Skip to content

Stevia: planten som søter

24 de juni de 2021

Stevia er den fasjonable planten. Siden dette naturlig søtningsmiddel har landet i Europa, hver dag er det flere produkter som inneholder Stevia som søtningsmiddel, ekstrahert fra planten. Dens forbruk påvirker ikke den glykemiske indeksen eller hypertensjonen. Den har ingen kalorier, ingen mettet fett, ingen sukker og ingen karbohydrater. Det produserer ikke kolesterol eller gjærer eller reagerer med andre komponenter i maten.

Men i tillegg til ekstraktet, er Stevia, denne søte bladplanten, vanndrivende og fordøyende. Effekter tilskrives antioksidanter Y betennelsesdempende og kardiotoniske og bakteriedrepende egenskaper. Med alle disse egenskapene fortjener den en høy plass på listen over medisinplanter som kan dyrkes hjemme.

Stevia inkluderer rundt 200 anerkjente arter, men det er «Stevia Rebaudiana Bertoni»Den som har blitt dyrket i århundrer i Sør-Amerika og den som allerede ble brukt som søtningsmiddel av den innfødte Guarani i Paraguay. Bladene er 30 ganger søtere enn vanlig sukker, og det tørre ekstraktet er 200 til 300 ganger søtere.

Hans oppdagelse Det tilskrives den spanske botanikeren og legen Pedro Jaime Esteve (1500-1556) som fant den nordøst i territoriet som nå er Paraguay. Han ga henne navnet Stevia. Den sveitsiske naturforskeren Moisés Bertoni var den første som beskrev arten vitenskapelig i Alto Paraná, og fullførte sitt vitenskapelige navn med etternavnet.

I 2011 EU godkjente bruken som søtningsmiddel og tilsetningsstoff. Den har også den positive vitenskapelige oppfatningen fra EFSA, den høyeste europeiske myndigheten for mattrygghet.

Og denne fantastiske planten kan vi vokse den hjemme. Den reproduseres med stiklinger, så hvis vi ikke har en nærliggende plante som kan gi oss en knopp (for å kutte alltid uten blomst), vil vi anskaffe en allerede vokst plante for å reprodusere den senere.

Krever plassering i solrike områder, må det tas i betraktning at det er en tropisk plante, den liker varme og fuktighet.

Med respekt for irrigasjonI løpet av sommervarmen er det nødvendig å vanne hver dag, men på våren og høsten vil vi vanne når vi merker jorden uten fuktighet ved kontakt med hånden. Om vinteren, når planten stopper veksten, vil den vannes veldig lite, praktisk talt ingenting, for å unngå å råtne røttene som må spire om våren.

Når slutten av høsten kommer og planten fylles med blomster, er det på tide å trimme denog la den være 10 cm. høye og dra nytte av å tørke bladene som vi har kuttet.
For å sikre at det vil spire igjen om våren, må vi beskytt henne med plast. På denne måten vil vi unngå at hvis det regner, blir røttene oversvømmet med vann, og når det gode været kommer tilbake, vil vi konsentrere varmen og den vil spire kraftig. For å tørk bladene Om sommeren på en riktig måte er det nødvendig å sikre at solen ikke skinner direkte på dem, for å bevare alle medisinske egenskaper. For å dra nytte av disse egenskapene kan vi spise de ømme bladene eller lage en infusjonmed dem, ømme (10 blader per liter vann) eller tørket (4 dessertskjeer per liter vann) Mer informasjon – Fem medisinske planter å vokse hjemme