Skip to content

Veien til naturlige frø: hvordan lage en frøbank

21 de juni de 2021

Det er mange grunner til å skaffe seg din egen naturlige frø og den viktigste ligger i den genetiske modifiseringen som de fleste frøene som blir kommersialisert har.

Når det gjelder å komme tilbake til økologisk landbruk, er det viktig å ha en frøbank for å sikre at plantene ikke presenterer noen form for genetisk endring mens vi vil oppnå produkter av god kvalitet.

Steg for steg

Frø

Tanken er at den frøbank være så heterogen som mulig, så den inkluderer frø av forskjellige grønnsaker og frukt. Det er også bra å inkludere lokale plantefrø da vil vi sikre planter av god kvalitet som tilpasser seg uten problemer til habitatet.

Når du starter frøbanken, er valg av frukt viktig, siden det alltid vil være nødvendig å velge de som er store og har gode forhold. Prøv å velge frukt som lukter godt og ser enda bedre ut, de som er vanlige og ikke er deformerte og også de som er større Det er også de som inneholder mest næringsstoffer.

Regelen er enkel: de beste fruktene inneholder også frø av beste kvalitet. Når det gjelder salat, løk og andre avlinger der frøene er i blomstene, vil det være nødvendig å velge frøene til blomstene som vokser senere.

Utvinning og lagring

Frø

Ekstraksjonsprosessen gjentas i et stort antall planter. Frøene hviler inne i fruktene, så du må bare åpne dem og deretter trekke ut frøene, rengjøre dem med vann og la dem tørke på et tørt og ventilert sted, enten i solen eller i skyggen. Frøene må tørkes fullstendig, og du må unngå å legge igjen fuktighet i dem, da dette kan føre til at de råtner eller spirer tidligere enn ønsket. En god metode for å sjekke om frøene er helt tørre, er å ta dem og prøve å bryte dem ved å brette dem. Hvis de går i stykker, er de tørre.

Når du er klar, er det på tide å redde dem. Du kan velge en papir- eller tøypose og på et sted som er tørt, kjølig og mørkt. Disse posene er porøse og forhindrer at fuktighet samler seg i dem. Hvis du har mange frø, kan du lagre dem i lufttette glasskrukker.

Ikke glem å skrive ned referansene til hvert frø, alltid inkludert navnet på frøet, pakkedato og alle detaljene som hjelper deg på såtidspunktet (opprinnelse, fruktens tilstand på tidspunktet du får frø , etc.).

Hvor lenge vil frø i god stand? Her er en referansetabell:

1 år: løk
2 år: mais
3 år: ert, salat, bønne, pepper, gulrot, tomat, escarole.
4 år: chard, kål, spinat, bønne, kålrot, reddik, brokkoli, blomkål, bete, kålrot, bønner
5 år: selleri, aubergine, gresskar, melon, agurk, tistel, courgette, vannmelon