Skip to content

Afrikansk tusenfryd (Osteospermum)

6 de juni de 2021

Hvis navnet på Osteospermum Det høres ikke kjent ut for deg, kanskje den afrikanske margaritaen ja. Tidligere ble de inkludert i slekten til Dimorphoteca, og følgelig er et av navnene som disse plantene er kjent for, dimorfoteca, selv om det i dag er galt.

Våre hovedpersoner, i motsetning til østersene vi har nevnt, er livlige planter, det vil si at de lever i flere år. Derfor er de utmerket for hager, balkonger og terrasser som finnes i de tempererte og varme områdene i verden. Vil du kjenne dem bedre? La oss gå dit.

Osteospermums opprinnelse og egenskaper

Det er en botanisk slekt som består av rundt 85 arter som tilhører den store Asteraceae-familien, og de fleste er hjemmehørende i Afrika, spesielt sør for kontinentet. Noen er busker, men mange av dem er urteaktige planter eller busker, med en høyde som vanligvis ikke overstiger 50 centimeter.

Bladene er grønne, alternative eller sjelden motsatte, lansettformede, og kanten er vanligvis hel. De blomstrer om våren og sommeren og produserer tusenfrydformede blomster i forskjellige farger: hvit, krem, rosa, lilla, gul eller lilla.

Hovedart

De mest populære er følgende:

Osteospermum ecklonis

Utsikt over Osteospermum ecklonis

Det er den mest kjente og mest kultiverte. Kjent som Pole Star, Cape Daisy eller Cape Marigold, det er en urteaktig flerårig (eller årlig hvis været er kaldt om vinteren) som kan nå en høyde på opptil 1 meter. Bladene er ovale og stormfulle, og blomstene vises på våren og sommeren.

Motstår opptil -5 ° C.

Osteospermum fruticosum

Utsikt over den afrikanske tusenfryd

Det er kjent som afrikansk tusenfryd eller busk tusenfryd, og det er en underbusk som vokser til en maksimal høyde på 30 centimeter, selv om den kan strekke seg mellom 1,2 og 1,8 meter. Blomstene blomstrer om våren og er dyp lilla til hvite.

Motstår opptil -4 ° C.

Hva er omsorgen de trenger?

Hvis du tør å ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

Vær

Osteospermum de er innfødte planter på steder der klimaet er varmt om sommeren og mildt om vinteren. Av denne grunn, hvis vi ønsker å ha dem ute hele året, bør den årlige minimumstemperaturen ikke være lavere enn -4 eller -5 ° C, og allikevel er det å foretrekke at det ikke er frost eller at de er svakere.

plassering

Den mest passende beliggenheten er utendørs, i full sol. De er planter som trenger mye lys for å kunne vokse under forhold, samt å produsere et stort antall blomster hvert år.

Land

  • Blomsterpotte: fyll med universal substrat blandet med perlitt i like deler.
  • Verft: Osteospermum er ikke krevende, men de foretrekker jord rik på organisk materiale og med god drenering. Hvis jorden i hagen din ikke er slik, trenger du ikke å bekymre deg: bare lag et hull på ca. 50 x 50 cm, fyll det med blandingen av underlag som er nevnt før og plant blomstene dine der.

Irrigasjon

Moderat til lav. Om sommeren vil det være nødvendig å vanne 3-4 ganger i uken, men resten av året 2 ganger / uke eller mindre kan være mer enn nok.

I tillegg, når det gjelder å dyrke dem i hagen, vil det fra det andre året være nok at du vanner det 1 eller 2 ganger i uken så lenge et minimum på 350 mm nedbør faller per år.

Abonnent

Utsikt over Osteospermum i blomst

Fra tidlig på våren til sensommeren det anbefales å betale dem med organisk gjødsel, som guano eller mulch.

Du kan også bruke flytende kjemisk gjødsel, som allerede er klar til bruk, for eksempel den universelle for planter eller en for blomster, ved å følge instruksjonene som er angitt på pakken.

Multiplikasjon

Osteospermum multipliser med frø og stiklinger tidlig på våren:

Frø

Frøene det anbefales å så dem i frøplantebrett eller potter, med universelt underlag. Det er nødvendig å sikre at de ikke blir stablet, siden det er mest sannsynlig at alle eller nesten alle vil spire.

Dekk dem med et tynt lag med underlag, vann, og hold dem ute, i halvskygge.

De vil spire om 10-15 dager.

Stiklinger

Å formere den afrikanske tusenfryd med stiklinger du må kutte ømme stilker som måler ca 10 cm, impregner basen med hjemmelagde rotfiskere og plant dem til slutt i potter med underlag.

Hvis alt går bra, vil de rote om 20 dager.

Beskjæring

Sent vinter Stengler som vokser for mye, må fjernes, så vel som de som er tørre, ødelagte eller svake.

Plager og sykdommer

De har de vanligvis ikke, men i tørre og veldig varme omgivelser kan de bli påvirket av en hvitluke.

Planting eller transplantasjonstid

vår, når risikoen for frost har gått.

Rustikk

Osteospermum motstå svak frost, opp til -4 eller -5 ° C, men de foretrekker (mildere) klima.

Hva brukes de til?

Rød Osteospermum blomst

De er planter med stor dekorativ verdi. De brukes til å dekorere balkonger, terrasser, uteplasser, og også i hager er veldig bra som belegg eller polstring.

Har du noen?