Skip to content

Sommeren falmer fort og høsten er i luften (for ikke å nevne en orkan!)

1 de mars de 2021
 • Pittoresk våningshus bygget på slutten av 1800-tallet med et livlig stativ av Monarda didyma, som tiltrekker kolibrier. Klikk på en annen piksel for å forstørre og lese bildetekster. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
 • Lokale, sesongbaserte råvarer inspirerer til overveldende måltider.
 • Du vil finne juvelvekst som vokser rikelig der vannet er høyt. Dette er et stativ av Impatiens pallida, som har en større gul blomst enn Impatiens capensis, den mindre blomsten som er oransje med røde flekker, som jeg har i min midt-atlantiske hage.
 • Vi fant en overflod av flora og fauna som gikk ved foten av Catskills.
 • Stilleben på Gerts gårdskjøkken; et perfekt sted å samles og nyte en kopp.
 • Grønnsakshage på Farm Farm Museum i Cooperstown, New York.
 • Passende avlinger av lin og kost som vokser utenfor vever- og kostprodusenten på The Farm Museum.
 • Urtepastiller og sukkerformet mynte i Apotekerbutikken.
 • Echinacea blomstrer i husholdningshagen, stråtak kalkunhus i bakgrunnen.
 • Humlehagen er en vertikal utsikt; sannheten til disse vinrankene elsker en stigning oppover!
 • Bare høstet basilikum klar til konservering. Hvis du må vaske den, legg den på et håndkle foran en vifte for å fordampe fuktigheten raskt.
 • Aromatiske pastaer er klare til fryseren; dette er en måte å nyte basilikum året rundt.

Nettopp tilbake fra en flott tur til upstate New York, hvor jeg dro for å besøke herbalgalpal og andre gartnere, Gert Coleman. Jeg tok turen med fetteren min Sharon Crain, vi har delt en entusiasme for alle ting urte i mange tiår. Den andre urtekohorten vår og andre «cookie» Pat Crocker kjørte ned fra Canada. Vi ankom alle sommerbønder fra hagene våre og lokale bøndemarkedsprodukter, så vi hadde et fantastisk utvalg av mat for å lage fantastiske måltider, og vi spiste på enkle, fantastiske, hageinspirerte retter. Vi brukte ganske mye tid innendørs – å lage og lage mat – og rundt kjøkkenbordet, smake på mat, vennskap og delte favorittbøkene våre. Gert hadde samlet blomster og urter fra naturen og hagen hennes, og hvert rom i huset hadde en duftende utstilling.

Utenfor gikk vi og fottur bakkene som var ved foten av Catskills. Hunden Thorne førte oss langs miles av forskjellige stier gjennom enger, skulderhøy, full av goldenrod (vi identifiserte minst fem) ville gress, innfødt floks, Joe Pye-luke, eupatorium og mye mer. Vi klatret inn i furuene der det var kjølig og skyggefullt og satt ved fossefall som fosset nedover eldgamle steinete klipper. Vi nappet og beundret panoramautsikten over grønne åser, og vi kom nært og personlig med kameraene våre som fotograferte indiske rør, ville blomster og bær, epletrær og bjørnebær, for ikke å nevne pollinatorene. Når vi snakker om det, humret utenfor Gerts kjøkkenvindu oss hele dagen med å zoome fra nektar til monarda og jage hverandre om de fremste blomsterbedene. Gert og mannen hennes, Peter, plantet en ny seng med en rekke blomstrende stauder, squash og bønner og urter som elsket været der og frodige fra det rikelig høyvannsbordet.

Det gikk virkelig opp for meg hvor fort sommeren går – høsten var definitivt i luften der – netter og morgener vi hadde på gensere, lange bukser, sokker og sko. Selv om vi i løpet av dagen parret oss til korte ermer eller ermeløse og trengte en solhatt for turene våre (foruten å ha på seg en eller annen måte holder de irriterende myggene i å fly i ansiktet ditt, som var et godt tips fra Gert).

Mens vi besøkte The Farmers «Museum i Cooperstown, er det et absolutt must hvis du er i området. Vi elsket hagene, husdyrene og butikkene med førstepersons tolker. Mine favorittbutikker var apoteket der vi lærte å rulle ingefærpiller og lage urtepastiller og myntsukker. Og vever- / kostemakeren hvor vi så nydelige garn farget med naturlige planter fra Echinacea til kjerring og gullrør. I hagen vokste de imponerende, mais, kål, sveitsisk chard og tobakk, som tilfeldigvis sto i blomst. Jeg gledet meg over humlestolpene der, som var et imponerende sted. Vi likte selvfølgelig kyllingene og enderne, gjessene tutet høyt og geitene boltre seg og stusset på hodene. De hadde det mest perfekte kalkunhuset jeg noensinne har sett, bygget av vevde vinstokker med stråtak.

Det var vanskelig å forlate et så herlig avslappende sted; men vi hadde alle våre liv og hager å komme tilbake også. Vi gjorde det, og stoppet ved Cooperstown bondemarked (nok et flott bilde) på vei ut av byen, hvor vi lastet opp med nydelige hvitløksløk, bakevarer (næring til turen hjem) og noen få må-ha grønnsaker. som vi ikke hadde i hagene våre hjemme.

Hvordan bevare urter for vinterbruk
Hjemme hjemme holder piknikbordet på verandaen hver dags høst – alltid tomater, chili og squash – noen ganger løk, hvitløk, kuk, bønner eller aubergine. Jeg ble tvunget til å høste basilikumene mine nesten blomstrende når jeg kom tilbake, og denne uken frøs jeg noen aromatiske pastaer, hengte basilikum til tørking og hadde selvfølgelig pesto til middag. Det er ikke for sent – faktisk bør du komme deg ut og kutte din! Du vil være glad i vinter for å ha det tilgjengelig på noen måte for å lyse opp måltidene. For instruksjoner om å bevare urtehøstingen, gå til videoene mine på dette nettstedet. Sjekk ut Hvordan høste årlige urter, hvordan tørke urter og hvordan du fryser urter. Deigene er enkle og en rask og effektiv måte å sette opp mye basilikum på. Glad Herbing!

Et jordskjelv, deretter en orkan
Lagt til merknad: I forrige uke opplevde vi innbyggere i Midt-Atlanteren et jordskjelv 5,8. Etter å ha aldri opplevd en før og ikke hatt en anelse om at vi kunne ha en, visste jeg instinktivt at det var et jordskjelv da jeg satt her på kontoret mitt og bakken ristet under føttene mine. Det får absolutt adrenalinet til å pumpe! Og her skjer det igjen – adrenalinstigningen min er – når vi forbereder oss på orkanen Irene. Dette er ganske sterke meldinger som kommer fra planeten vår. Vi legger ned lukene, så vel som alt der ute i hagen som kan blåse bort. Vær alle sammen trygge og far deg bra!