Skip to content

Typer løk

7 de juni de 2021

Løk er utvilsomt en av de mest utbredte matvarene i verden siden er til stede i kjøkkenet til de fem kontinentene. Derav viktigheten av å kjenne til de forskjellige løkene, deres egenskaper og bruksområder.

Disse aspektene er av største betydning når du velger det mest passende for tekstur, farge og smak, selv om det er kulinarisk. alle gir gode resultater og de gir mat det spesielle preget.

Dette er de fem typene løk vi kan finne

Vårløk

haug med løk eller små løk

Gressløkenes egenskaper er ganske forskjellige fra de andre løksortene. Løkpærer er ikke godt definert (20 til 25 mm). Disse danner en slags tuft av blader som er 30 til 80 cm brede og omtrent en fot brede, og kan spises rå og deres smak er veldig lik konvensjonell løk.

De lange mørkegrønne bladene er sylindriske og hule, og smaken er mindre sterke enn pærer og bruke dem rå eller kokte. De gulhvite blomstene, avrundet i avrundede blomster, vises om våren. De blir også spist rå. Gressløk er ideelle for tilberedning av stekt mat, siden det har medisinske egenskaper; spesielt antibakteriell, antiseptisk og vanndrivende. Hva mer styrker immunforsvaret, senker dårlige kolesterolnivåer, triglyserider og høyt blodtrykk.

Hvitløk

skiver løk på toppen av en tallerken

Hvite løk varierer i størrelse, alt fra medium til stor, og har kuleform med avrundede eller litt koniske ender. Pæren er dekket av en blank hvit hud med pergamentutseende, tørr og tynn tekstur. Under huden er det gjennomsiktige hvite kjøttet fast, skarpt og saftig med mange lag med fine hvite ringer. De er ømme med en krydret og litt søt smak og inneholder vitamin C, vitamin A, kalium, kalsium, fiber og flavonoider.

Hvite løk egner seg best til rå og kokte applikasjoner som steking, sautering og steking. Når den brukes fersk, kan løken kuttes i skiver og blandes i en salat, hakket og blandet i hvite sauser, burgere og innpakninger. Hvite løk kan også deles opp og tilsettes supper, lapskaus og buljong, bakt i gryteretter, grilles og serveres med stekt kjøtt eller brukes som pynt.

Gul løk

tre mellomstore løk kalt gul løk

Betraktet av mange som flerbruksløk og en av de mest brukte i internasjonal gastronomi. Gule løk har en god balanse mellom strenghet og søt smak, og de blir mykere jo lenger de blir kokt og er at de generelt er store i størrelse, deres ytre hud er seig og lagene er kjøttfulle.

Spanske gule løk er en art av denne løken og litt søtere og mildere i smakspærer kan bli funnet. Inneholder vitamin C, kalium, kalsium, fiber og flavonoider.

Gule løk passer best til rå og kokte applikasjoner. De små pærene er de mest brukte i sin helhet, og skinnene kan skrelles ved å koke i to minutter. De kan tilsettes i gryteretter, gratenger og gryteretter, brukes til å smake supper og buljonger, er glasert og serveres alene, eller kan tilsettes stekt kjøtt og grønnsaker som en solid side.

rødløk

rødløk halvert på toppen av et matbrett

Rødløk er veldig lik den gule i smak, men de forskjellige lagene er litt mindre ømme og kjøttfulle. De er skarpe, søte og litt krydret når de er friske og når de blir kokt, utvikler de en smakfull, søt og litt mindre krydret smak enn løk i full størrelse. De inneholder antioksidanter, flavonoider, fiber, vitamin C, vitamin A, kalsium og kalium.

Denne arten ofte brukt til å tilberede salater, sauser og andre råoppskrifter for sin farge og milde smak. De kan også tilberedes på kull, stekes på grillspyd, glaseres i sitron- eller balsamiksaus, kremaktig med bacon, eller tilsettes stekt kjøtt og grønnsaker. I likhet med gul løk brukes de små pærene i sin helhet.

Løk Vidalia

to Vidalia-løk på toppen av en treplate

Denne løken presenterer en balanse mellom snerpende smak og mild sødme. Det er ekstraordinært tynt skiver og servert i salater eller å lage smørbrød og fargen kan variere fra hvitt til gult og har regelmessig en flat form. Inneholder antioksidanter, fiber, folsyre og vitamin B.