Skip to content

vårblomster

20 de juni de 2021

De vår det er sesongen med farger. Det er det maksimale uttrykket for liv og vekst; når plantene, etter å ha tilbrakt noen kalde og til og med veldig kalde måneder, er det som om de ønsker en ny sesong der de nok en gang må «slåss» for å få oppmerksomheten til de pollinerende dyrene slik at arter kan gå videre.

Kampen kan være brutal, ettersom det kan være mange eksemplarer av planter, mange blomster og svært få dyr som dedikerer seg til å pollinere blomstene. Kanskje det er derfor det er så mange virkelig spektakulære vårblomster. Vi vil vise deg noen av dem her, i On Gardening.

Valmue

Valmue

Valmuen er en av de årlige villblomstene vi kan finne i Europa, Asia og Nord-Afrika. Dens vitenskapelige navn er Papaver rhoeas, og tilhører familien Papaveraceae. Den er ca 50 cm høy, og blomstene har 4 røde kronblader, og de er veldig delikate; så mye at de lett faller av.

Begonia

Begonia

Den botaniske slekten Begonia består av mer enn tusen arter, i tillegg til nesten 10 000 varianter og hybrider. Den tilhører familien Begoniaceae, hvis opprinnelse finnes i Amerika, Afrika og Asia. I sin naturlige tilstand vokser den i tropiske og subtropiske skoger, i skyggen av store trær, selv om det også kan vokse i hjemmet ditt i flere år 😉.

Bromeliad

Bromelia humilis

Bromeliad er en slekt av tropiske planter hjemmehørende i Amerika som tilhører familien Bromeliaceae. Det er urteaktig, og avhengig av arten kan det være litofytt (som vokser på steiner) eller epifyt (som vokser på trær eller andre planter). Bladene vokser i en rosett, vanligvis stilkfri, tykk. Avhengig av art, kan den måle ca 30 cm i høyden med ytterligere 30 cm i diameter. Som en kuriositet, si det etter blomstring dør den, etterlater frøene og sugerne.

På grunn av dens lave motstand mot kulde, Den dyrkes som et husplante.

Bulbous

Tulipaner

I løpet av våren er det mange blomsterløk som blomstrer, blant dem fremhever vi tulipanene hyasinter (Hyacinthus sp), den viker (Cala sp), den safran (Crocus sativus) bølger snøklokker (Galanthus nivalis). Planter dem i potter eller i hagen om høsten, og du vil nyte en vårsesong full av vakre farger.

Campanula

Campanula persicifolia

Campanula er en slekt av urteaktige planter som kan være årlige, toårige eller flerårige avhengig av art. Den tilhører familien Campanulaceae, og er hjemmehørende på den nordlige halvkule, hovedsakelig funnet øst i Middelhavsregionen. Den kan bli opptil 2 meter høy og de små blomstene måler opp til maksimalt 5 cm i diameter, farget blå, lilla eller hvit.

Digitalis

Digitalis purpurea

Digitalis, eller revehansker som de også kalles, er de toårige urter og busker som tilhører familien Plantaginaceae. De er hjemmehørende i Europa, Lilleasia og Nord-Afrika. De kan bli opptil 1 meter høye, med blomster gruppert i lilla eller hvite blomsterstander. De liker milde klimaer, så det kan være vanskelig å dyrke dem i varme områder.

Impatiens

Impatiens hawkeri

Impatiens er en slekt av flerårige urteaktige planter som består av omtrent tusen arter som tilhører familien Balsaminaceae. Den er innfødt i tropene. Det er en plante som, avhengig av art, kan vokse opp til 50 cm i høyden, med røde, rosa, lilla eller oransje blomster. I Spania dyrkes den som en sesongbasert plante, da den er veldig følsom for kulde.

Matthiola

Matthiola

Matthiola, mye bedre kjent under navnet veggblomst, er en urteaktig plante som kan være årlig eller halvårlig, avhengig av art. Den tilhører Brassicaceae-familien, og er innfødt i Europa. Den når en høyde på 50 cm og produserer blomster i veldig varierte farger, som hvitt, rosa eller tofarget, som det må sies at de lukter veldig veldig bra.

