Skip to content

Alt du trenger å vite om Vinca minor

19 de juni de 2021

De Vinca minor Det er en fantastisk plante å dekorere hager og terrasser. Veksthastigheten er ganske rask, og blomstringen er spektakulær og blir nesten helt dekket av blomster fra vår til tidlig høst.

Hvis du vil ha et naturlig blått eller hvitt teppe, må du lese denne artikkelen 🙂.

Kjennetegn på Vinca minor

Vinca minor hvit

Hovedpersonen vår er en underbusk som er hjemmehørende i Sentral- og Sør-Europa og sørvest-Asia, hvis vitenskapelige navn er nøyaktig: Vinca minor. Det er et møbeltrekkverk, perfekt for å dekke land. Den når en høyde på 40 cm, og har eviggrønne blader, 4,5 cm x 2,5 cm, med lysegrønn farge. Blomstene, som spirer fra vår til høst, er ensomme, blå-lilla eller hvite og måler 2-3 cm i diameter. Frukten er et par 25 mm lange follikler, i hvilke det er mange frø.

Dyrking er veldig enkel, egnet for nybegynnere. Det er dekorativt og ikke krevende, slik at uavhengig av erfaring du har i stell av planter, med denne arten vil du ikke ha noe problem.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Å ha ett eller flere eksemplarer av denne planten er en fryd, da du bare må gi dem følgende pleie slik at den blomstrer rikelig:

plassering

Plasser anlegget utenfor, i et område der det er direkte utsatt for solen. Det kan også være i halvskygge, men det må ha mer lys enn skygge for å kunne blomstre i overflod.

Jord eller underlag

Det er ikke krevende, men Hvis den dyrkes i en gryte, anbefales det sterkt å blande et universalkultursubstrat med 20 eller 30% perlit eller noe materiale Lignende slik at dreneringen blir god. På denne måten vil jorda bli forhindret fra å plasle, noe som vil ende med å kvele røttene.

Irrigasjon

Hver 2. dag om sommeren, og hver 4. dag resten av året. I tvilstilfeller må underlaget kontrolleres før vanning ved å sette inn en tynn trepinne på forskjellige punkter. Hvis du trekker den ut, blir den praktisk talt ren, det er fordi jorden er tørr og derfor må vannes.

Det er mye lettere å gjenopprette en tørr plante enn en som har fått overflødig vanning, fordi soppene raskt sprer seg med overflødig fuktighet og svekker den. Av denne grunn, i tillegg til å kontrollere vanning, er det verdt å gjøre forebyggende behandlinger på våren og høsten med kobber eller svovel, som er to svært effektive naturlige soppdrepende midler. Selvfølgelig, hvis du har barn eller kjæledyr, sørg for å holde planten behandlet for dem.

Abonnent

Gjennom blomstringssesongen, må betales med gjødsel for blomstrende planter. Det kan også betales med flytende organisk gjødsel, for eksempel guano, i henhold til instruksjonene som er angitt på pakken. eller til og med alternativ, ved å bruke den ene måneden og den neste den andre.

Transplantasjon / plantetid

Enten du definitivt vil gi den videre til hagen eller til en større gryte, du kan gjøre det fra vår til tidlig sommer.

Multiplikasjon

Du kan få nye eksemplarer ved å så frøene våre om våren eller etter deres naturlige lag våren-sommeren. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

 1. Den første tingen å gjøre er å forberede såbedet. Som sådan kan du bruke en frøplantebrett, glass yoghurt, melkebeholdere, torvpastiller (Jiffy) eller konvensjonelle potter.
 2. Når du har valgt såbedet, må du fylle det med universal voksende substrat blandet med 30% perlit, eller med en klargjort for frøplanter (du finner begge til salgs i alle barnehager eller hagebutikker).
 3. Vann den så godt at den er veldig våt.
 4. Deretter plasserer du maksimalt 3 frø på overflaten av underlaget, slik at de er litt atskilt fra hverandre.
 5. Dekk dem deretter med et veldig tynnt lag med underlag.
 6. Til slutt, vann igjen og plasser såbedet i et område der det vil bli utsatt for direkte sollys.

De første vil spire etter 7-10 dager.

Enkelt naturlig lag

 1. Først må du grave opp planten litt.
 2. Deretter velger du en stilk som har røtter og skiller den forsiktig fra moderplanten.
 3. Når du har det, plant det i en gryte med vermikulitt.
 4. Og til slutt, vann.

Plager og sykdommer

Bladlus

Det kan påvirkes av følgende skadedyr og sykdommer:

Skadedyr

De bladlus De er grønne, gule eller brune parasitter som angriper alle planter i hagen. Normalt holder de seg til stilkene og blomstene og fôrer på saften.

Det behandles med insektmidler eller med økologiske feller for bladlus.

Sykdommer

 • Virose: er sykdommer som overføres av virus, som forårsaker gule flekker på blomstene. Det finnes ingen kur.
 • Pulveraktig mugg: Den pulverformige muggsoppen får bladene til å se ut som et gråaktig pulver. Det behandles med et systemisk soppdrepende middel.
 • Rotrot: oppstår når det er overflødig fuktighet. Vanning bør plasseres på avstand og bytte ut underlaget hvis det ikke har god drenering. Også, hvis du har en tallerken under, må du fjerne overflødig vann 15 minutter etter vanning.
 • Bladflekker: hvis bladene begynner å ha flekker, er det fordi planten blir angrepet av sopp. Det behandles med soppdrepende midler som zineb.

Rustikk

Vinca minor er en vakker plante som tåler kald og mild frost ned til -3 ° C. I tilfelle du bor i et område der vinteren er kaldere, kan du plassere den inne i hjemmet, i et rom der mye naturlig lys kommer inn og hvor det er borte fra trekk (både kaldt og varmt).

applikasjoner

Vinca

Det er en urteaktig plante som vanligvis brukes til dekorasjon. Den er veldig dekorativ, og på grunn av størrelsen er den perfekt å ha den i ethvert hjørne og til og med som et midtpunkt. Men visste du at den har medisinske egenskaper? Faktisk, kan brukes som smertestillende og hjernevasodilatator, for å komme seg fra hjerteinfarkt, for å stimulere appetitt og i tilfelle hodetraumer.

Det forbrukes i infusjon, flytende eller tørt ekstrakt, tinktur eller pulver. Men du bør ikke bruke det i disse tilfellene, ifølge nettstedet Planter for å kurere:

 • Svangerskap
 • Amming
 • Svulster med kranial hypertensjon
 • Forbruk av medisiner som kinidin, amiodaron, antrakioniske avføringsmidler eller medisiner som forbedrer kaliumtap.

Hva syntes du om denne planten?