Skip to content

Å dyrke og ta vare på Cockscomb

21 de juni de 2021

Dette er en av de mest nysgjerrige blomstene som finnes, og kronbladene fordeles på en slik måte at det minner oss mye om en del av et kjent dyr: hanen. For å være mer spesifikk, refererer vi til våpenet hennes, og det er derfor vår hovedperson kalles Hanekam.

Hvis du vil vite alt om det: dyrking, stell, sykdommer som kan påvirke det og mye, mye mer, ikke gå glipp av denne spesielle av denne utrolige og nysgjerrige blomsten.

Kjennetegn ved Cresta de Gallo

Rød blomst cockscomb

Denne planten er kjent under det vitenskapelige navnet Celosia argentea var. cristata. Innfødt til de tropiske områdene i Afrika og Asia, tilhører den Amaranthaceae-familien. Som de fleste av slektene til denne, er de urteaktige, med en livssyklus på bare ett år der den vil spire, vokse, blomstre, og når frøene modnes, vil den gradvis visne når den kalde vinteren kommer. Bladene er lange, lansettformede, med veldig godt merkede grønne nerver.

Blomstene, som kan være røde, gule, rosa eller oransje, vises på våren fordelt i oppreist, tett og fjæraktig blomsterstand. De blir lenge i planten; faktisk hvis temperaturene er varme kan vare opptil to måneder, som blir den perfekte unnskyldningen for å gi farge til terrassen eller terrassen i løpet av de dagene været følger 😉.

Hvordan dyrkes og bryr man seg om Cresta de Gallo?

Hanekam

Dette er en veldig enkel blomst å dyrke, selv om du ikke har mye erfaring med planter ennå. La oss se i detalj hvordan du får sunne og holdbare planter:

Reproduksjon

Og vi kommer selvfølgelig til å begynne med frøene. Hvis du ikke har voksen ennå, kan du kjøpe en frøpakke i hvilken som helst barnehage eller gårdsbutikk. Vel hjemme, anbefaler jeg at du legg i et glass med vann i 24 timer slik at du kan kaste dem som ikke er levedyktige, som er de som forblir flytende rett på overflaten; Dermed vil du kunne ha bedre kontroll over de du sår, de som med stor sannsynlighet vil spire om noen få dager.

Dagen etter blir det tid til å forberede såbedet. Alt kan tjene deg som sådan, men det anbefales på det sterkeste bruk frøplantebrett (av de som brukes til å så frø av hagebrukeplanter), siden denne planten har en høy spireprosent, og også en rask vekstrate. Hvis vi legger ett eller to frø i hver stikkontakt, kan de med hell transplanteres i individuelle potter eller hagen når de spirer. Ellers vil vi si at hvis vi sår mange i en gryte, vil Celosia forbli liten siden det ikke er mye plass der røttene deres kan vokse.

Så hvis du har frøplantebrettet, må du bare fylle alveolene med universal substrat for planter (eller hvis du foretrekker det, bland svart torv med perlit i like store deler), vann den godt og legg maksimalt 2 frø i hvert hull . Da må du bare dekk dem med et tynt lag med underlag (mer enn noe annet slik at vinden ikke kan bære dem bort), og vanne igjen.

Disse blomstene de vil spire om 10-20 dager forutsatt at temperaturen er høy, over 15 ºC, og at de ligger på et sted hvor solstrålene når dem direkte. På denne måten vil vi redusere risikoen for at de ender med å få vekst- eller utviklingsproblemer, siden de ikke lever veldig bra i halvskygge. For at de ikke skal mangle noe, er det viktig å holde underlaget fuktig (men ikke oversvømmet), så vi vil vanne hver 2-3 dag.

Når de har tatt sine første sanne blader og har nådd en høyde på ca 10 cm, kan du transplantere dem enten til en større gryte eller til bakken. Forresten, du bør vite at blomstene ikke tar lang tid før de vises: du må bare vente i tre måneder. Vel, det er sant, sa slik at det virker lenge, men når de endelig gjør det, vil du se hvordan du kan tenke på de vakre blomstene sine i 8 uker. Hva mer, Du kan alltid så på forskjellige datoer (for eksempel det første partiet tidlig på våren, det andre midt på våren og det tredje på slutten av denne sesongen) for å ha blomster litt lenger.

Hanekammer

Pottestell

Cresta de Gallo dyrkes hovedsakelig i potter, og på grunn av den lille størrelsen (maks 50 cm i høyden) er det veldig interessant å ha den som et midtpunkt, på balkongen eller på terrassen. Men hvilken omsorg krever det?

