Skip to content

Spearmint er Quintessential Summer Herb

4 de mars de 2021
  • Jo mer du kutter ned mynten din, jo mer vil den gi og også holde den fra å blomstre; du vil ha bladene til kulinarisk bruk hele sommeren. Klikk på en annen piksel for å forstørre og lese bildetekster. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Spearmint passer bra til alle typer frukt – legg den til din neste fruktsalat.
  • Prøv å steke tomatene dine med strimlet mynte i stedet for basilikum til en herlig rett – bare kast den med litt brødsmuler, parmesan, salt og pepper og dryss den over tomatene, drypp deretter med olivenolje.

Det er mange slags mynte (Mentha spicata): Noen er uklare, mens andre er glatte; det er store blader til små, og til og med krøllete. Jeg liker dem alle til matlaging og drikke. Smaken deres er søt, kul og forfriskende. Hvis en oppskrift krever mynte – og ikke spesifiserer hvilken type – bruk mynte mynte siden den vokser på alle kontinenter, bortsett fra selvfølgelig de polare.

Hvordan dyrke mynter
Mynter dyrket av frø er notorisk varierende. Noen, som peppermynte – en steril hybrid av M. aquatica og M. spicata – kan ikke dyrkes fra frø i det hele tatt. Så myntene av beste kvalitet kommer fra stiklinger. Planter forskjellige varianter av mynte vekk fra hverandre – minst et par meter hvis mulig, slik at de ikke kryssbestøver. I små hager begrenser du mynter i kar eller potter, enten begravet i senger eller lar stå som containerplanter, da mynter forplantes gjennom løpere og har en tendens til å ta over hele hagen. Vann, god drenering og en godt befruktet jord er deres eneste voksende krav. De foretrekker sol i de fleste klimaer, men vil vokse i delvis skygge og trives der i veldig varme klima. Klipp myntene dine fritt gjennom hele sesongen.

Høsting av mynte
Kutt ned større plantinger for tørkede urter minst tre ganger i løpet av sesongen, og høst høsten rett før blomstring eller når den nederste etterlater gul, avhengig av hva som kommer først. Du kan kutte plantene tilbake til bakken på dette tidspunktet. Heng store høster i hauger opp ned på et skyggefullt, tørt og varmt sted. Du kan tørke små mengder ved å fjerne bladene fra stilkene og tørke dem på en skjerm under samme forhold som ovenfor. Jeg lager også myntsirup og fryser den, samt myntepasta til vinterbaking. Se min video Hvordan fryse urter for informasjon om å lage aromatiske urtepastaer og for å lære å bevare mynte og andre urter.

Peppermynte på kjøkkenet
Når været blir varmt, kjøler du ned med mynte. Jeg bruker den i alle slags hverdagsdrikker fra vann til iste og sitronade. Det er flott i en daiquiri, julep og min favoritt … den populære mojito.

Spearmint er velsmakende i vinaigrettes, alle slags grønnsakssalater og kornretter, det er urten som lager tabouli og tzatziki. Den er nydelig med ferske erter og nypoteter, jeg liker den med courgette og gulrøtter også. Neste gang du lager en bakt, fylt tomat, bruk mynte i stedet for basilikum med brødsmulene og olivenoljen for en deilig forskjell.

Og selvfølgelig mynter stjerner i dessert. Enten det er en sjokolademynte brownie, mynteflisis, tropisk fruktsalat eller bær og mynte, tilfører den en behagelig og kompatibel smak til alle slags søtsaker og frukt.

Sjekk ut oppskriften min og varianter av Mint Mojitos.