Skip to content

Vintreet

15 de juni de 2021

Vi har alle spist druer på en gang, og vi har snakket om planten som produserer dem, vintreet. Men helt sikkert du vet ikke helt detaljene og egenskapene.

Vintreet er en blomstrende plante, det vil si en angiosperm, som tilhører klassen dicots, fra underklassen med enklere blomster (choripetalae), men i gruppen med kalyx og corolla (Dyalypetalae), det vil si den mest avanserte. Dens vitenskapelige navn er Vitis Vinifera. Vil du vite alt om dette anlegget?

Vine morfologi

vintreet har forskjellige symptomer hvis det mangler næringsstoffer

Vintreet tilhører rekkefølgen av treaktige planter, så det har vanligvis en ganske lang levetid. Det er relativt enkelt å finne et vintreet som er mer enn 100 år gammelt. Hans ungdommelige periode består mellom 3 og 5 år, så det er også ganske lenge å være en treaktig plante og ikke et tre. I løpet av ungdomsfasen kan den ikke produsere blomster.

En av de spesielle egenskapene til vintreet er at det har et rotapparat som utvikler seg gjennom årene og bidrar til å utforske terrenget med mindre detaljer enn et gress. Fordi stammen, grener, grener og epigealapparat ta lang tid å utvikle segHvis denne planten lider av skade, kan den ikke fornyes like lett som om den var en urteaktig plante.

Behovet for å holde den i live om vinteren eller tørke gjør treaktige planter mer krevende når det gjelder klima og fruktbarhet, slik at de ikke lever for høyt eller for nær stolpene eller i ørkener som gress kan.

Organer og funksjoner

druene når de er umodne har mye klorofyll

Som vi vet, ved hjelp av røttene, opprettholder plantene seg selv og innlemmer den nødvendige maten for å utvikle seg og for å kunne utføre fotosyntese. Stammen og grenene på vintreet er kjøretøyene som transporterer nødvendig fuktighet og mineralsalter til hele planten. Bladet, i dette tilfellet, det er det viktigste organet i vintreet, siden de har ansvaret for å transformere rå saft til bearbeidet saft, og i tillegg har de ansvaret for å utføre de vitale funksjonene til planten: transpirasjon, respirasjon og fotosyntese. Takket være bladene kan vintreet danne molekyler av syrer og sukker fra oksygen og vann. Disse molekylene akkumuleres i druekornet, og det er det som gir den sin karakteristiske smak.

Klorofyll det er ansvarlig for å fange solstrålene og nok energi til å utføre alle prosessene som er viktige for planten.

Drue modning

Vintreet vokser sakte

I mars måned, når varmen begynner å bli lagt merke til, setter sagen i bevegelse og den såkalte «gråtingen» av vintreet produseres, som kommer til uttrykk gjennom frukten. Først er frukten mettet med klorofyll og har en veldig grønn farge. Når druen er grønn og umoden, inneholder den en stor mengde vinsyre, eplesyre og noen sitrussyrer.

For at druen skal utvikle syrene som er nødvendige for å ha en god smak, må forholdene for lys, temperatur, solstråler og fuktighet være tilstrekkelig. Når druen skifter farge, det kalles veraison. Hvis den har en så sterk grønn farge fordi den er mettet med klorofyll, blir den gul hvis druesorten er hvit, og den blir rød hvis sorten er rød.

Når druen modnes, reduserer syrene de hadde, konsentrasjonen og sukkeret fra den vanvittige aktiviteten som bladene utøvde ved prosessen med fotosyntese, økte. Et annet organ av vintreet som gir druen søtheten er kofferten. Derfor er et vintreet som er ganske gammelt i stand til å generere søtere druer og på en mer konstant måte.

Når du går helt inn i frukten, er det nødvendig å gjøre en første inndeling mellom det som er «stilken», eller den treaktige delen som danner rammen av gjengen og druekornet. Kornet (det kan sies at det er druen i seg selv) er delt inn i hud, masse og frø.

For de som liker vin, bør de vite at huden (også kalt skinn) er den som inneholder en stor del av fargestoffene og aromaene som senere har i vin. I massen er det hovedkomponentene i mustet (i utgangspunktet vann og sukker) og som, gjennom gjæring, blir forvandlet til vin. Pips eller frø finnes i massen og varierer i henhold til variantene, til og med å finne druer som inneholder dem. De har et veldig hardt lag og gir viner tanniner.

Vinesorter

Vinesorter

Vitis Labrusca: Labruscoideae americanae-serien; for eksempel kommer Isabel-druen fra denne arten.

Vitis Rupestris: Grotteserie. Opprinnelig fra halvtørre alluviale land, har det gitt mange grunnstammer.

Riparia Vitis: Ripariae-serien. Opprinnelig fra mye kjøligere regioner, har det gitt mange grunnstammer og vindruer (direkte produserende hybrider).

Vitis Berlandieri: Cinerascentes-serien. Innfødte til tørre regioner og kalkholdige jordarter; det har vært transcendentalt for oppbygging av grunnstammer som er motstandsdyktige mot klorose og tørrhet.

Vitis Vinifera: det er det vanlige vintreet.