  • plassering: den vil leve bedre hvis den utsettes for direkte sol.
  • Irrigasjon: hyppig, hver 2-3 dag. Øk frekvensen om sommeren hvis temperaturen er høy (over 30 ºC) og hvis underlaget tørker raskt.
  • Abonnent: sterkt anbefalt. Gjødsle med spesifikk gjødsel fra planter med prydblomster for å oppnå en større mengde blomster i blomstringssesongen.
  • Underlag: med god drenering. Hvis vi i såbedet kan bruke et hvilket som helst underlag, hvis vi skal ha det i en gryte, må vi sørge for at jorden vi bruker ikke komprimerer. Dermed kan vi bruke blandingen sammensatt av svart torv og perlit i like store deler, eller blande 50% svart torv + 30% perlit + 20% vermikulitt.

Gulvpleie

Men det vil også være spektakulært i hagen, enten sammen med andre Celosia eller med andre planter som vokser mer eller mindre i samme høyde. Omsorgen er litt annerledes enn hva den krever i en gryte:

  • plassering: full sol.
  • Irrigasjon: hyppig hver 3-4 dag.
  • Abonnent: vi betaler så lenge det er i blomst. Vi kan bruke naturlig gjødsel som flytende guano, i henhold til anbefalingene angitt på beholderen.
  • Land: det er ikke krevende når det gjelder jordens pH, men det vil ha problemer i de som har en tendens til å komprimere. Hvis du for eksempel har leirejord, anbefales det å lage et plantehull på minst 50x50cm, og fylle det med plantesubstrat blandet med perlit i like store deler.

Cockscomb sykdommer og skadedyr

Celosia argentea

Nå som vi har sett hvordan det blir tatt vare på både i potten og i jorden, er det på tide å se den delen som de av oss som dyrker planter som minst: sykdommene og skadedyrene som kan påvirke Cresta de Gallo.

Sykdommer

Plantsykdommer kan overføres av virus, sopp eller bakterier. Når det gjelder vår hovedperson, vil det være en sopp som skader henne. Navnet ditt? Sikkert har du noen gang hørt det: pulveraktig mugg. Dette er en parasittisk sopp som angriper bladene og dekker dem med et hvitt bomullslag i form av en stjerne. Når det ikke kontrolleres i tide, ender bladene opp med å tørke og falle.

Hva forårsaker det? Hovedsakelig dårlig pleie som for mye fuktighet og / eller gjødsel, eller mangel på lys. Dermed innebærer behandlingen å korrigere disse årsakene, og bruke behandlinger med naturlige soppdrepende midler (svovel eller kobber). Derimot, hvis sykdommen er veldig avansert, må kjemiske soppdrepende midler brukes.

Skadedyr

Å være en plante med blader som er saftige for mange insekter, dessverre vil det også trenge forebyggende behandlinger mot skadedyr. De som påvirker deg mest er:

  • Midd: de legger seg hovedsakelig i den øvre delen av bladene. Hvis anlegget ditt har midd, kan du se gule flekker, små hull som ikke var der før, og til og med spindelvev. Siden Celosia er liten, kan du rengjøre bladene med såpe og vann, eller hvis du foretrekker det, bruk et insektmiddel som inneholder Chlorpyrifos.
  • Bløtdyr: Hvis du bor i et veldig fuktig område, vil snegler helt sikkert komme i nærheten av Cresta de Gallo. For å unngå dette kan du frastøte dem ved å legge tallerkener eller glass med øl. En annen måte, mye mindre skadelig for disse dyrene, er å plassere kobber rundt anlegget ditt, siden det på grunn av en reaksjon mellom metallet og snegleslim ikke vil være nærmere det. Jada 😉.

Bruk av Cockscomb

Som vi har sett, er dette en ideell plante å ha hvor som helst, så lenge den har mye lys. Men visste du at den har andre bruksområder? I Afrika og Asia, hvor den kommer fra, brukes bladene og blomstene som mat. Ja, ja, du kan lage deilige salater med denne planten. Faktisk bør du vite at den også er kjent under navnet «Lagos spinat».

Så du vet, hvis du vil spise en annen middag, kok opp noen Celosia-blader, tilsett dem sammen med salaten. Ha et godt måltid! 🙂

oppsummert

Celosia argentea

The Cockscomb, eller Celosia argenta var. cristata, Det er en plante som er høyt verdsatt for sin spektakulære blomst. I tillegg til den høye ornamentale verdien, bør det bemerkes at det er veldig lett å dyrke og ta vare på, da du bare trenger å finne den på et sted der den mottar mye direkte lys, hvis mulig hele dagen, et underlag som har god drenering og hyppige vanninger. Så det, vi står overfor en ideell plante for de menneskene som nettopp har kommet inn i hagearbeidets verden og ikke har mye erfaring (eller noen) med å ta vare på planter.

Uten tvil er dette en blomst som vil gi oss mange store tilfredsstillelser. Hvis du ikke tror meg, få en Rooster’s Crest og fortell meg 🙂.