Skip to content

Allium: En løk av noe annet navn

24 de mars de 2021

På denne tiden av året spretter hagen min med Alliums, men det skal aldri glemmes at uansett hvor fengende, hvor elegant, hvor perfekt kuleformede blomster kan være en Allium (i hvilken som helst form), egentlig er en løk som har gjort det veldig bra for seg selv. Dette kommer til syne i den svakt søte blaffen, de kjøttfulle stilkene og noen ganger ganske slanke blader.

Som familie har Allium mye å gjøre: det er omtrent 700 varianter, alle hardføre i Storbritannia. De varierer i farge fra hvitt, gjennom gult og himmelblått til dyp klaret og dristig lilla, og det er minst ett medlem av familien i blomst fra mai til september. Det er høye og korte; enkeltblomstret og flerhodet; pæreformede og urteaktige og – viktigst av alt – de kombinerer alle fantastisk med mange andre planter og gir en annen dimensjon til plantingsordninger. Selvfølgelig vil løk og purre også se spektakulære ut hvis de får lov til å blomstre, men det utelukker heller den viktige spisebiten, så det er bedre å konsentrere seg om prydvarianter – selv om gapet er pent overbygd av Allium schoenoprasum, som i tillegg til å gjøre en utmerket kant plante er mer kjent som gressløk.

De fleste av Alliumene mine er A.hollandicum, – sammen med den beste sorten Purple Sensation. Blomsten begynner som en tett løkkuppet knopp før den åpnes i en purpurblå sfære på størrelse med en tennisball som består av hundrevis av perfekt sammenflettende stjerneformede blomster som står skulder til skulder som en vegg med defensive skjold. Stammen er solid og oppreist og forblir slik blomstene blir fra grønne bær til svarte frø og hele strukturen blekner til et perfekt gjennomsiktig skjelett. For å være ærlig, er den eneste ulempen med denne sorten bladene som er ganske visne og utmattede, men siden Allium er mye lykkeligere blant selskap, bør de omkringliggende ledsagerplantene skjule denne mindre misdannelsen.

Den enda bedre nyheten er at det er mange andre Alliums hvis oppførsel er like eksemplarisk. På forsommeren (rundt mai) er hollandicum innledet av Allium Karataviense som har kortere stengler med en mer fortynnet purpurrosa blomst – det unike salgsargumentet er at den har fantastiske dype rødgrønne blader som er ganske skuespill i seg selv.

Rett etter det vandrer vi inn i Allium-ekvivalenten til Gullivers Brobdinag; noen av disse plantene er så enorme at det er vanskelig å tro at en mellomstor pære kan lagre så mye energi og potensial. Allium giganteum er omtrent fire meter høy med fantastiske blomster med en diameter på 6 «.

Allium Gladiator er enda høyere og vil være fem meter under gode forhold og har fordelen av en sterkere lilla som tangerer energisk med oransje Geums eller blå pelargoner.

Allium Globemaster som er mer fiolett i fargen – jeg har den ved siden av en klippet barlind, og kontrasten mellom de dypgrønne gravitasene til Taxus og den ganske dumme hoppende kulen til Allium er virkelig herlig.

I slutten av juni ankommer storhodene: Allium christophii har en åtte tommers blomst bestående av nesten sølvfargede stjerneformede blomster – mye mer atskilt og tydelig enn mange av de andre. Enda mer ekstraordinært er Allium schubertii, som er en kort stumpete plante med et blomsterhode som ser ut som en surrealistisk sputnik omtrent på størrelse med en rullet armadillo. De rosa blomstene stikker alle ut på stive stilker (eller pedikler for det botanisk korrekte) av forskjellige høyder som gir den et mye mer åpent utseende.

Dette, og de fleste andre Alliums, vil tørke veldig bra og vare i evigheter i blomsteroppsatser.

Kommer juli er forestillingen fortsatt ikke over, og etter en soloomgang av Allium nigrum (hvite blomster med svarte sentre – derav navnet) har vi Allium sphaerocephalon med blomsterhoder på størrelse og form på et lite kokt egg som begynner froskegrønt og åpent rubinrød og Allium caeruleum som er det eneste blå medlemmet i familien.

Og der hviler vi – men de spøkelsesaktige skjelettene forblir fortsatt og under jorden svulmer og planlegger pærene våren etter.

Allium scorer maksimale poeng for farge, form, brukervennlighet (grave hull, plassere pære i hull, vent), uvanlig vane, lang levetid og generell livsglede. Det vil alltid være et sted i hver hage for en koselig løk.