Skip to content

Spring Forward

4 de mars de 2021
 • Fei av naturaliserte påskeliljer i Arkansas. Klikk på en annen piksel for å forstørre og lese bildetekster. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
 • Lilla krokus er sikkert vårbønner i Maryland-hagen min.
 • Sitronmelisse er en av de første urtene som kommer opp i vårhagen.
 • Gressløk er oppe og trives i den flerårige urtesengen.
 • Grønn hvitløk vil være klar til å spise før vi vet ordet av det!
 • Kveder er i full blomst i Arkansas.
 • Nærbilde av kvedeblomster – de tilfører vakker rosa til vårlandskapet.
 • Crabapples viser seg også her nede i Ozarks.
 • Trilliums omtrent klare til å åpne; disse er i hagen på Grand Designs, som spesialiserer seg på skyggekjære flerårige planter i Little Rock.
 • De uklare bladene av vill mullein er et velkomment syn som kommer opp i bakgården.
 • Flerårige egyptiske vandringsløk eller spaserstokkløk (Allium canadensis) er hardføre både i Arkansas og Maryland.
 • De lyse gule blomstene av forsythia og påskeliljer jubler oss om våren!

Denne helgen starter sommertid i det meste av USA. Vi vil stille klokkene våre frem en time – springer fremover. Når vi våkner om morgenen, kan det fremdeles være mørkt for noen av oss tidlige morgenstiger. den delen kan være utfordrende en liten stund. Imidlertid vil vi ha en ekstra times lys på slutten av dagen, noe som gjør de fleste av oss hagearbeidstyper lykkelige!

Den første mars var dagslengden vår 11 timer og 16 minutter, og innen utgangen av måneden vil vi ha dagslys i 12 timer og 42 minutter. Hurra, mer tid til å være ute i hagen! Vi hadde nettopp fullormsmånen 8. mars, så vi er i en rotmåne til den 22. med neste nymåne. Så det er på tide å plante løk, purre, reddiker, poteter og andre rotvekster. Innfødt til mine irske røtter, er det tradisjonelt å plante taties (poteter) på St. Patrick’s Day, 17. mars.

Den kommende vårfeiringen vil begynne på vårjevndøgn 20. mars. Jeg reiste fra hjemmet mitt i Maryland for min årlige pilegrimsreise til Arkansas for våren i Ozarks. Da jeg dro, blomstret min Tete a Tete miniatyr påskeliljer og snødråper og mine større påskeliljer og krokus hadde nettopp begynt å blomstre. Hellebores har vist seg frem i omtrent seks til åtte uker, fittepilen åpnet seg og trærne viste knopper. All denne spirende livsaktiviteten var omtrent to uker tidligere enn vanlig.

Her i Ozarks er de godt to til tre uker foran Maryland, selv om vi begge er sone 7a. Påskeliljer og krokus er i nærheten av topp, druehyacinter viser seg, og stemorsblomster er glade overalt. Forsythia, kvede, crabapples tuter – på høyden av sine fargerike blomster. Morgen begynner kaldt, ved middagstid må man ta av jakken eller genseren, og deretter ta den på igjen når solen begynner å synke vestover. Store regner nærer jorden og får fosser til å søle over disse store steinene, som Ozarks er kjent for.

Jeg gjør meg klar for Ozark Folk School, hvor jeg skal undervise i et 3-dagers kurs om Urter 101 på Ozark Folk Center fra 19. til 21. mars. Det er fortsatt plass til å melde deg på hvis du vil ha litt praktisk urt læring moro. www.ozarkfolkcenter.com. Denne helgen er det Bluegrass Festival; i vekstsesongen er det alltid noe som skjer på OFC. Vokser gjennom Craft Village, Heritage Herb Garden som tolker plantene, både innfødte og eksotiske, som var viktige for folk som bosatte seg i åsene. Opplæringshager inkluderer Folk Kids Mountain Garden og en vannfunksjon med en kilde som mater to bekker med fossefall, som skildrer den naturlige ressursen som dannet Ozark-fjellene og gjorde livet mulig. The Herb Shoppe and the Village Apothecary er gode ressurser for arvestykker, plantestarter, hjemmelagde såper og te; Craft Village åpner 3. april.

Jeg vil være på Arkansas River Valley Lawn and Garden Show i Fort Smith fra 23. til 25. mars, hvor jeg vil holde foredrag om Rose, Herb of the Year 2012 med medforfatter, Tina Marie Wilcox, og jeg vil også gjøre et program om Te Urter og dyrke en Tea Party Garden. Vi signerer bøkene våre. Ozark Folk Center’s messe vil tilby planter, frø, essensielle oljer og informasjon om parken.

Vi kommer til å lede en kortvarig fjelltur på en gård på Ozark-fjellet, sammen med en rekke andre urtemedisiner og eksperter på vill mat 6. april. Denne medisinherbhelgen har blitt veldig populær, så registrer deg mens det fortsatt er plass på bussen. Lørdag 7. mars blir det et heldags seminar med et antall foredragsholdere. Andrea og Matthias Reisen reiser fra New York for å dele sin urtekunnskap, og jeg vil snakke om kunsten å tilberede og bruke aromatiske bitter.

I mellomtiden kommuniserer jeg med naturen og nyter våren – å plante og grave og skape all slags moro med hagevenner. Ikke glem å komme deg ut om natten og sjekke ut kveldshimmelen – planetene og konstellasjonene er blendende denne måneden – Mars og månen, Saturn og Spica og Pleiadene er alle synlige.