt ettermiddagen. Da jeg fløy inn i BWI, var jeg kald og ankom flyplassen i sandaler og capris, og jeg måtte grave i kofferten etter genser, sokker og sko. Å komme hjem var som å gå tilbake i tid – påskeliljene og fittepilene mine begynte å blomstre og hvitløken var omtrent 6 til 8 tommer høy.

Etter å ha pakket ut, klesvask, sjekket post, telefonsamtaler, e-post, omsorg for familien og spilt samlet innhenting, klarte jeg faktisk å tilbringe en dag i hagen min. Jeg kutter ned mye dødmateriale (jeg etterlater Echinacea, anishysop, biebalsam, solsikker, melkebøtter og mange andre urtestengler, slik at fuglene kan spise frøhodene sine, samt finne dekke og abbor om høsten vintermånedene), beskjæres av vinterskader, flyttet blader fra noen områder der det var voksende plantevekst og trimmet av brune blader fra massene av blomstrende hellebores. Siden jeg gjorde meg klar til å dra til neste tur, bar jeg de 16 store rosmarinplantene mine ut av drivhuset til benkene deres med en sørlig eksponering, slik at de kunne oppleve vårens friske luft, solskinn og regnbyger i Maryland. Disse ømme staudene er mye lykkeligere nå når de er ute – jeg tok dem ikke inn før i desember i fjor – i utgangspunktet hvis nattemperaturen faller under 30 ºF, flytt dem innendørs. Det er på tide å gjøre deg klar for neste tur.

Følg med for neste destinasjon: International Epcot Flower and Garden Festival — føles som sommer i Florida!

lenker:
www.ozarkfolkcenter.com
International Festival-Institute at Round Top, Texas