Mimulus

Mimulus

Mimulus, kjent som blomst-ape, er en slekt av årlige eller flerårige urteaktige planter som er hjemmehørende i Amerika, og som består av rundt 150 arter. Den tilhører familien Phyrmaceae, og er preget av å vokse til en høyde på 30-50 cm, med trompetformede blomster gul, syrin eller rød.

Som en kuriositet bør du vite at arten Mimulus lewisii har flytrap, og blir dermed ansett som en protokarnivorøs plante; det vil si at den er i stand til å fange insekter, men ikke fordøye dem direkte.

Phlox

Phlox paniculata

Den botaniske slekten Phlox består av rundt 120 arter som tilhører familien Polemoniaceae. De fleste er hjemmehørende i Nord-Amerika, selv om de også finnes i Asia. De er årlige eller flerårige urteaktige planter, veldig populære for deres prangende blomsterstander hvis blomster er rosa, røde eller hvite. Det er noen som vokser til en maksimal høyde på 1,5 meter, men de fleste overstiger ikke 50 cm. Veldig interessant å lage fantastiske blomsterbed.

Tagetes

Tagetes

Tagetes, mye bedre kjent med navnene på Indisk nellike, indisk rose, kinesisk nellike, damascene eller tyrkisk nellike, er en slekt med årlige eller flerårige urteaktige planter som tilhører familien Asteraceae og består av 47 arter. Det er opprinnelig fra Mexico, og de er preget av å ha blomster på 2-3 cm i diameter, med veldig lyse oransje eller røde farger. I tempererte klima brukes den som en sesongbasert plante, siden den er følsom for kulde.

Hvordan reproduserer vårblomster?

Tagetes frø

Siden vi er på våren, livssesongen, er det på tide å forberede plantene. Nå er det beste tidspunktet å så og dermed få et større antall planter til svært lave kostnader. Selvfølgelig er det viktig at du vet at de fleste plantene jeg har vist deg er veldig billige, og kan koste mellom 1 og 2 euro per voksenprøve, men for den prisen kan du ha en konvolutt full av frø som vil bli planter.

Så hvordan blir de sådd? Selvfølgelig er det første du må gjøre å skaffe frøene. For å gjøre dette kan du gå til et barnehage, hagesenter og til og med en gårdsbutikk for å velge planten du vil ha i hagen din eller i en gryte som pynter uteplassen din. Når du har dem, Jeg anbefaler å legge dem i et glass vann i 24 timer, selv om dette er valgfritt, siden det er planter der spirehastigheten allerede er høy, men på denne måten sørger du for at alle eller 99% av dem vil spire.

Når dette er gjort, neste dag må du klargjøre såbedet. Som sådan kan du bruke fra tradisjonelle potter til frøplantebrett, gjennom melkebeholdere, glass yoghurt, … hva du foretrekker. Selvfølgelig, uansett hva du bruker, må ha hull for dreneringEt permanent oversvømmet land kan være dødelig for vårblomstene.

Nå for det beste: fyll såbedet med underlag og så frøene. Siden de er veldig motstandsdyktige blomster, kan vi bruke hvilket som helst underlag, men hvis det er mulig, er det tilrådelig å blande det med 20% perlit eller noe annet lignende materiale slik at vannet renner raskt og fullstendig. Fyll såbedet helt, og legg maksimalt to frø i hver, atskilt fra hverandre. Du har det? Nå dekker de med litt underlag, nok til at de ikke kan sees eller vinden kan bære dem bort, og gi dem en god vanning.

Til slutt må du bare plassere såbedet et sted hvor solen skinner direkte, holde underlaget fuktig … og vent ca 2-3 uker, som vil være når de begynner å spire. Når de gjør det, la plantene vokse i en måned i pottene, og overfør dem til en større pott eller hagen.

Og klar. Hva synes du om disse vårblomstene? Kjenner du andre?