Skip to content

Tips for å ha en hage i potter

18 de juni de 2021

Hvis vi tror at det er umulig å ha hagebruk hvis det ikke er noe land tilgjengelig … tar vi veldig feil. 🙂 Faktisk, selv om det er sant at det er noen som på grunn av deres størrelse er det bedre å ha dem plantet i bakken, det er andre som vi kan garantere en god høsting direkte fra terrassen eller balkongen.

For å gjøre dette, må vi bare kjøpe noen ting som vil være avgjørende for oss, og følge disse tips for å ha en hage i potter.

Få det du trenger

Leirepotte

Før du starter en oppgave, er det veldig viktig å kjøpe eller sørge for at du har alt du trenger. For å få hagen vår på balkongen eller terrassen komplett, trenger vi følgende:

  • Potter: både små 20 cm i diameter og store 40-45 cm eller mer. De kan være laget av plast eller leire, men hvis vi har tenkt å dyrke flere arter, anbefales det å kjøpe plast, da de er billigere og lettere.
  • Underlag: jordbruksområdet må være godt drenert og rik på næringsstoffer. I dag kan vi få spesifikt substrat for frukthage i barnehagene, som allerede er klare til bruk.
  • Sende: å være planter til konsum, må vi bruke organisk gjødsel. Normalt brukes pulvergjødsel i hagen, men i potter er det å foretrekke å bruke væsker for å hindre røttene i å plaske, for eksempel flytende guano. Selvfølgelig må du alltid følge instruksjonene som er angitt på emballasjen.
  • Vannkanne og vann: for å vanne plantene vil det være nødvendig å få en vannkanne. Et annet alternativ, hvis vi skal ha mange potter, er å installere et drypp vanningsanlegg.

Frø eller planter?

Chili frø

Det avhenger av rush og erfaring vi har med å dyrke planter. En konvolutt med frø har en mye lavere pris enn en frøplante, så hvis det er 20 enheter i konvolutten, kan vi ha 20 planter for bare 1 eller 2 euro som det kan koste. Men selvfølgelig krever de mer plass, og de må også dyrkes og tas godt vare på til de vokser. Plantene kan derimot være verdt omtrent 30 euro mer eller mindre, og ettersom de selges enkeltvis, kan vi kjøpe hva vi vil.

Hva er bedre? Vi vil, hvis du ikke har mye plass, er det å foretrekke å kjøpe voksne frøplanterfordi du vil vite at med sin størrelse er det nesten umulig for sopp å påvirke dem, med mindre de blir vannet for mye. Såing av frø er greit, men de tar mer arbeid (såing, hakke, endelig transplantasjon til en gryte), og plantene er mer delikate siden de har mindre utviklede røtter.

Få hageplanter »små»

Pottesalat

Som vi nevnte tidligere, er det hagebrukplanter som på grunn av voksenstørrelse ikke kan holdes i potter. Derfor er det praktisk at, for å unngå unødvendige problemer, La oss skaffe oss de som kan dyrkes i en hage i potter, som salat, tomater, paprika, kål (i en veldig stor gryte) eller chard.

Hvis vi også har et gammelt dekk, kan vi gjøre det om til en gryte og dyrke vår egen sommerfrukt, som vannmeloner eller meloner.

Sett pottene dine i et solrikt hjørne

Tomatplante

Hagebruk de må eksponeres i et hjørne der solen skinner direkte mot dem, hvis mulig gjennom dagen. Hvis vi kunne dem i halvskygge eller i skygge, ville de ikke ha en god utvikling, og det er sannsynlig at de ikke ville produsere verken blomst eller frukt. I tilfelle vi ikke har noe slikt sted, kan vi plassere dem i et område der de får minst 5 timer direkte sollys.

Vi vil vite om de mangler lys hvis vi ser at stilkene er etiolater, det vil si om de forlenges innsnevring, om de begynner å ha bladene i en veldig lys grønn farge, og om plantene ikke blomstrer eller fruktes.

Ta vare på dem med naturlige produkter

Neem olje

For å nyte den autentiske smaken av frukt, er det praktisk at vi har tatt vare på plantene med naturlige produkter. For tiden i barnehager vi kan finne svært effektive økologiske insektmidler og soppdrepende midlerslik som neemolje, kaliumsåpe, kobber eller svovel. Med disse produktene, i tillegg til «mormors midler», vil plantene våre kunne komme seg godt etter skadedyrsangrep.

Dermed vil det være en utrolig opplevelse å ta vare på en hage i potter 🙂.