Klimakrav for god vekst

klimaet er veldig krevende for vintreet

Som nevnt før avhenger vintreet veldig nøye av de klimatiske forholdene det er funnet i. I de mer fjellrike områdene kan vi bare finne vingårder opp til en viss høyde, siden de ikke kan vokse høyere. Det er klimaet som pålegger høyden.

Høyde- og breddegrenser overskrides i mange regioner, siden områdene med høyest planteeffektivitet er studert og er plassert i meget godt orienterte bakker. For at vintreet skal være en garantert suksess, må det utvikles i områder der det ikke er mange vinterfrost, og de påvirker ikke sukkerinnholdet i planten.

Når veldig lave temperaturer er nådd om vinteren, kan vintreet motstå ned til -20 ° C. Hvis det ble utsatt for lavere temperaturer, ville det lide alvorlig skade. Hvis eksponeringstiden er kort, vil det oppstå lettere skader som nekrose i medulla og mellomgulv. Imidlertid hvis tidspunktet for eksponering for så lave temperaturer ville være knoppenes død på ett år gamle skudd.

Som middel mot frost har vi kunstig tåke og vanning med sprinkler. Det andre er veldig effektivt, men veldig dyrt, selv om installasjonen brukes mot is, som sommervanning og som et middel til bekjempelse av parasitt.

Bakgrunngjødsel

bakgrunnskompost for vintreet

Bunngjødsel for vintreet har som mål å berike jorden til en viss dybde. Næringsstoffene fondet befruktes med er: fosfor, kalium og organisk materiale. Når bunnen er befruktet til en viss dybde, ikke noe dypt arbeid kan gjøres igjen.

Etter kompostering tilføres store mengder gjødsel (om mulig opptil 50 tonn gjødsel per hektar). Anbefalt dose fosfor rundt 600 kilo per hektar og fosfor, kan være veldig høyt, hvis det er snakk om land med høy kaliumretensjonskapasitet, eller veldig lite, hvis landet er løst: 200-2000 kg per hektar.

Hvordan gjødsle vingården

nitrogengjødsel

Når våren kommer, er det normalt at nitrogengjødsel administreres, som blir assimilert litt etter litt. Gjødsel skal påføres om vinteren. Sommergjødsling med nitrogenholdige produkter vil forlenge vegetasjonen og berike nitrogeninnholdet i gruppene, noe som ikke anses ønskelig.

Hvis vintreet ikke har tilstrekkelig konsentrasjon av næringsstoffer, kan det presentere forskjellige symptomer på mangler som:

Mangel på nitrogen: Når vintreet mangler nitrogen, har det en lysegrønn farge på bladene og peduncleene blir røde. Uten tilstrekkelig nitrogen vil vintreet gi fruktbarhetsproblemer. Det vises vanligvis om våren.

Mangel på kalium: De apikale bladene blir rødlige og gulaktige. Hvis kalium mangler, er det en forsinkelse i modning. Denne mangelen vises vanligvis i juni.

Mangel på magnesium: Gule-rødlige nyanser vises mellom nervene. Det vises vanligvis etter frukten og under modning, spesielt på basalbladene. I ekstreme tilfeller kan det være tørking av rachiene og dårlig modning generelt.

Jernmangel: Vises vanligvis om våren til juni. Det kan føre til at blomstene faller og tilstedeværelsen av noen små korn som reduserer fruktbarheten.

Mangel på bor: En gul eller rød mosaikk vises på bladene, den granulære lemmen, den rillede bladkanten, karakteristiske deformasjoner og reduksjon i bladets dimensjoner. Det skjer i mai.

Vinesorter dyrket i Spania

vinrankesorter i Spania

Airén: Det er de fleste druer av La Mancha hvite viner og den med det høyeste volumet monovarietal vin over hele verden.

Albariño: Den produseres hovedsakelig på Atlanterhavskysten i Galicia. Typisk for kalde og fuktige områder.

Godello: Den dyrkes i Valdeorras, Orense-provinsen.

Macabeo-Viura: Grunnleggende utvalg av kvalitet Rioja hvite, så vel som cavas.

Muscatel: I utgangspunktet er det laget i mistela. Den dyrkes hovedsakelig i Valencia, Cádiz, Málaga og midtbassenget på Ebro.

Palomino: Det er den karakteristiske varianten av Jerez. Orense, León og Valladolid er andre provinser der Palomino dyrkes.

Parellada: Den dyrkes i de høye områdene i Catalonia. Det fungerer som en komplementær drue i utarbeidelsen av cavas.

Peter Jimenez: Den vokser hovedsakelig i provinsene Córdoba og Málaga.

Treixadura: Det er en annen galisisk drue som ligner Albariño, men mindre glyserisk og raffinert. Det er den tradisjonelle Ribeiro-druen.

Verdejo: Den hvite druen fra Rueda, Ribera del Duero og andre områder av Castilla.

Xarel-lo: Det utfyller veldig bra med andre varianter, spesielt i utarbeidelsen av cavas.

Med denne informasjonen vil du kunne vite mer om vintreet og hvordan planten vi drikker deilige viner fra fungerer.