Skip to content

Voksende buskeroser kan være en nederlandsk godbit!

16 de april de 2021

“Midtsommersnø”. Årets vinner av Golden Rose Of The Haag er en veldig enkel å ta vare på buskrose.Roser dukker opp overalt!Midt i Haag klatrer roser i en byhage.En benk i en bypark innrammet av roser som er enkle å pleie.“Midtsommersnø”. Årets vinner av Golden Rose Of The Haag er en veldig enkel å ta vare på buskrose.Roser dukker opp overalt!Midt i Haag klatrer roser i en byhage.En benk i en bypark innrammet av roser som er enkle å pleie.Jeg har lykken med å tilbringe litt tid i Holland på roseforretninger. Å se hager, besøke rosebarnehager som bedømmer de internasjonale roseforsøkene i Haag – det er en skitten jobb, men noen må gjøre det.

Det som har slått meg spesielt er den enorme bruken og aksepten av roser som busker her borte. Ikke bare i parker, men overalt.

I dårlige tider har jeg bodd hos og besøkt familie. Foreldrene mine er nederlandske og immigrerte til Amerika rett etter krigen. På grunn av dette har jeg kunnet bruke tid på å vandre i nabolag og små landsbyer. Overalt hvor jeg ser ser jeg roser plantet langs veikanter, utenfor ethvert «formelt» roseområde i parker og tilfeldig massert med andre planter i frimerke.

Onsdag kveld møtte jeg en av mine roseroppdretterklienter, Brad Jalbert fra Canada, og han bemerket det samme. Han hadde tilbrakt fire dager i Tyskland sammen med Thomas Proll, som er rosenoppdretter for Kordes barnehage. Brad ble også rammet av årsaksaksepten av roser og entusiasmen for å bruke dem bare som hageplanter. Kordes hadde sin rosefestival i helgen, Brad var der, og godt over 15 000 gartnere møtte opp.

Legg merke til at jeg brukte ordet «gartnere». Ikke “rosarians” eller “rose lovers”. Folk som liker alle aspekter av hagearbeid og er begeistret for roser da blomstrende busker kom til Kordes for å nyte dagen, se de nye rosene og stoppe og lukte på dem.

Samlet vokser alle disse menneskene disse rosene som busker i hagen, nyt dem og ikke bekymre deg over litt sykdom eller insektbit – akkurat som de ikke gjør på noen av de andre plantene i hagen. Mest sannsynlig på samme måte som du tenker på ikke-rose planter i din egen hage.

Det er nøkkelen. De ser ikke på dem som roser – noe som er skilt fra resten av hagen som skal holdes på et annet nivå av perfeksjon enn andre planter. Faktisk ikke tenk på dem mer enn du gjør noen annen plante.

Noen ganger føler jeg at vi føler press for å ha perfekte roser. Hvis ikke, har vi på en eller annen måte sviktet som gartnere. Hvis azaleaene, tomatene, staudene eller andre plantene har en napp på et blad eller litt sopp, trekker vi bare av det og vet at «det vil komme over det».

Roser vil også komme over det. Ta en leksjon fra nederlenderne. Planter roser uten å tenke på dem som roser. Hvis noen kommenterer at rosene dine har en liten ufullkommenhet, så fortell dem at du dyrker dem i «nederlandsk stil». Så gi dem en Heineken og en stol i hagen for å nyte dagen. Det er det familien min gjør.

Glad Roseing

Paul