Skip to content

Våren er nesten her

26 de februar de 2021
  • Påskeliljer og stemorsblomster – ekte vårbønner! Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Laster ut og setter opp for Ozark Folk Center på Fort Smith Garden Show.
  • Påskeliljeoppføringer på Arkansas River Valley Lawn and Garden Show.
  • Håndlagde sederfuglhus, suet og fuglematere er laget av lokale håndverkere.
  • En hagehatt er en nødvendighet for en gartner – disse er stilin «.
  • Det tar mye krefter å lage utstillingshager til et show – det er ikke som å plante i en hage – selv om de sikkert får det til å se naturlig ut.
  • Denne kjekke utstillingshagen har blomstrende magnoliaer og en vannfunksjon.
  • Min siste anskaffelse fra blomsterutstillingen: en planter (greenman) planter med sukkulenter og kaktus.
  • En urte- og grønnsakshage.
  • Lokalt laget hypertufapotter er en fin måte å plante urter på.

I går forlot jeg hjemmet mitt i Maryland, hvor det var regn og grått og rundt 36 grader F, iført en vanntett, fôret kåpe, hansker og skjerf. I hagen min til sone 7 blomstrer snøklokkene mine, lønnene er knoppet og påskeliljene viser sitt grønne løvverk – omtrent 2 – 3 tommer høyde. Flyet mitt stoppet først i Detroit der bakken ovenfra var hvit, siden de har et snødekke der. Neste stopp var Saint Louis, Missouri, og vi landet blant virvlende snø, de hadde en snøskall bare for oss, så vi måtte fjerne isen. Endelig destinasjon, Little Rock, vi sank ned over brune felt og trær som viste ny grønn vekst. Vår har sprunget her!

Hagevenninnen min, Tina Marie Wilcox, hentet meg i en dobbelt-førerhus, pick-up truck som dro en trailer full av planter og satte opp for en messe på Arkansas River Valley Lawn & Garden Show i Fort Smith. Da vi kjørte nedover motorveien, la jeg merke til hvordan påskeliljene er i full blomst, stemorsblomster florerer og trær er spirende og begynner å løpe ut. Da vi stoppet til lunsj, måtte jeg ta av meg den tunge genseren og reiste resten av turen i skjortearmene. Selv om vi ennå ikke har nådd vårjevndøgn, som er 20. mars i år, er våren absolutt i lufta.

Og hvilken bedre måte å bruke det på? Hvis du ikke kan være i hagen (gruven min var altfor våt til å mute rundt i), hvorfor ikke besøke en av hageshowene som skjer over hele landet? Fort Smith-showet er egentlig ikke veldig stort, men det er fullt av lokale folk, og vi har alle det samme til felles: hagearbeid. Det fantastiske med dette showet er at det settes opp av Arkansas River Valley Master Gardeners – og hvilken gruppe de er. Jeg har hatt glede av å jobbe med Master Gardeners over hele USA, men dette er en av de mest driftige, hardtarbeidende og morsomme gruppene jeg kjenner. Det er som å komme tilbake for å se gamle venner – og ikke bare det – de mater alle leverandørene under showet. Jeg elsker at de kommer med gryter med suppe, chili, lapskaus, salater og smørbrød, for ikke å nevne dessert!

I dag er oppstillingsdagen, og når lastebiler og tilhengere og varebiler ankommer, møter ARVMG kjøretøyene og hjelper oss muntert med å losse. Det er morsomt å gå rundt og se alle leverandørene sette seg opp – som en gammel hjemmeuke. Jeg har allerede lagt til en fantastisk planter, som er et bladformet plantet med sukkulenter og kaktus. Det er alt her fra små utstillingshager, utendørs bygninger, regnfat, hagepynt, keramikk, hagehatter og verktøy, bøker, blomsteroppvisning, lokale hagerelaterte organisasjoner og virksomheter og mer.

Foruten å selge og snakke om urter, vil jeg holde foredrag sammen med en rekke andre kjente høyttalere, som vil snakke om emner fra forplantning til hypertufa. Du kan gå online www.fsgardenshow.com og se tidsplanen. Jeg skal snakke på lørdag: Så dine egne urter; Søndag: Urteblandinger og med Tina Marie Wilcox på Elder, Årets urt 2013. Så kom ut, la deg inspirere og feire begynnelsen på en ny hagesesong!

Neste stopp er Ozark Folk Center hvor jeg vil undervise i en tre-dagers klasse «Herbs Hands-On!» til folkskolesesjonen i år og deretter Medicinal Herb Seminar and Fottur med Rosemary Gladstar og Steven Foster. Sjekk ut disse arrangementene på www.ozarkfolkcenter.com.