Skip to content

Solsikke, den solglade blomsten

2 de juni de 2021

Hvis det er noen planter som kan betraktes som en elsker av solen, er dette utvilsomt den solsikke hvis vitenskapelige navn er Helianthus anuus. Planten produserer bare en blomst, som er ganske stor Den er plassert på en slik måte at den kan motta strålene fra kongestjernen direkte.

Når blomsten visner, mot slutten av sommeren, etterlater den frøene, det vil si de tradisjonelle rørene du liker å spise av og til, ikke sant? Vil du dyrke dine egne solsikkeplanter? Våren er plantesesongen, så hvis du ikke vil gå glipp av toget, vet du, lag ditt såbed.

Hvordan beskrive en solsikke?

Solsikke er en urt som blomstrer om sommeren

Solsikke, også kjent som solsikke, ringblomst eller Texas mais, det er en årlig urt som tilhører den store Asteraceae-familien. Den er innfødt i Sentral- og Nord-Amerika, og ble introdusert til Europa av spanske erobrere på 1500-tallet. Fra da av erobret denne planten andre deler av verden, og i dag dyrkes den i praktisk talt alle tempererte og varme regioner.

Den utvikler en veldig høy stamme; i henhold til varianter kan den måle opptil 3 meter. Fra dem stammer blad, grønne og med en takket margin. Og blomsten er faktisk en capitular blomsterstand som er beskyttet av en serie skovler (modifiserte blader), og opptil 30 gule eller rødlige ligler (feilaktig kalt kronblad) opp til 5 centimeter lange.

Dens frukt, det vil si rørene er ømme med oval form, omtrent 15 millimeter lang, generelt svart, men kan være hvitaktig eller honningfarget. Innendørs har de en litt mindre frøstørrelse.

Hva trenger du for å leve?

Solsikke er en lite krevende urt. Det det i utgangspunktet trenger er sol, hele dagen og vann fra tid til annen, siden det ikke er veldig tørke tolerant. Uansett skal vi se nedenfor hvordan vi kan ta vare på det:

plassering

Det er viktig at det oppbevares i utlandet, fordi det er det eneste stedet der det kan bli utsatt for solen direkte. Ikke vær redd for å sette frøplanten i et solrikt område, siden frøplanter tåler det fra begynnelsen av livet.

Land

 • Verft: vokser i alle typer jord.
 • Blomsterpotte: hvis den er pottet, anbefales det å bruke et universelt voksende medium, enten alene eller blandet med 30% perlit for å forbedre drenering.

Irrigasjon

Du må vanne solsikke innimellom, og forhindre at jorden tørker helt ut. Dette er spesielt viktig hvis det oppbevares i en gryte, siden underlaget tørker mye raskere. Så det, vi vil vanne to ganger i uken, øke frekvensen til tre om sommeren hvis vi ser at planten trenger mer vann (det vil si hvis vi ser at den våkner og ser trist ut, med bladene og stammen «falt»).

Abonnent

Det er interessant å betale hele sesongen. Det starter når plantene har to par ekte blader, og vil fortsette til blomsten falmer. Vi bruker organisk gjødsel, tilsett litt guano (til salgs), humus eller lignende, en gang i uken eller hver femtende dag.

Transplantasjon

Den må plantes i en større gryte eller i hagen om vårenSå snart det har gått tom for plass og røttene har begynt å vokse ut av den «gamle» potten.

Multiplikasjon

Solsikkefrø er rørene

Den multipliserer med frø om våren. Siden de trenger varme for å spire, er deres ting å lagre nyhøstede rør om sommeren i en liten papir- eller papppose eller eske til temperaturen stiger igjen.

Solsikke dyrking

Hva trenger du for dyrking? I utgangspunktet tre ting:

 • gryte (ca. 10 centimeter i diameter)
 • universelt underlag (til salgs) eller såbed (til salgs)
 • vannkanne med vann
 • et solrikt sted å sette såbedet

Du tror kanskje at potten er for stor for et enkelt frø, men det er det ikke. Solsikke det er en plante som vokser veldig raskt, og det er verdt å plante et rør i en stor gryte for å unngå å måtte transplantere det senere.

