Skip to content

Vet du hva de beste spiselige røttene er?

15 de juni de 2021

Mange ganger spiser vi grønnsaker, og vi skjønner ikke at de virkelig er plantens røtter, og at det er de som absorberer næringsstoffene fra jorden for å innlemme dem. Vi er vant til at planter normalt har sin spiselige frukt og det er ikke roten som spises.

Mange grønnsaker produserer en fortykning av røttene, slik at ulike næringsstoffer som planten trenger og disse næringsstoffene kan grupperes bedre kan konsumeres av mennesker, i tillegg til å gi verdifulle mineraler og vitaminer. Vil du vite hvilke som er de beste spiselige røttene?

Spiselige røtter

Disse røttene har ganske mange klassifiseringer. Først finner vi de som er forgrenet, det vil si at de vokser på samme måte som grenene og bladene på trær. De utilsiktede er røttene som dannes i forskjellige deler av planten, til slutt napiformene, som er de som vokser med en tykkere hovedrot og hvor maten og vannet som er nødvendig for å mate resten av plantene, akkumuleres.

Blant de mest berømte og konsumerte spiselige røttene rundt om i verden har vi:

Gulrot

gulrøtter er kjent over hele verden

Den mest kjente i hele verden. Det er en av de beste spiselige røttene og konsumeres på alle steder på jorden. Det er en kilde til vitaminer og skiller seg ut for tilstedeværelsen av mer langstrakte og oransje røtter. Ja, selv om det virker rart, gulroten vi spiser og som vi legger i salater, det er ikke noe mer enn roten til gulrotplanten.

Gulrot har mange fordeler: det reduserer sjansene for sporadisk forstoppelse, reduserer magesmerter, er vanndrivende mat, er gunstig for huden, lindrer luftveisprosesser, senker kolesterol og er bra for blant annet synet.

I tillegg kan gulrot konsumeres på mange måter: rå, i juice, salat, kokt, dampet, stekt, etc.

Kålrot

kålrot

Kålrot er også ganske tykkede og avrundede røtter som er hvite i fargen. Bladene på kålrotplanten kalles kålrotgrønnsaker og spises også i salater. For å konsumere dem må de være friske og i god stand. Den vanligste måten å spise dem på er rå, siden du bedre kan absorbere fuktighetsegenskapene deres, vitamin C, fiber og mineraler som kalsium eller magnesium.

Reddiker

reddiker må være veldig frisk

Denne roten og grønnsaken er knallrød i fargen og kan sees i salater. På den ene siden har den vitamin C, og dette gagner folk takket være antioksidantvirkningen. Også den er rik på fiber og hjelper til med fordøyelsen, og den har mange mineraler, som jod og kalium. Radise gir vanndrivende egenskaper og hjelper deg med å gå ned i vekt.

Knoller

potetkassavaen er knoller

Knollene er funnet under jorden og er også spiselige. Den mest kjente er poteten, siden den konsumeres over hele planeten. Poteten har mange muligheter på kjøkkenet. Den kan dampes, stekes, kokes, stekes osv. Det sies at de ikke er ordentlig røtter, men det De er fortykkede stilker som utfører de samme funksjonene som røttene. Som et eksempel bortsett fra poteter, finner vi søtpoteter, kassava eller maniok.

De har svært gunstige egenskaper for helsen, siden de er rike på sunne kalorier. Cassava skiller seg ut for sitt høye innhold av karbohydrater og reduserer nivået av kolesterol. I tillegg har den fiber, den har vitamin K, mineraler som magnesium og kobber, og det er bra for influensa. Det anbefales til disse menneskene som driver med sport og gjør store fysiske anstrengelser på grunn av det høye mineralinnholdet og den store mengden energi den gir. Det er også bra for å redusere stress og angst.

Andre spiselige røtter

Blant de spiselige røttene vi finner rødbeter, løk, hvitløk, selleri, pastinakk eller purre. De er sterkt vanlige i kjøkkenene på halve verden og blandes for å gi smaker til forskjellige retter, for eksempel gryteretter, sauser og tilbehør til kjøtt og fisk.