Skip to content

Wild Tomatillo (Physalis philadelphica)

5 de juni de 2021

Anlegg Physalis philadelphica, tilhører Solanaceae-familien, kalles også «grønn tomat, mais, vill tomatillo eller skall «; arter med et bredt genetisk utvalg.

Dette er fordelt over hele det meksikanske territoriet i en høyde mellom 8 og 3 350 meter over havet. .gjenkjenner åtte kategorier: Arandas, Manzano, Milperos, Puebla, Rendidora, Salamanca, Silvestre og Tamazula. De har ikke blitt studert agronomisk og genetisk.

Kjennetegn

plante kalt tomatillo eller Physalis philadelphica

På Antillene, Mellom-Amerika, Sør-Amerika og USA ble det tilfeldigvis introdusert. Denne 1 m høye planten, forgrenet, med ensomme blomster, glatt og rund stilk med blader 1,5 – 4,5 cm brede med 3,7 – 7,9 cm lange, hvis frukt er en bær på 1,5 cm i diameter, den er kjent og dyrket av aztekerne siden før-colombiansk tid.

Blomster årlig og er vanlig i åker, vannet avling, langs veikanter, våte jord og grøfter. Frukten er spiselig med en noe sur smak; det brukes medisinsk eller som fôr. Den vokser i jord med sur, alkalisk eller nøytral pH; med leirete og fuktig tekstur, selv om den er utsatt for vannpytter, er det derfor viktig med drenering av området der den plantes.

Bruk av Physalis philadelphica

Dette er eldre enn tomaten, bruken i Mesoamerika var vanlig ved tilberedning av sauserNår den ble ledsaget av chili, ble den krydret karakteren av dette redusert. Med den rå eller kokte tomaten lages den til kjøttdeig og puré som fungerer som en base; Slik er tilfellet med den grønne sausen som brukes i gryteretter eller som ledsager til måltidene.

Dehydrering av frukten for bevaring er veldig vanlig, og varer mer enn tre måneder. Fremgangsmåten er enkel, du bare utsetter deg for solen i en viss tid. Ifølge eksperter er prisen på tørket tomat høyere.

Navnet stammer fra Nahuatl «tomatl», et ord som vanligvis brukes til planter med bær, vannaktig masse og mange frø. Også villformen kalles «tomat de milpa eller miltomatl», mindre enn den vanlige.

Tomaten tilskrives en uendelig mengde medisinske egenskaper. Frukten og bladene er gunstige for magesmerter, hodepine og ubehag forårsaket av hemoroider. Saften er nyttig for en halsinfeksjon; kusma herdes ved å smøre frukten med salt og plassere den som kompress.

en plante som gir en slags tomater som er veldig forskjellige fra resten

Kokte kaliker anbefales for diabetes; disse mørner også kjøtt, smaker og motvirker hårtap. For å bekjempe rynker og tørr hud. Kulden hos nyfødte og skyen i øynene lindres ved hjelp av tomatjuice. Roten beroliger kolikk, diaré og gastro-hepatisk krise; det er også et vanndrivende middel.

Tomaten lider av forskjellige sykdommer og blir angrepet av skadedyr som parasitter, ormer som klekker i blomsten, og insekter (bladlus) som vanligvis utryddes med insektmidler og kjemikalier. Frost og regn skader frukten og forårsaker helt eller delvis tap av innhøstingen.

En av de mest fremragende egenskapene til sjangeren Physalis Det er dens kuleformede kalyx, som under modningsprosessen dekker frukten. Blant grønnsakene av stor verdi og økonomisk betydning i Mexico, skalletomaten opptar femteplassen i henhold til dyrkingsområdet. Det er i dette landet hvor det er et markert mangfold, og dette skyldes arten av arten som ligger på dens territorium.

Taksonomiske kontroverser har oppstått for å anvende produksjonsteknikker og bruke dens ville arter, som har en ubestridelig næringsverdi, og i sin tur kondensere stoffer med uovertruffen medisinsk kostnad, for eksempel withanolides med stor kreft kreft; flavonoider som vi vet er naturlige antioksidanter, vitaminer og folsyre som er konsentrert i denne frukten og gjør Physalis philadelphica til et attraktivt utvalg for forskere i hjemlandet.

I det meksikanske dietten, tomaten har eksistert siden eldgamle tider. Dette er demonstrert i de arkeologiske studiene som ble gjort under utgravningene i Tehuacán-dalen, hvor det ble funnet spor som befolkningen matet på planter, inkludert Physalis philadelphica.