Skip to content

Zen Garden

13 de februar de 2021

David Besozzi bor og hager i Glenville, NY.

«Jeg begynte i 2007 og hadde behov for noe landskapsarbeid etter å ha fullført byggingen av en ny garasje. Jeg tildelte ikke midler til landskapsarbeid i mitt opprinnelige budsjett, og så begynte jeg med en trillebår og en spade det som har blitt min hobby og lidenskap.

I begynnelsen valgte jeg å gå med en hage i japansk stil, en som etterlignet en karesansui – en stein- eller zenhage. Selv om det sentrale trekket i hagen ville være en tørrstrømsseng, dikterte hagens topografi at kantene på hagen ville skråne eller gå inn mot tørrstrømssengen. Jeg plantet så en rekke planter langs disse kantene.

Gjennom årene har jeg eksperimentert med forskjellige planter. Hagen har blitt mer lyssky over tid, derav bruk av mer skygge tolerante planter etter hvert som tiden har gått. Planting inkluderer mange forskjellige verter, japansk skoggress, einer, klumpende bambus, astilbe, corabell og mye mer. En dverg japansk lønn fungerer som et fokuspunkt nær sentrum av hagen.

I tillegg er det noen flere lanterner i hele hagen: en kort yukimi-lanterne, mioshi-stolpelanter, tachidoro sokkellantern. Det er også en Buddha-statue som forankrer den ytterste enden av hagen, og en Gaunyin-statue som stirrer mot Buddha fra den andre enden. Jeg inngjerdet også i hagen og konstruerte en serieporter, et månevindu og en sukashigaki-stil «se gjennom gjerdet.»

Over tid har hagen fortsatt å vokse i størrelse. En kaiyu-shiki-teien-stil, eller spasertur hage har utviklet seg langs den andre siden av garasjen min. Dette området ble en gang brukt til å parkere en bobil, men utvikler seg nå sakte til en naturlig utvidelse av hagen.

Gjennom årene har hagen blitt viktig for meg på mange måter. Først oppfylte det et behov for å saliggjøre eiendommen min. Enda viktigere, det har kommet for å opprettholde min kjærlighet til hagearbeid, en kjærlighet som jeg riktignok ikke hadde før 2007. Dens bevis på kraften som naturen kan ha over menneskets tilstand. Som et resultat av disse bestrebelsene bestemte jeg meg for å gi hagen navnet Songni Yuan. Oversettelse: Pine Mud’s garden. Pine Mud har lenge vært mitt kinesiske navn (gitt meg mens jeg studerte kinesisk på college). Hva kan være mer hensiktsmessig.

For å finne ut mer og lese historien til hagen og alle dens planter og funksjoner (samt besøk til andre japanske hager), sjekk ut hagebloggen jeg vedlikeholder (egentlig en hagedagbok): My Zen Garden.

Forresten, jeg har møtt Stan Hobbs (et annet emne fremhevet på GPOD her) og besøkt hagen hans. Vi bor begge i samme by – uvanlig at det ville være to veldig fine hager i japansk stil på et så lite sted. «

Har du en hage du vil dele? Send 5-10 bilder og en kort historie om hagen din til [email protected]. Ta med hvor du befinner deg!

Har du en mobiltelefon? Merk bildene dine på Instagram eller Twitter med #FineGardening!

Du trenger ikke å være profesjonell hagefotograf – sjekk ut tipsene våre om hagefotografering!

Mottar du GPOD på e-post enda? Meld deg på her.

138138