Steg for steg er veldig enkelt: fyll potten med underlag, legg frøet på overflaten og begrav det litt, og til slutt vann rikelig. Om noen få dager vil det spire.

Hva er bruken av solsikke?

Den har mange bruksområder. Vi snakker ikke bare om en plante som produserer mange spiselige frø om sommeren, men den har også andre bruksområder som bør være kjent:

 • Gi pollinatorene mat: blomsten produserer nektar, som er favorittmaten til mange insekter som har en viktig rolle i pollinering, for eksempel bier, veps eller sommerfugler.
 • Hjelper med å stoppe jorderosjon: det er en av urtene som vokser uten problemer i nedbrutt jord. Selv om det er sant at en enkelt plante ikke kan gjøre mye, tillater et felt med solsikker den straffede jorden å ta en pustepust ved ikke å bli utsatt for solen direkte.
 • Fôr: alle delene kan brukes til å mate husdyr.
 • Naturlig gjødsel: Egentlig kan alle planter brukes som gjødsel for jorden, siden når næringsstoffene deres brytes ned, blir de tilgjengelige for andre avlinger. Derfor, i stedet for å kaste solsikke i søpla, er det bedre at du hugger den og begraver den i hagejorden.
 • Som mat for mennesker: frøene, selve rørene, er en av de mest forbrukte nøttene. De er rike på vitamin B, C, E og K, og har også kalsium, jern, magnesium, fosfor, kalium, natrium og sink. For å gjøre saken verre, inneholder de flerumettede fettstoffer. På samme måte oppnås solsikkeolje fra rørene, som for eksempel brukes til steking.
 • Andre bruksområder: solsikke brukes i kosmetikk, for å lage såper og vaskemidler.

Hva gjør solsikker når det ikke er sol?

Solsikkeblomsten følger solen på ruten hver dag, fra øst til vest. Om natten går de tilbake til utgangsposisjonen å gjenta turen neste morgen. Denne bevegelsen er kjent som heliotropisme, og det er det som lar den fange lyset den trenger for å vokse.

Men når du blir eldre, reduserer din biologiske klokke deg til det kommer en tid da han stirrer mot øst. Og denne heliotropismen kan ikke forklare. Men det er kjent at den døgnrytmen til planten griper inn.

En studie avslørte at solsikkestammen i løpet av dagen beveger seg vestover takket være fotoreseptorer eller lysreseptorer som kalles fototropiner, og auxiner, som er veksthormoner. Men om natten er det døgnrytmen som får den til å komme tilbake til øst.

Solsikke nysgjerrigheter

Det er en veldig nysgjerrig plante, så vi kunne ikke fullføre denne artikkelen uten å nevne nysgjerrighetene:

 • Visste du at det er røde solsikker? Det er også dverger. Det er for tiden noen nye varianter og sorter som vil få hagen til å se fantastisk ut. De har alle til felles sin høye spirehastighet og raske vekst. Så hvis du vil plante for eksempel røde solsikker, bør du følge de samme plantetrinnene som med den gule solsikke.
 • Rør ble fortært av indianere lenge før den spanske erobringen. Faktisk begynte de å dyrke den rundt 1000 f.Kr. C.
 • I mange kulturer i Amerika, som aztekerne eller inkaene, solsikke ble antatt å representere solguden.

Hva er meningen med solsikke?

Veldig positive ting. Gul er solens farge, altså solsikke er symbolet på liv og energi. Av denne grunn er det å gi noen en blomst, eller enda bedre en plante, en av de beste tingene som kan gjøres våren-sommeren, siden det er som om du sa til dem at du vil at de skal være lykkelige, ha det bra , og at du setter pris på det.

Hvor kan jeg kjøpe solsikke?

Hvis du ønsker å dyrke dine egne solsikker, ikke nøl med å klikke her: