Skip to content

Typer frø

2 de juni de 2021

Det er et stort utvalg av planter i verden, og også mange typer frø. Dette er det siste store arbeidet med utvikling av plantevesener, siden i små strukturer er all genetisk informasjon konsentrert som vil gjøre at de, hvis de spiser, blir til trær, busker, palmer, urter, kaktus, sukkulenter, … eller osv. .

Det vil si hvis noen ikke spiser dem før, selvfølgelig, siden det er noen få som er spiselige, for eksempel solsikkefrø, ris eller linser. Å nærme seg denne verden er det mest interessante, fordi det vil tillate deg å få en klarere ide om hvor mange typer frø det er, og hvilke planter som produserer dem.

Hvilke typer frø er det?

Det er mange typer frø i verden

Frø er en viktig del av planter; ikke forgjeves, i dem er det genetiske materialet til en mulig ny generasjon avsatt. Men de er også viktige for jordbruk og hagebruk, siden det er mye billigere enn en frøplante, er det mulig å få mange enheter som, hvis det er levedyktig, vil spire. På denne måten kan vi ha et større antall planter til en lav kostnad.

Fokuserer på de forskjellige typer frø, Du bør vite at disse er klassifisert i åtte grupper:

  • Babyfrø
  • Kreolske frø
  • Spiselige frø
  • Blomsterfrø
  • Fruktfrø
  • Grønnsaksfrø
  • Hybridfrø
  • Forbedrede frø

Babyfrø

Navnet kan allerede fortelle deg hva de egentlig er, men hvis du er i tvil, kan du si det De er en type frø som har blitt behandlet slik at planten, når den spirer, forblir liten.

I tillegg er frøene ideelle for konsum, da de er lette å tygge da de er møre og søte, og de har samme næringsverdi som de som er rene, eller til og med kan overstige den.

Kreolske frø

De er de autoktone, som ikke er genetisk modifisert, i det minste ikke kunstig. Dette betyr at de er de som plantene har produsert naturlig, etter pollinering av blomstene sine, og som deretter er samlet. Disse er av de samme rene artene; det vil si at de ikke er hybridkors. Hvis for eksempel en valmue krysses (Papaver rhoeas) med en annen, vil frøene dine være rene.

Å skaffe disse frøene er fra mitt synspunkt den beste tingen å gjøre, siden vi vil ha garantien for at plantene hentet fra dem vil tilpasse seg uten problemer til forholdene i vårt område.

Spiselige frø

Ris er en veldig viktig frokostblanding

Som navnet antyder, er de som er egnet for forbruk, og derfor de som dyrkes for det formålet. Før vi nevnte solsikkefrø, ris eller linser, men det er mange spiselige frø: pistasjnøtter, valnøtter, mais, havre, sesam, gresskar, chia …

Selv om det er sant at noen kan forårsake noen form for allergisk reaksjon, som hvete eller mais, til følsomme mennesker, snakker vi generelt om frø som, hvis de inntas av og til, bidrar til å forbedre kostholdet og helsen vår. Mange er veldig rike på proteiner, vitaminer som B eller E, og i noen mineraler som kalsium.

Blomsterfrø

Blomsterfrø er vanligvis små

Det er mange typer blomsterfrø: noen er så små og lette at de lett bæres av vinden, som løvetannens; det er andre som er større, for eksempel rosenbusker, og er derfor mer avhengig av dyr eller noen ganger av vann for å kunne komme vekk fra moderplanten.

Farge, størrelse og form varierer veldig fra art til art. Det er derfor du må velge såbedet der de skal sås, så de ikke mangler plass.

Fruktfrø

Fruktfrø er noe større enn blomsterfrø

Som fruktene, dens egenskaper varierer mye: kirsebærtreet har en brunaktig farge, avrundet og måler omtrent en centimeter i diameter; de på fikentreet er svartaktige, langstrakte og mindre enn 0,5 centimeter store.

Plantene som produserer dem dyrkes i frukthager de aller fleste ganger, men det er også arter som er tilpasset til å vokse i potter, som for eksempel slekten Citrus (sitrusfrukter).

Grønnsaksfrø

Grønnsaksfrø er veldig lette

Grønnsaker er de plantene som dyrkes for konsum. Disse inkluderer belgfrukter og grønnsaker, som salat, selleri, paprika, gulrot, etc. Alle trenger konstant fuktighet for å spire, og ofte også varme, så såtiden er vanligvis vår.

For å utnytte sesongen bedre, kan du bruke en beskyttet såbed eller en elektrisk spire.

Hybridfrø

Hybridfrø er de som kommer fra kryss av to forskjellige arter eller rene varianter. For eksempel frøene som oppnås ved kryssing av palmer Robust Washingtonia Y Washingtonia filifera er hybrider som gir opphav til Washingtonia filibusta. Disse plantene har egenskaper hos begge foreldrene, men har ofte en eller flere forbedrede egenskaper.

Dermed kan de være mer motstandsdyktige, produsere et større antall frukter og / eller med mer eller færre frø, være mer motstandsdyktige mot skadedyr og / eller sykdommer, vokse i raskere tempo eller ha en mer eller mindre stor voksenstørrelse.

Det skilles mellom to typer:

  • De fritt voksende hybrider, som er de som fortsetter å vokse etter blomstring.
  • De bestemte veksthybrider, som er de som etter blomstring kan vokse langsommere eller til og med slutte å gjøre det.

Forbedrede frø

Denne typen frø er de som er oppnådd takket være en rekke teknikker og / eller prosesser utført av mennesket, og alltid i et kontrollert miljø.

De har flere fordeler, siden de vil spire planter bedre tilpasset miljøet, og mer motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer.

Som du kan se, er det et stort utvalg av frøtyper. Hvis du har ønsket å vite mer, klikk her nedenfor: