Skip to content

Underlagstyper

23 de juni de 2021

Vi snakket nylig om egenskapene til et godt underlag for dyrking av grønnsaker i gryte. Ettersom vi er i en tid med forandringer i blomsterpotten, skal vi se de forskjellige substrattypene vi kan bruke til de nye høstavlingene.

Når vi vokser i potter, må vi berike jorden din, siden det er lite og snart våre planter absorberer næringsstoffene. Vi kan fylle pottene våre med to grunnleggende blandinger: 50% underlag og 50% kompost eller 70% underlag og 30% ormstøp. Men hvilke typer substrat er det på markedet, og hvilke er de som passer best for pottene våre?

For at landet skal være fruktbart må det være porøs. Dette aksiomet er grunnleggende for valg av underlag.

Et godt underlag må være lett, porøst, næringsrikt og stabilt.

Røttene må kunne utvikle seg lett. Hvis jorden er kompakt og ikke har nok luftlommer, vil planten utvikle færre røtter, derfor vil den absorbere mindre vann og færre næringsstoffer.

På den annen side lever organisk jord og de små mikroorganismer som lever i dem trenger oksygen for å leve. Med et kompakt underlag eller oversvømmet av vann begynner disse organismer, som er veldig gunstige for plantevekst, å dø.

Hvis vi oppnår denne balansen mellom porøs jord og fuktighet, trenger vi ikke legge til kjemisk gjødsel i grønnsakene våre.

Det er viktig å lese komponentene i underlaget som vi kjøper. De mest typiske universaljord- og substratpreparatene som selges på markedet inneholder følgende elementer:

  • Torv: Delvis nedbrutt rester av «Sphagnum» mosen og utgjør hovedkomponenten i de fleste universelle underlag.
  • Sedge fiber: Gamle, delvis nedbrutt rester av sedge, stilker og gress.
  • Kokosfiber: Sammensetning i utgangspunktet av resirkulert kokosnøttbark.
  • Vermikulitt: Laget av mikrobergart oppvarmet til 1100 ° C. Den har et gyldent folieutseende og er veldig lett.
  • Perlit: Laget av vulkansk stein, knust, siktet og hevet til en temperatur på 980 ° C. Det ser ut som små lyse hvite kuler.
  • Kalksteinselementer: De utgjør en kalsiumkilde som vanligvis tilsettes torv for å motvirke den sure pH-verdien.

Vel, substratet som vi kjøper må ha torv-, perlit- og kalksteinselementer. Det vil også være praktisk hvis blandingen ikke inneholder det (som det vanligvis skjer i de fleste merker) å legge til en kasserolle med vermikulitt. Vi må unngå kokosnøtt eller sedgefiber fordi de absorberer mye vann, og i tilfelle potter kan jorden bli oversvømmet.

Vi vil vite at blandingen vi har kjøpt er av god kvalitet fordi jorden vil ha et løst utseende og vil inneholde perlitt. Hvis jorden inneholder mange stilker og flis, er kvaliteten dårligere.

Før du kjøper jorda, må du ta en god titt på sammensetningen fordi det er billigere poser på grunn av det lave innholdet av perlit og / eller vermikulitt (som er dyrere enn torv) og begge er det viktigste elementet å gi luft til underlaget.

Mer informasjon – Underlaget

Kilde: urbanicultor.es