Skip to content

Alt du trenger å vite om harlekinen

2 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en plante med veldig vakre blomster som tilhører familien Iridaceae. Det handler om harlekina. Innen slekten Sparaxis har vi ca 12 pærearter som er hjemmehørende i Sør-Afrika. Blant dem skiller trefargen Sparaxis seg ut, som er kjent under de vanlige navnene harlequina, Esparaxis og Flor de harlequín. Den brukes til dekorasjon av uterom, spesielt siden den har en lys og attraktiv blomst. Det kan lett identifiseres ved sin oransje farge.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg om alle egenskapene, bruken og pleien til harlekinen.

Hovedtrekkene

tricolor sparaxis

Det er en type flerårig løkplante med en veldig vakker blomstring. Bladene er dypgrønne og danner en linje som er helt flat. Den mest slående og dekorative av denne planten er dens blomster. De er lyse oransje blomster og har også gul-svarte flekker i midten. Derav det vanlige navnet på tricolor. Hver blomst er skålformet og har en diameter på ca 5-8 centimeter. De har 6 kronblader i forskjellige farger som danner striper. Blomstring foregår i løpet av vårsesongen når temperaturene begynner å stige og været er fint. Disse blomstene har et lite traktformet rør i midten for å tillate pollinatorer å fange pollen.

I likhet med andre planter som tilhører slekten Sparaxis, har den blomsterblader som er et særtrekk ved denne slekten. Disse blomsterbladene er tørre og papirete i utseende. De har en lys farge og brune flekker. Bladene til plantene i denne slekten er lysegrønne, litt kjøttfulle, smale og har en lanselignende form. De er også kjent som tryllestavsblomst og den kan nå en høyde på mellom 10-30 centimeter.

Hvis vi går mot det naturlige utbredelsesområdet, blomstrer det rundt september måned, mens det i USA blomstrer i løpet av mars og april. Hver blomst har både mannlige og kvinnelige reproduktive organer slik at harlequina-blomsten kan pollineres perfekt av biller og tabanidfluer. Som i andre arter av denne gruppen, er fruktene kapsler som har rundt 24-30 sfæriske frø med en hard tekstur og et skinnende utseende. Frøene er generelt brune i fargen.

Harlekin habitat og utbredelse

oransje harlekinblomst

Harlekinblomsten er endemisk i den nordvestlige Kapprovinsen, Sør-Afrika, i en region med høyt plantemangfold kjent som Cape Floral Region. Arten har også blitt introdusert til California, USA. De fleste individer, som med andre Sparaxis-arter, vokser i vinterregionen. Foretrekker leirejord i Sør-Afrika. Interessant, i USA av denne arten er i stand til å utvikle seg i jord i nærheten av hager, dump steder og forlatte hus. Dette er ikke vanlig i sitt opprinnelige naturlige habitat.

I følge den røde listen over planter i Sør-Afrika er den klassifisert som sårbar. Dette betyr at antall individer av denne arten synker på grunn av forskjellige miljøpåvirkninger hovedsakelig forårsaket av mennesker. Naturlig og i naturen blir dets rekkevidde alvorlig påvirket, og det er derfor det har blitt en sårbar art i møte med fare for utryddelse.

På grunn av sine lyse og fargerike blomster blir de høyt verdsatt som prydplanter. Dette har betydd at harlekina vil bli dyrket mye i mange områder. Gjennom dyrking har det vært mulig å skaffe hybridprøver som for det meste kommer fra lys som inkluderer denne arten. Derimot, miljøpåvirkningen som denne fremgangsmåten medfører på den ville befolkningen er ukjent. Den største trusselen som disse kryssene kan forårsake i harlekinen, er å miste den genetiske forskjellen mellom prøvene. Tap av habitat og endring av det naturlige miljøet på grunn av jordbruk i Cape Floral Kingdom. Det er hovedårsaken til truslene fra harlekina.

Bevaring og bruk

harlekinblomst

Når det gjelder bevaring, anses Cape Floral Kingdom of South Africa som en global biologisk mangfoldsone og har blitt utpekt som Verdensarvsted og globalt senter for plantemangfold, som er hjemmet til den største ikke-tropiske konsentrasjonen av høyere plantearter i verden. Og det er at hele regionen der harlekinaen blir distribuert, står overfor mange trusler som vi har nevnt tidligere. Dette betyr at den har et stort antall nasjonalparker og verneområder for å beskytte alle disse artene. Det må tas i betraktning at i ingen av disse beskyttede områdene finner du harlekin.

Det gjøres en rekke anstrengelser for å eliminere ikke-innfødte planter og stimulere regenerering av all naturlig vegetasjon. Slik har de til hensikt å beskytte alle hydrografiske bassenger.

Når det gjelder bruken, Den brukes på terrasser og balkonger, som avskårne blomster og bergarter, blandede grenser og fortauskanter. På alle disse stedene er dens viktigste funksjon dekorasjon.

Harlekinpleie

La oss se hva som er hovedomsorgen som harlekina trenger. Først av alt er beliggenheten. Det må være i full sol, selv om det også kan være i halvskygge. Det er ikke praktisk for deg å motstå frost i det hele tatt, selv om det tåler noen sporadisk, og det er ikke av stor intensitet. Det er viktig at jorda har god drenering. Jorddrenering er evnen til å filtrere regnvann eller vanning og ikke akkumulere. Og det er at denne blomsten ikke tåler flom. Vi kan lage en blanding av vanlig hagejord slik at det tilsettes en fjerdedel av sand og en fjerdedel av torv.

Vanning skal være moderat, og være mer eller mindre et glass vann for hver plante og annenhver dag. I disse tilfellene, det er bedre å komme til kort når det kommer til vanning, enn å overdrive det med vann og få røttene til å råtne på grunn av kvelning. Kompost anbefales å brukes om vinteren og er en blanding av torv og gjødsel. Dette vil skape et overflatelag som beskytter pærene mot kulde og sikrer god blomstring.

Det trenger ikke beskjæring, du kan bare fjerne de visne blomstene. De kan forplantes godt ved å dele pærene. De plantes om høsten i en avstand på 5 centimeter mellom dem og en dybde på 8 centimeter.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om harlekin og dens egenskaper.