Skip to content

Velsmakende for vinterretter

22 de februar de 2021
  • Vinter salte, Snowmageddon-stil. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Oppbevar tørket vintersalt i en mørk glasskrukke.Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Velsmakende stjerner i denne oppskriften på Vegetarisk chili. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

Jeg har diskutert de robuste urtene for oppvarming av vinterretter i bloggene mine i januar og en del av februar, og Savory er min siste, men ikke minst, oppføring. Jeg tror at salte er en underutnyttet urt i Amerika; det er lett å dyrke og gir en fantastisk pikant. Den er omtalt i min Veggie Chili-oppskrift sammen med hvitløk, koriander, persille, paprika og bittersøt sjokolade – så lag denne oppvarmende vinterrett til din valentine!

Velsmakende
Bladene av tørket salte er ganske nålaktige. Oppbevar dem hele, og smuldre opp i oppskriften etter behov.

Smakene er noen av de mest mottagelige og nyttige urtene i hagene våre. De er like tilpasningsdyktige i sine voksende krav som i rettene de smaker. Både velsmakende (Satureia montana) og sommersalige (Satureia hortensia) er kjent for sin tilknytning til bønner. Jeg er enig i at de tilfører bønneretter mye, men begrenser ikke bruken til dette. Disse urtene er deilige med kål og rosenkål, veldig gode med kjøtt, spesielt svinekjøtt og kalv, og fantastiske med mais. De tilbyr tomater en fin forandring fra basilikum og merian eller oregano, og poteter en hvile fra persille og gressløk.

Uten å endre arten av en bukett garni, kan enten salte brukes til å styrke milde urter eller for å gi en mykgjørende effekt til de mer robuste urtene. Sommersalig har faktisk en smak som minner om aromatisk merian og timian sammen, en blanding av søt og krydret smak. Om vinteren velsmakende dominerer de pepprende og harpiksagtige tonene, noe som gir den en hjerteligere karakter.

Tidligere ble velsmakende poultices brukt til behandling av forkjølelse og brystplager, og velsmakende te ble gitt for kolikk og flatulens. Kanskje påvirket denne bruken tyske kokker til alltid å legge til salte, som de kaller Bohnenkraut, bønneurten, til bønneretter. Men smakene gir kokken enda flere dyder: allsidighet, enkel kombinasjon med andre urter, god smak når den tørkes, og bonusen at den er lett å dyrke.

Vinter velsmakende
Vinter velsmakende.

Både vinter- og sommersalige har et beskjedent, men behagelig utseende. Vinterkål er en flerårig og vokser omtrent ti til tolv inches høy med tykt sett, blanke dypgrønne blader. Den er godt formet og dekorerer den permanente hagen vår, spesielt når den er dekket av små blomster som biene svever i flere timer. Sommersalig må sås hvert år. Denne årlige kan vokse opp til to meter høye med ømme rødlilla stengler som har en tendens til å synke. Bladene er grønne, ofte lett farget med rødt, og er plassert langt fra hverandre. Blomstene på begge plantene er delikate, og varierer i farge fra hvitt til blekrosa og lavendelblått.

Vegetarisk chili
Denne hjertelige, tilfredsstillende chilien er laget med tofu eller tempeh. Få oppskriften …

Vinterkål er hardfør og vil vokse nesten hvor som helst. Et sted i full sol vil gi god, velsmakende vinter hvis røttene holdes fuktige og bladene holdes tørre. Denne buskede planten vokser ganske sakte og vil ha færre blader etter to eller tre sesonger. Rotdeling eller lagdeling (dekker en del av en stilk med omtrent en tomme jord for å produsere nye røtter) er de beste måtene å holde en sunn forsyning av vinterkrydder.

Smakene tørker veldig godt og beholder mye av essensielle oljer. Gjør noe av hver sort på samme måte, ved å spre kvistene på skjermer eller i flate kurver, eller ved å henge flere stilker sammen opp ned på et tørt sted borte fra solen. Sommersalig er best når den første høsten tas før plantene blomstrer. Hele planten kan trekkes opp og tørkes på sensommeren. Vinterkål kan kuttes ned hele sommeren, men igjen høstes den best like før blomstring. Jeg ser frem til å bruke denne robuste velsmakingen i de varmende vinterrettene mine.

Bruk av salvie i varmende vinterretterMer robuste urter …

• Bruk av salvie i varmende vinterretter
• Rosemary: A Robust Herb of Winter
• Enestående oreganoer og mild-manert merian
• Timian, en robust urt av mange bruksområder