Skip to content

Vent før du antar at kulden drepte rosen din

16 de februar de 2021

Selv om denne rosen ser død ut og ikke legger ut ny vekst som noen andre, er det for tidlig å vite helt sikkert at den faktisk ble drept om vinteren.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesSelv om denne rosen ser død ut og ikke legger ut ny vekst som noen andre, er det for tidlig å vite helt sikkert at den faktisk ble drept om vinteren.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesI forrige måned snakket jeg om å kutte noen av rosene mine ned til bakken fordi vinteren hadde drept toppen. Jeg nevnte også at jeg på nesten alle allerede så ny vekst komme opp fra bakken, og det er en av grunnene til at jeg ikke var bekymret for å kutte så hardt.

Dette innlegget vil jeg snakke om rosene som ser døde ut, men som ikke setter ut ny vekst fra bakken. Eller i det minste ikke ennå.

Det virker logisk at når våren er på vei og alt begynner å vokse, at alle rosene som fikk toppene drept om vinteren, nå skulle legge ut ny vekst. Eller i det minste de neste ukene når vi virkelig kommer inn på våren her i upstate South Carolina. Man skulle tro at hvis ingen ny vekst var synlig i begynnelsen av mai (vår toppblomstringstid), ville det være fornuftig at rosen var død, og det beste å gjøre var å grave den opp.

Interessant erfaring forteller meg noe annet.

For omtrent 8 år siden hadde vi en lignende vinter som den vi nettopp hadde. Dette var da jeg fremdeles hadde rosebarnehagen min Ashdown Roses. Kom våren hadde vi det som så ut som døde roser overalt. Vi kuttet den døde veksten tilbake til bakken akkurat som jeg gjorde i år og ventet på å se om noe skjedde. Kom i midten av mai hadde flere ikke spiret noen, men av en eller annen grunn kom vi ikke til å grave dem opp. Hovedsakelig fordi det er den travleste tiden i barnehagevirksomheten, og vi hadde andre ting å gjøre. Jeg skjønte at døde roser kunne vente.

Det var rundt slutten av juni før vi endelig hadde sjansen til å komme oss ut og «rydde opp» blant rosene som var permanent plantet i bakken. Vi la ut med spader i hånden for å finne ut at vi bare skulle grave dem opp og deretter eventuelt plante om nyere. Mye til vår overbevisning, mange som så døde tilbake i mai, spiret nå ny vekst fra bakken. Veksten var ikke veldig høy, så vi visste at den nettopp hadde startet og ikke var noe vi overså en måned tidligere.

Vi lot selvfølgelig de være alene og bestemte oss også for å la alle være alene som ennå ikke hadde spiret vekst. Interessant nok i løpet av de neste flere månedene begynte også mange av dem å vokse igjen. For å være sikker på at noen ikke gjorde det, og i september gravde vi dem opp, men ved å vente sparte vi ganske mange roser. Neste sesong var de fine og blomstret igjen.

Når du vandrer rundt i hagen din i år og tenker at du har døde roser, anbefaler jeg deg å være tålmodig. Som jeg nevnte, er min toppblomstring vanligvis tidlig til midten av mai. Mange av rosene avslørte ikke nytt liv før 6-8 uker etter det. Bruk den måleren etter normal toppblomstringstid for å finne ut hvor lang tid det kan ta før tilsynelatende døde roser overrasker deg med nytt liv.

Glad Roseing
Paul