Skip to content

Sommersalong i kjøkkenhagen

28 de februar de 2021
 • Foto av KarelJ under Creative Commons Attribution License 2.0.
 • Foto av Karelj under Creative Commons Attribution License 2.0.
 • Foto av zoyachubby under Creative Commons Attribution License 2.0.

Hvis du ikke allerede dyrker den, kan du gi plass til sommerens smak (Satureja hortensis) i kjøkkenhagen din – det er fortjent. Denne lett-å-dyrke, årlige urt er aromatisk, tiltrekker pollinatorer, og er viktig for kokker. En av de eldste kjente kulinariske urtene, sommerens smak, har alltid vært veldig populær blant grekerne og romerne. Det ble (og blir brukt) som en sauskrydder som ble hellet over fjærfe, fisk og kjøtt, samt brukt som et «antiseptisk middel» for hele fordøyelseskanalen.

Sommersavets delikate, furu-pepper-smak blir sammenlignet med timian i kulinariske retter. Den søt-krydrede smaken gir egg, fisk, grønne bønner, fjærfe og kjøtt akkurat den rette berøringen. Finhakk og dryss den over supper og buljonger, eller tilsett den for å lage salte eddik og salte olje.

Dagens gartnere har begynt å ta en ny titt på gammeldags sommer-smakfull for sine pollinator-tiltrekkende egenskaper i grønnsakshagen. Blomstrer av fine blå, rosa, lavendel eller hvite blomster er født på slutten av våren gjennom sommeren. De små, rørformede blomstene tiltrekker bier og andre gunstige insekter til hagen, så det er ikke bare en deilig krydder, men også nyttig som ledsagerplante i blomster- eller grønnsakshager. Som mange urter, gjør sommeren velsmakende seg hjemme i hvilken som helst container eller vindusboks.

Summer Savory’s Profile

 • Botanisk navn: Satureja hortensis
 • Opprinnelse: Sørøst-Europa
 • Familie: Lamiaceae
 • Soner: Alle soner
 • Vane: Årlig (det frøes lett)
 • Høyde: 1 1/2 fot
 • Spre: 3 fot
 • Blomstringstid: Blomstrer om våren til sommeren
 • Planting Spesifikasjoner: Full sol med godt drenerende jord. Sommersalig liker vanlig vann.
 • Formering: Frø kan sås om våren, og bløtstamlinger kan tas om sommeren for å forplante sommerens smak.

Planting og dyrking av sommeren velsmakende

Sommersalig foretrekker å bli plantet i organisk rik jord som er litt alkalisk. En side-dressing av kompost eller ormstøp gir et ernæringsmessig løft. Fordi det er busket og lite voksende, gir dette et utmerket kantanlegg for en kjøkkenhage, urteseng eller grønnsakshage.

Hvis mer enn en velsmakende er plantet som frøplanter, bør de ha en avstand på ca. 9 ″ fra hverandre. Sommersalte frø kan plantes direkte i deres permanente hageseng sent på våren. Ofte foretrekker gartnere å lede frø dem da det er vondt når røttene blir forstyrret. Når plantene vokser til 1 ″ – 2 ″ høye, kan de tynnes med liten saks til omtrent 6 ″ -9 ″ fra hverandre. Bladene høstes primært når blomsterknopper begynner å danne seg.

Myggstammede stiklinger kan tas om sommeren for å overføre til andre gartnere. Rotede stiklinger kan plantes i beholdere og deretter føres innendørs for vintermatlaging. Beholderen skal plasseres i sterkt lys eller et vindu med sørlig eksponering.

Green Beans og Summer Savory!

Min tommelfingerregel for urter på kjøkkenet er «jo enklere, jo bedre» og sommerkrydder er ikke noe unntak. Jeg liker å høste ferske grønne bønner, snappe endene av og deretter dampe dem i noen minutter i en dobbeltkylling. Så kaster jeg dem med ekte smør og sommersmakende. Noen ganger legger jeg til litt smuldret bacon. Folk elsker dem alltid og spør hvordan jeg får så god smak fra de grønne bønnene mine. Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle dem at jeg ville trenge å kopiere en utrolig hemmelig oppskrift, men svaret er ikke verdt å sende en e-post: det er bare ferske bønner og sommersmakende.