Skip to content

Amorphophallus titanum

9 de juni de 2021

En av de sjeldneste plantene i verden og klassifisert som den største blomsten i verden er hovedpersonen i dagens artikkel. Det handler om Amorhophallus titanum. Det er kjent med de vanlige navnene på gigantisk bøyle eller likblomst på grunn av den ubehagelige lukten den gir fra seg. Den er innfødt i regnskogen i Indonesia. Takket være den store størrelsen har det blitt veldig kjent over hele verden, og det er alltid turister som vil se det personlig. Siden det avgir en lik lukt (eller forråtnelse), er det ikke normalt å bruke mye tid foran det.

I denne artikkelen skal vi avsløre alle hemmelighetene til Amorhophallus titanum og vi vil si hvilken omsorg du trenger.

Hovedtrekkene

Amorphophallus titanum care

Det er en plante som trenger helt spesielle forhold. Dette betyr at det ikke kan holdes hvor som helst i verden. For eksempel trenger du ganske varme klima og veldig høy luftfuktighet. Disse forholdene er det vi finner i tropiske skoger med høyt nedbørsnivå. Derimot, De samme forholdene kan gjenskapes i botaniske hager, planteskoler og drivhus.

De Amorhophallus titanum Den er i stand til å nå 3 meter i høyden hvis forholdene er ideelle. Den har en type knoll på overflaten som en stamme opptil 1 meter lange spirer fra. Den har bare ett blad og en blomsterstilk. Når du kan se den blomstre, er det et naturskjønnt skue. Dette er fordi planten, som er omtrent 40 år gammel, vanligvis er den blomstrer bare 3-4 ganger på all den tiden. Som du kan se, er dette en fantastisk ting, og å se den blomstre er en veldig vakker ting.

Blomsterstanden, når den utvikler seg, har form av en spadix. Denne blomsterstanden er beskyttet av en skovl av enorm størrelse. Fargen er grønn på utsiden og rød på innsiden. Blomsten begynner allerede å åpne seg når den har modnet og vil gi en ganske vakker klokkeformet struktur fra basen.

Spadikset som dannes har en lysere gul farge. For å skille ut hvilke som er de gule blomstene og hvilke som er hannen, må du bare se til at de kvinnelige er nederst og de mannlige er øverst. Den har også sterile blomster på en toppunkt. Disse blomstene kalles staminoider. For at planten ikke selvbestøver, åpner hannblomstene en dag etter de kvinnelige.

Beskrivelse

Likblomst

Denne planten er i stand til å vokse i ganske forstyrrede land som skog. Blomsten pollinerer på disse stedene og blir til en gul eller rød bær formet som en klode. Selv om det estetisk er en veldig vakker plante, det mest ubehagelige med det er den intense lukten av råttent kjøtt som den gir fra seg. Etter hvert som den lukkes den andre dagen, avtar denne lukten.

Denne stanken kommer fra tiltrekningen av forskjellige insekter som hjelper den med å bestøve. Uten denne lukten ville den ikke tiltrekke seg insekter, og uten pollinering kan planten dø. Dette er fordi frødannelsesprosessen svekker den.

Blant fargene finner vi oransje, rød eller lilla. Til tross for at den er ganske stor i størrelse, er strukturen enkel. Den har ikke røtter, blader, skudd, og trenger heller ikke fotosyntetisering. Den lever bare av energien den oppfatter fra solen.

Pollinering av dette anlegget er mer komplisert enn normalt. Prosessen der du tiltrekker fluer krever mer varme. I tillegg absorberer disse insektene næringsstoffene mens de pollinerer dem.

Distribusjonsområdet for dette anlegget er Sumatra, i Indonesia. Dette er fordi det er en endemisk plante og bare eksisterer der. Dens naturlige habitat er tropiske jungler i bratte bakker i en høyde på omtrent 300 meter over havet. Det er en plante oppført som en sårbar art siden Sumatras skoger er under massiv trussel fra avskoging.

Nødvendig pleie av Amorhophallus titanum

amorphophallus titanum

Likblomsten kan holdes hjemme så lenge miljøforholdene det krever er oppfylt. Med den ubehagelige lukten som den gir fra seg, er det kanskje ikke det beste alternativet for hagen. Allikevel skal vi gi deg de viktigste kravene som må oppfylles og den pleie som må gis dem slik at planten kan utvikle seg under gode forhold.

Selv om de kommer fra tropiske områder, tåler de noe mer tempererte klimaer, så lenge minimumsfuktighetsforhold opprettholdes. Det kan blomstre etter de første 2 eller 3 årene av livet. Blomsten varer bare ca 9 dager. Når denne tiden har gått, blir den gul til den falmer helt og faller av pæren.

Når planten er død, går pæren gjennom en dvalemodus for å kunne lagre næringsstoffer og energi. Hvis planten har fuktigheten den trenger og god stell, vil den kunne spire flere nye pærer med nye blomster. Det er viktig at pærene er beskyttet mot kulde hvis vi vil at det skal generere blomster igjen. Det kan heller ikke gi den direkte sol, ellers vil den brenne overflaten.

Hvis vi ønsker å flytte dem når den er i dvale, kan vi plassere pæren i brede potter og dermed forhindre at den råtner. Jorden må alltid være fuktig. Pærene som er født kan plasseres i andre potter eller skilles godt fra hverandre. På denne måten hindrer vi dem i å kollidere med hverandre når de skal ut neste sesong.

Likblomsten vokser avhengig av området der vi plasserer den. Hvis det er på tide å vokse opp og du er på et sted med mye sol, den vil ikke kunne vokse litt og vil få en mørkegrønn farge. Jorda vi bruker må blandes med svart jord, rød jord og torv, og til enhver tid opprettholde et høyt fuktighetsnivå. Når den åpnes, må du spraye den med vann med en spray for å forhindre at den tørker ut. Med dette vil vi få det til å vare lenger, og vi kan se det mer.

Jeg håper at du med disse tipsene kan glede deg over Amorphophallus titanum.