Skip to content

Tips for riktig vanning av rosebusk

6 de juni de 2021

Rosenbusker er en av de enkleste prydplanter i verden å ta vare på: de lever i et bredt utvalg av klima, de har vanligvis ikke store skadedyr eller sykdommer, og det mest interessante av alt er at de produserer vakre blomster hvert år.

Vanning er imidlertid en oppgave som kan være litt vanskelig å mestre, siden vanningsfrekvensen vil bli bestemt av noen faktorer som været, jorda, typen rosebusk, vinden og temperaturen i området oss dyrker dem. Derfor skal vi tilby deg noen tips for vanning riktig rosene dine.

Når og hvordan skal rosebusk vannes?

Utsikt over rosenbusken

Rosebusk er busker, noen klatrere, som lever fantastisk i tempererte klima, der somrene er milde eller tvert imot varme, og om vinteren med svak eller moderat frost. De er planter som har blitt brukt i lang tid i utsmykningen av hager og terrasser, siden blomstene de produserer har en enestående skjønnhet.

For å ha det bra trenger du ikke mye: bare sol, litt beskjæring og mer eller mindre hyppig vanning. Når jeg fokuserer på sistnevnte, kommer jeg ikke til å lure deg: det er ikke så lett å vite når du skal vanne dem og når ikke, men det er ikke komplisert heller ikke komplikasjonen.

For nå må du vite at en av de vanligste feilene i rosedyrking er å tenke at de vil ha mye, mye vann, noe som ikke trenger å være helt sant, da det vil avhenge spesielt av været. For eksempel, hvis sommeren er veldig varm og det nesten ikke regner, vil det være nødvendig å vanne den ofte siden jorda eller underlaget tørker ut raskt; men hvis det tvert imot regner ofte, vil vanningene være større.

Hva mer, overflødig vanning forårsaker skade på røttene, og følgelig også på resten av planten. Blad som blir gule og ender med å falle raskt, blomster som ikke åpner seg ferdig, eller til og med utseendet til insekter som forårsaker skadedyr, er noen av de vanligste symptomene de har når de vanner for mye. Hva skal jeg gjøre for å unngå det?

Her er noen tips som kan hjelpe deg:

 • Det er viktig at i løpet av det første året med å plante rosebusk, la oss ikke forsømme vanning, siden røttene ikke er veldig dype, og hvis de ikke har den nødvendige mengden vann, kan planten dø eller ikke få utviklet seg og blomstre ordentlig.
 • Om vinteren, når den ikke har blader, trenger den ikke at vi vanner den, så lenge den er plantet og det regner regelmessig. Hvis vi derimot har rosebusk i en gryte, må vi vanne den litt innimellom slik at røttene ikke tørker ut.
 • Det er viktig at la oss unngå vannlogging, det vil si å vanne rosebuskene våre i en slik grad at vannet renner ut og det dannes en sølepytt. Overskuddet av vann i stedet for å hjelpe planten vår til å vokse og blomstre, vil rotne røttene til det punktet at de dreper planten. Vanning av rosebuskene er et vanlig problem, så vi bør prøve å vanne lite og kjenne jorden for å vite hvor våt den er.
 • Vi må sørge for å vanne vår rosebusk tidlig på morgenen, eller ved solnedgang om ettermiddagen. Vanning skal ikke utføres midt på dagen eller i løpet av timene når solen faller sterkt, da det kan skade anlegget vårt.
 • Når du vanner, vi skal bare vanne jordenIkke noe vann skal falle på blomsten eller bladene, da dette vil favorisere utseendet på sopp og sykdommer. Du kan bruke vanning ved foten av planten, med en vannkanne eller drypp vanning. Det anbefales ikke å bruke en slange, med mindre du setter en bestemt slangepistol på den, som du kan regulere vannutgangen med.

Hva er symptomene på overflødig eller manglende vanning av rosebuskene?

Rosen er en blomst som vil ha mye vann

Vanning er viktig for å ta vare på rosebuskene, men hvis det gjøres dårlig, det vil si om det er overvannet, eller hvis vi tvert imot lar jorden forbli tørr i lang tid, vil det få problemer. Så la oss se hva som er symptomene på overflødig og også mangel på vanning og hva du skal gjøre for å løse det:

Overflødig vanning

De vanligste symptomene er:

 • De nedre bladene blir gule og faller av.
 • Unge blader blir brune.
 • Planten ser «trist» ut, visnet.
 • Røttene kan råtne, så veksten reduseres eller suspenderes.
 • Stilkene kan begynne å bli sorte.

Å gjøre? I dette tilfellet, du må beskjære delene som ser dårlige ut, behandle med soppdrepende middel for å forhindre at sopp dukker opp, og suspendere vanning til jorden tørker opp.

Hvis vi har den i en gryte, bortsett fra å gjøre det vi nettopp har forklart, må vi fjerne planten fra den og pakke rotkulen eller jordbrødet med absorberende papir og la det være over natten. Deretter blir den plantet i en ny gryte – med hull – og nytt underlag.

Mangel på vanning av rosenbusken

De vanligste symptomene på vannmangel er:

 • Bladene mister farge og skinner, blir først gulaktige og deretter brune fra kantene.
 • Blomstene avbryter.
 • Landet vil være tørt. Hvis vi har det i en gryte, kan underlaget ha tørket så mye at det ikke har blitt i stand til å absorbere vann.

Å gjøre? Den raskeste måten å løse problemet på er å gi det en god vanning, men før det må du lufte jorda litt. Ved hjelp av en håndhakke, eller med en gaffel hvis vi har den i en container.

Hvis rosebusk er i en gryte og har hatt mangel på vanning, legg den i et basseng med vann i en halv time for å rehydrere den.

Rosebuskene varer hele året

Vi håper at disse tipsene for å vanne rosebuskene dine ordentlig vil hjelpe deg 🙂.