Skip to content

Wild Bergamot eller Purple Bee Balm (Monarda fistulosa)

20 de februar de 2021
  • Denne stativet til M. fistulosa, som er i full, varm sommersol, når en god fire til seks meter høy. Klikk på en annen piksel for å forstørre og lese bildetekster. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Som du kan se, ser villbiebalsam veldig ut som de kultiverte biebalsamene. Du kan enkelt se forskjellen når de blomstrer … og etter aromaen. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Villbiebalsam tiltrekker pollinatorer som galne. Denne store lappen bugner ganske enkelt av aktivitet fra morgen til skumring – alle typer bier og veps, sommerfugler og møll, kolibrier, spesielt kolibri-møll tiltrekkes av denne prangende planten. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

Forrige blogg skrev jeg om den rødblomstrede biebalsam (Monarda didyma) og lovet at jeg skulle skrive om den salte, ville biebalsam (Monarda fistulosa). Så som du kan se på bildet her – er det fortsatt grønt – selv om det vil bli dekket av lavendelblomstrer i neste måned. Den er omtrent 4 meter høy nå og kan nå 5 til 6 fot når den blomstrer. De lurvede, purpurfargede blomstene varer i minst en måned til 6 uker og tiltrekker pollinatorer av alle slag i overflod.

De fleste av monardene, bortsett fra den rødblomstrede M.didyma, er skarpe og smakfulle i smak, og bør derfor brukes i salte retter i stedet for søtsaker. Monarda fistulosa, også referert til som lilla biebalsam og vill bergamottinneholder carvacrol som gir den en krydret smak som ligner på gresk oregano. De skarpe, hakkede bladene kan tilsettes supper, lapskaus, bønner, marinader, tomatsaus og med egg, sjømat eller kjøtt. Bruk den hvor som helst du bruker oregano eller salte. Jeg liker å hogge den og spre den over pizza, pasta og kornretter.

Siden jeg har det i overflod, har jeg brukt det i mange retter i det siste. Det lager en ond salsa verde – jeg har kombinert den med persille og korianderblader for en sør-for-grensen salsa–Og jeg har kombinert den med hvitløkssennep, tresorrel og kyllingurt for en vill ugress salsa. Begge var drapsmenn gode. Jeg la hvitløk og olivenolje til begge deler; nøtter og / eller parmesan er valgfritt.

En annen bonus på biebalsamene, og mest sannsynlig der den får navnet sitt, er at bladene er gode for å lindre bie- og vepsestikk og insektbitt. Jeg har brukt det mange ganger, og det virker, lindrer smertene nesten umiddelbart, og det reduserer hevelse og eventuell kløe. Du kan ta noen blader og brusie dem i hendene og gni dem på brodden. Jeg foretrekker en grøtomslag – og når jeg er utendørs – jeg tygger bare noen få blader og legger dem på området og knytter bandanaen min rundt den for å holde grøtomslag på plass. Hvis du er i nærheten av huset, kan du alltid gå inn og hogge bladene og bruke dem, innpakket med en ren klut. Søk på nytt etter behov.

Mange indianerstammer brukte det mot forkjølelse og hoste, så vel som magesykdommer, hodepine og for hudproblemer. Den har betennelsesdempende og antioksidantegenskaper og har blitt brukt som et vanndrivende middel.

Foruten å tiltrekke pollinatorene våre og den kulinariske og medisinske bruken av monarda, er det bare nydelig i hagen. Denne herlige og nyttige urten er blant mine ti beste urter å dyrke. Imidlertid vil jeg gi deg et forsprang for å passe deg da det er invasivt. Jeg flyttet noen frivillige planter til en seng langs oppkjørselen for noen år tilbake. Den strekker seg nå rundt 15 fot med 8 fot – husk at den er et medlem av myntefamilien – så legg den der du ikke har noe imot at den blir vill.

Her er en artikkel jeg skrev om monardasene i fjor sommer da de sto i full blomst; ta en titt på hva du kan forvente. / vare / 61576 / monarda-spp