Skip to content

Sorrel (Rumex acetosa)

9 de juni de 2021

De Brygge Det er en av de vanligste urtene i Europa, funnet i skoger og i skyggefulle områder nær ferskvannskilder, som sump, elver eller til og med bekker. Men det er også veldig interessant å vokse i en gryte eller i hagen, siden den er spiselig og medisinsk.

Det er derfor sterkt anbefalt å kjenne henne 😉. Så da vil du kunne oppdage alt om henne.

Opprinnelse og egenskaper

Sorrel vokser nær vannveier

Sorrel, kjent som vanlig sorrel, vill sorrel, respigo eller respigos, eller cruet, er en innfødt urt i Europa hvis vitenskapelige navn er Rumex acetosa. Nå en høyde på opptil 1 meter, og har flerårige røtter, noe treaktige. Stammen er oppreist, enkel og er vanligvis rødlig i bunnen.

Bladene er lansettformede, kjøttfulle, de nedre har en kort petiole som er redusert i de høyere til de forsvinner i de øvre. Blomstene er todyrlige (det er hunner og hanner), de spirer i den øvre delen av planten og er rødgrønne når de er modne. Frøene er skinnende brune.

Hva er omsorgen for Rumex acetosa?

Sorrelblomster er rødlige

Hvis du vil ha et eksemplar i hagen eller terrassen din, anbefaler vi å gi følgende pleie:

plassering

Det er en plante som må være i utlandet, i full sol eller i halvskygge.

Land

  • Blomsterpotte: den vil vokse uten problemer nesten i ethvert underlag; Nå er det tilrådelig å blande den universelle (som vi kan få for eksempel) med 10 eller 15% perlit eller et annet lignende materiale, for eksempel arlitt, siden dette vil sikre at røttene vil ha en god utvikling.
  • Verft: fruktbar, med god drenering. Hvis vårt er næringsfattig, er det veldig kompakt og / eller det har vært en veldig straffet jord enten ved erosjon eller ved å ha praktisert et veldig aggressivt jordbruk (bruk av overflødige kjemikalier, ikke la landet hvile osv.). kan gjøre er å grave et hull på minst 50 cm x 50 cm, dekke det med et skyggelegger (som dette) og fylle det med blandingen av underlag nevnt tidligere.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning vil variere sterkt gjennom året, ikke bare fordi klimaet endrer seg, men også fordi vannbehovet til Rumex acetosa ikke vil være det samme om sommeren som om høsten. Og er det mens det i den varme sesongen vil kreve vanlige vanninger det er når den vil vokse raskere, i løpet av høst- og vintersesongen vil dette behovet for vann være mindre.

Med utgangspunkt i dette, og alltid huske på at han bor i nærheten av vannløp, vi vanner i gjennomsnitt 4-5 ganger i uken om sommeren, og litt sjeldnere resten av året.

Likevel, i tvilstilfelle vil vi kontrollere fuktigheten i jorden, enten ved å hjelpe oss med en digital fuktighetsmåler, med en tynn trepinne (hvis den kommer praktisk talt ren ut når vi trekker den ut, vil vi vanne den) eller grave litt ved siden av planten (hvis vi er omtrent fem centimeter ser vi at jorden er frisk og med en mørkere farge enn på overflaten, vi vil vente noen dager på å vanne igjen).

Abonnent

Kompost, en ideell gjødsel for din sorrel

Det anbefales å betale våren og sommeren med organisk gjødsel, for eksempel guano (til salgs), gjødsel fra planteetende dyr eller andre som vi kan ha hjemme som egg og bananskall, blant annet som vi nevner i denne lenken.

Multiplikasjon

De Rumex acetosa multipliserer med frø på sen vinter. Fremgangsmåten er som følger:

  1. Det første du må gjøre er å fylle et frøbed (blomsterpotte, melkebeholdere, glass yoghurt, … alt som er vanntett og som har eller kan ha noen hull for drenering) med universelt underlag.
  2. Deretter vanner vi samvittighetsfullt og legger frøene på overflaten, og sørger for at de er litt atskilt fra hverandre. Ideelt sett, hvis vi for eksempel bruker et frøplantebrett, legger vi maksimalt to frø i hver alveol, siden dette senere når de vokser litt, vil det være mye lettere å overføre dem til individuelle potter eller til hagen.
  3. Neste trinn er å dekke dem med et tynt lag med underlag, og vanne igjen med en sprøyte.
  4. Til slutt plasserer vi såbedet utenfor, i halvskygge.

Hvis alt går bra, vil de spire i løpet av 2-3 uker.

Innhøsting

Bladene samles i midten til sen vår.

Rustikk

Motstår kulde og frost ned til -7 ° C.

Hvilke bruksområder har sorrel?

Rumex acetosa er en spiselig og medisinsk urt

Kulinarisk

Sorrel er en spiselig plante, hvorav bladene blir brukt i salater, som krydder eller i supper.

Medisinsk

Det er en urt med veldig interessante egenskaper: det er vanndrivende, aperitiff og antiskorbutisk.

Som du ser, Rumex acetosa Det er en plante som kan virke som lite bruk for oss, men når du blir kjent med det … endres ting. Ikke nøl med å få noen frø og nyt det i hagen eller terrassen.